
Întâlnire cu adulții și familiile în Protopopiatul Beiuș

La biserica „Sfinții Trei Ierarhi” Beiuș, a avut loc duminică, 17 noiembrie a.c., Întâlnirea Familiilor și Adulților din parohiile protopopiatului de Beiuș. Aceste întâlniri protopopiale semestriale, cu scop catehetic și liturgic în spirit comunitar, se înscriu în munca pastorală eparhială, ca parte și urmare ale Întâlnirilor eparhiale anuale.
Întâlnirea s-a desfășurat în prima parte în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș, cuprinzând celebrarea Binecuvântării euharistice de părintele paroh de Ștei, Ghiurcă Emil, și cateheza prezentată de părintele protopop Zima Zorel, paroh de Beiuș. După acest moment de rugăciune și cateheză, credincioși veniți din diferite parohii – precum Ștei, Ioaniș, Drăgoteni, Prisaca, Pocola, Beiuș – au avut ocazia de aprofundare a catehezei, de împărtășire de experiențe și alte discuții în oratoriul parohial „Colț de rai”.
În cateheza susținută, pr. Zorel Zima a prezentat tema: „Botezul și Liturghia familiei”, un material propus de Vicariatul pentru pastorația familiilor și adulților al Episcopiei de Oradea, ca parcurs de reflecție și rugăciune despre marele dar pe care soții îl primesc în Sacramentul Căsătoriei. „Prezența lui Isus cu ei, între ei, cu unitatea lor de cuplu îi abilitează în mod permanent, în întreaga lor existență conjugală, să-și împlinească liturghia domestică în dublul aspect: prin a aduce glorie lui Dumnezeu și a primi mântuirea care vine de la Tatăl”, explică pr. Renzo Bonetti, autorul cărții catehetice „Liturghia familiei, cuplul – sacrament al iubirii”. Părintele Zorel a situat această cateheză în contextul Nașterii lui Isus, a bucuriei Sfintei Familii și a momentului de adorație a magilor și păstorilor în fața Pruncului divin culcat în ieslea din Viflaim. Provocarea familiilor de preoți și enoriașilor lor este de a trăi zilnic acea adorație a lui Isus și de a actualiza și a mărturisi iubirea și căldura Sfintei Familii în propria familie și în comunitatea Bisericii.
Considerând că statutul de „fiu” / „fiică” primit prin Botez implică și o misiune, respectiv că prin Căsătorie, ca „fiu” / „fiică” devin un „noi”, această misiune este trăită împreună de soți în unitatea familiei lor și trebuie să se adreseze și să se dăruiească și dincolo de ușa casei lor, spre întreaga comunitate a Bisericii, devin un „noi” mai universal…
„Câte cupluri creștine știu că distribuie căldura maternă și paternă a lui Dumnezeu pentru fiecare fiu al Său?”
Protopopiatul Greco-Catolic Beiuș
Sursa: egco.ro
- Data: 20/11/2024
- Categories: Din Dieceze
Articole din aceiași secțiune ...

Întâlnirea Familiilor și Adulților din parohiile protopopiatului de Beiuș
„Care este darul cel mai mare pe care o familie îl poate oferi Bisericii și societății?” Răspunsul a devenit concluzia serii, în spiritul catehezei și al adorației Sfintei Euharistii: „Cel mai prețios dar al soților este comuniunea lor, iar acest dar trebuie oferit Bisericii și societății!”

Exercițiile spirituale pentru familiile tinere din Postul Mare
„Spiritualitatea Tainei Căsătoriei” a fost tema centrală a exercițiilor spirituale propuse de Episcopia Greco-Catolică de Oradea pentru familiile tinere, desfășurate în perioada 28-29 martie 2025, la Hotel „Padiș” din Băile Felix. La eveniment au participat numeroase familii cu copii din Zalău, Șimleu, Oradea, Arad și Timișoara.

Întâlnire cu familiile tinere, 28- 29 martie 2025
Întâlnire cu familiile tinere în perioada 28- 29 martie 2025 la Hotel Padis – Băile Felix. Tema întâlnirii va fi „Spiritualitatea Tainei Căsătoriei”.