Papa Francisc a subliniat „frumoasa mărturie” a taților care și-au pierdut fiicele

Papa Francisc a folosit miercuri exemplul a doi bărbați – unul palestinian, altul israelian, ambii pierzându-și fiicele în conflicte violente – pentru a reflecta asupra suferinței și răbdării lui Cristos, în contextul în care o parte din Biserică se pregătește pentru Vinerea Mare și Duminica Paștelui. Atrăgând atenția asupra celor doi bărbați prezenți la audiența sa generală din Aula Paul al VI-lea, Sfântul Părinte a spus adunării: „Amândoi și-au pierdut fiicele în acest război și amândoi sunt prieteni. Ei nu privesc la dușmănia războiului, ci privesc la prietenia a doi oameni care se iubesc și care au trecut prin aceeași răstignire. Să ne gândim la această mărturie foarte frumoasă a acestor doi oameni care au suferit împreună cu fiicele lor de pe urma războiului din Țara Sfântă. Dragi frați, vă mulțumesc pentru mărturia voastră.”

Înainte de deschiderea audienței generale, Papa Francisc s-a întâlnit pentru scurt timp cu cei doi părinți, îmbrățișându-i și făcând schimb de cadouri. Rami Elhanan și-a pierdut fiica de 14 ani, Smadar, în 1997, când a fost ucisă de un atentator sinucigaș palestinian în timp ce se afla la cumpărături cu prietenii în centrul Ierusalimului. Bassam Aramin și-a pierdut fiica de 10 ani, Abir, în 2007. Ea a fost împușcată mortal în fața școlii sale de un tânăr soldat israelian. Amândoi bărbații s-au dedicat muncii pentru pace în regiunea devastată de război prin intermediul Forumului Familiilor din Cercul Părinților, o asociație de familii israeliene și palestiniene care își povestesc trecerea prin doliu și conduc proiecte ce vizează un dialog mai mare și inițiative de pace. „Frați și surori, să ne rugăm pentru pace”, a spus Sfântul Părinte. „Fie ca în Țara Sfântă să fie pace. Fie ca Domnul să dea pace tuturor, ca un dar al Paștelui Său.”

Audiența generală, care era programată să aibă loc în Piața San Pietro, a fost mutată în Aula de audiențe Paul al VI-lea, în timp ce centrul Italiei trecea prin a doua zi de ploaie puternică. „Astăzi audiența era programată în piață, dar din cauza ploii a fost mutată în interior. Este adevărat că va fi un pic de aglomerație, dar cel puțin nu vom fi uzi! Vă mulțumim pentru răbdare”, a spus Pontiful. Reflectând asupra lecturii pătimirii din Duminica Floriilor, Papa și-a început discursul menționând că suferința lui Cristos arată răbdarea și iubirea Sa. „Tocmai în pătimire iese la iveală răbdarea lui Cristos, deoarece acceptă cu blândețe să fie arestat, bătut și condamnat pe nedrept”, a spus el. „Nu reproșează în fața lui Pilat. Suportă să fie insultat, scuipat și flagelat de soldați. Poartă greutatea crucii. Îi iartă pe cei care îl prind în cuie pe lemn; iar pe cruce, nu răspunde la provocări, ci mai degrabă oferă milostivire.”

„Răbdarea”, a continuat Sfântul Părinte, „nu este doar o necesitate, ci și o chemare: dacă Cristos este răbdător, creștinul este chemat să fie răbdător”. Răspunzând la întrebarea cum se poate crește în răbdarea, Papa Francisc i-a implorat pe credincioși să „își lărgească perspectiva” și „să îl contemple pe Cel Răstignit” ca modalitate de a cultiva o mai mare răbdare cu ceilalți, mai ales pe fundalul Săptămânii Sfinte. „Începe prin a cere să îi privești cu compasiune, cu privirea lui Dumnezeu, știind să distingi chipul lor de greșelile lor.” Pontiful a încheiat provocându-i pe credincioși „să meargă împotriva curentului” de satisfacție instantanee și să cultive în schimb această virtute pentru a sfida „graba” și „nerăbdarea”, care „sunt dușmanii vieții spirituale”. „Dumnezeu este iubire, iar cei care iubesc nu obosesc, nu sunt irascibili, nu dau ultimatumuri, ci știu să aștepte.”

Foto: Vatican Media

Sursa: catholica.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa Francisc: Discurs adresat responsabililor internaţionali ai Mişcării Équipes Notre-Dame

Astăzi se crede că buna reuşită a unei căsătorii depinde numai de forţa de voinţă a persoanelor. Nu este aşa. Dacă ar fi aşa, ar fi o povară, un jug pus pe umerii a două creaturi sărmane. În schimb, căsătoria este un „pas în trei”, în care prezenţa lui Cristos între soţi face posibil drumul, iar jugul se transformă într-un joc de priviri: privire între cei doi soţi, privire între soţi şi Cristos.

Citește mai mult »

Fragilitatea vârstnicilor este un „magisteriu” capabil să învețe fără să aibă nevoie de cuvinte

În primul rând: dragostea ne face mai buni. Și voi arătați acest lucru, că vă faceți mai buni unii pe alții iubindu-vă. Și vă spun acest lucru ca „bunic”, cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile. Și eu am primit-o de la bunica mea, de la care am aflat pentru prima dată despre Isus care ne iubește, care nu ne lasă niciodată singuri și care ne îndeamnă și pe noi să fim aproape unii de alții și să nu excludem niciodată pe nimeni.

Citește mai mult »

Rugăciunea în familie – Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea a IV-a

Familia, în cadrul căreia copilul va face primii pași și va rosti primele cuvinte, cum ar fi „mamă” sau „tată”, „mulțumesc” și „te rog”, este, de asemenea, locul de învățare a rugăciunii și de a spune „mulțumesc” Domnului. Pe măsură ce copilul crește, el sau ea se va dedica rugăciunii urmărind exemplul părinților săi, învățând să se bazeze pe Domnul chiar și în cele mai dificile momente, fiind sigur de sprijinul Său.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA