În cuvântul său introductiv Pr. Zsolt Szilvágyi a spus: „În acestă Sf. Liturghie îi comemorăm pe Sf. Ioachim și pe Sf. Ana, părinții Sf. Fecioare Maria. Este o zi tradițională de pelerinaj aici la Maria Radna, dar ascultând de îndemnul Sf. Părinte Papa Francisc, în această zi în mod deosebit ne rugăm și pentru bunici și persoanele în vârstă.“
În omilia sa rostită în limba maghiară, Pr. József Heinrich din Otelec a amintit pe părinții Fecioarei Maria pe baza vechilor documente apocrife și legende, ei fiind un exemplu în perseverența în rugăciune. „Căile lui Dumnezeu sunt deosebite. Și noi putem fi puși la încercare, dar Dumnezeu poate să le întoarcă spre binele nostru și spre mântuirea noastră. Dumnezeu i-a pus la încercare și pe Ana și pe Ioachim, dar apoi i-a răsplătit prin nașterea unei fiice care a devenit mama lui Isus. Astăzi, le cerem Sf. Ioachim și Sf. Ana, bunicii lui Isus, să ne fie mijlocitori, pentru ca noi să înțelegem căile lui Dumnezeu.“
În limba română, Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal, în baza mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice și a Bunicilor a menționat: „Sf. Părinte Papa a ales un motto pentru această zi din Evanghelia după Luca. Cunoaștem întâlnirea între Maria și ruda ei mai în vârstă Elisabeta. La această întâlnire Sf. Fecioară rostește acea rugăciune Magnificat, și în această rugăciune spune aceste cuvinte: Îndurarea Lui rămâne din neam în neam. Oare ce ne spune Maria prin aceste cuvinte? Eu aș propune trei gânduri. În primul rând să credem în milostirivrea lui Dumnezeu. Trecutul să-l dăruim Lui. În al doilea rând să dăm mai departe, din neam în neam, experiența milostivirii, cum spune Sf. Fecioară Maria. Stimate persoane în vârstă, dragi bunici, eu cred că aveți o vocație frumoasă: să-i învățați pe tineri să fie milostivi. Și la sfârșit, Papa Francisc propune în mesajul său să oferim o mare îmbrățișare sufletească unii altora. De această îmbrățișare este nevoie între generații. Tinerii să-i îmbrățișeze pe cei în vârstă, iar cei în vârstă pe cei tineri. Astăzi, haideți să oferim pe plan spiritual această îmbrățișare.“
La începutul omiliei sale în limba germană, Pr. Norbert Gatz a subliniat: „Mulți oameni se întreabă probabil: Cum poate sluji un preot în scaun cu rotile? Acest lucru nu este de la sine înțeles, mai ales că, tânăr inginer fiind, în anul 1991 în urma unui accident de motocicletă am ajuns în scaunul cu rotile. Aveam un apartament la etajul patru la care a trebuit să renunț, precum a trebuit să renunț și la munca mea, la planurile de a întemeia o familie, la drumețiile în munți și multe, multe altele. Cu toate acestea, în toate aceaste renunțări, abandonări și acceptări, există, de asemenea, și binecuvântarea lui Dumnezeu, care poate însemna un nou început. Gândiți-vă la Sfânta Ana și la Sfântul Ioachim, care au renunțat la fiica lor și ea a devenit mama Mântuitorului. În renunțare există întotdeauna și mâna milostivă a lui Dumnezeu, puterea Lui.“
După Sfânta Liturghie, grupul responsabil pentru persoanele vârstnice din cadrul Oficiului pentru Pastorația Familiilor a pregătit devoțiunea Calea Sf. Cruci și activitățile în grupuri mici, care au inclus și jocuri comunitare. De asemenea, participanții au împărtășit ceea ce le-a atins cel mai mult din omiliile rostite în cadrul Sfintei Liturghii. Adorația Euharistică de după-amiază a fost, de asemenea, pregătită de acest grup. Toate cele trei programe s-au desfășurat în spiritul motto-ului propus de Sfântul Părinte: „Îndurarea lui rămâne din neam în neam“ (Lc 1,50).

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara