Decret pentru indulgenţa plenară cu ocazia celei de-a II-a Zile Mondiale a Bunicilor şi Vârstnicilor
30 mai 2022
DECRET
Penitenţiaria Apostolică, pentru a mări devoţiunea credincioşilor şi a procura mântuirea sufletelor, în virtutea facultăţilor atribuite ei de suveranul pontif Francisc, primind cererea prezentată de Eminenţa Sa cardinal Kevin Joseph Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă, cu ocazia celei de-a doua Zi Mondială a Bunicilor şi Bătrânilor, instituită deja de suveranul pontif în a patra duminică din luna iulie, acordă cu bunăvoinţă din comorile cereşti ale Bisericii indulgenţa plenară cu obişnuitele condiţii (spovadă sacramentală, împărtăşanie euharistică şi rugăciune după intenţiile Sfântului Părinte) bunicilor, bătrânilor şi tuturor credincioşilor care, motivaţi de adevăratul spirit de pocăinţă şi caritate, vor participa la 24 iulie 2022, cu ocazia celei de-a doua Zile Mondiale a Bunicilor şi Bătrânilor, la celebrarea solemnă pe care Sfântul Părinte Francisc o va prezida în bazilica papală vaticană, sau la diferitele funcţiuni care se vor desfăşura în toată lumea, indulgenţă care va putea să fie aplicată şi pentru sufletele din purgator.
Acest Tribunal al Milostivirii acordă la fel indulgenţa plenară în aceeaşi zi credincioşilor care vor dedica timp corespunzător ca să viziteze, în prezenţă sau virtual, prin mijloacele de comunicare, fraţii bătrâni nevoiaşi sau aflaţi în dificultate (cum sunt bolnavii, cei abandonaţi, cei cu dizabilităţi).
La fel vor putea obţine indulgenţa plenară, având sufletul dezlipit de orice păcat şi cu intenţia de a îndeplini, imediat ce va fi posibil, cele trei condiţii obişnuite, bătrânii bolnavi şi toţi cei care, neputând să iasă din propria casă din motiv grav, se vor uni spiritual la funcţiunile sacre din ziua mondială, oferind lui Dumnezeu milostiv rugăciunile lor, durerile şi suferinţele din propria viaţă, mai ales în timpul în care cuvintele suveranului pontif şi diferitele celebrări vor fi transmise prin mijloacele de comunicare.
Aşadar, pentru ca această oportunitate de a obţine harul divin prin puterea cheilor Bisericii să se realizeze mai uşor prin intermediul carităţii pastorale, această Penitenţiarie cere cu fermitate preoţilor, înzestraţi cu facultăţile corespunzătoare pentru a asculta spovezile, să se ofere cu suflet disponibil şi generos pentru celebrarea sacramentului Pocăinţei.
Acest decret este valabil pentru a doua Zi Mondială a Bunicilor şi Bătrânilor. În pofida oricărei dispoziţii contrare.
Dat la Roma, din sediul Penitenţiariei Apostolice, 30 mai 2022.
Într-adevăr, ce frumos sublinia papa: bunicii visează atunci când nepoţii lor cresc, când merg înainte, iar nepoţii au curaj atunci când îşi trag rădăcinile de la bunici.
„Avem nevoie de o nouă alianţă între tineri şi bătrâni, pentru ca limfa celui care are în urma lui o lungă experienţă de viaţă să irige vlăstarele de speranţă ale celui care creşte. Astfel învăţăm frumuseţea vieţii şi realizăm o societate fraternă.” Postarea Papei Francisc publicată miercuri, 24 iulie 2024, pe contul X, @Pontifex, precedă două date semnificative: comemorarea liturgică, la 26 iulie, a Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii Sfintei Fecioare Maria, şi Ziua Mondială a Bunicilor şi a Bătrânilor, programată duminică, 28 iulie.
„Fiți vigilenți pentru a nu marginaliza bătrânii în familiile sau în viața noastră”. Acesta a fost mesajul rostit de Papa Francisc în omilia sa de la Liturghia pe care a celebrat-o împreună cu Cardul Prefectului. Kevin Farrell cu ocazia celei de-a treia Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor la Sf. Petru, în prezența a 8.000 de credincioși, printre care mulți bătrâni și bunici alături de nepoții și familiile lor. Gândindu-se la bunici și bătrâni, „de ale căror rădăcini au nevoie tinerii pentru a ajunge la maturitate”, Papa Francisc a propus o nouă lectură a trei povești ale Evangheliei zilei, începând cu un aspect pe care îl au toate în comun: creșterea împreună.