Întâlnirea Mondială a Familiilor a împlinit 30 de ani
În urmă cu 30 de ani, la 8 octombrie 1994, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a invitat familiile din întreaga lume să se adune la Roma pentru prima Întâlnire Mondială a Familiilor.
Înainte de deschiderea audienței generale, Papa Francisc s-a întâlnit pentru scurt timp cu cei doi părinți, îmbrățișându-i și făcând schimb de cadouri. Rami Elhanan și-a pierdut fiica de 14 ani, Smadar, în 1997, când a fost ucisă de un atentator sinucigaș palestinian în timp ce se afla la cumpărături cu prietenii în centrul Ierusalimului. Bassam Aramin și-a pierdut fiica de 10 ani, Abir, în 2007. Ea a fost împușcată mortal în fața școlii sale de un tânăr soldat israelian. Amândoi bărbații s-au dedicat muncii pentru pace în regiunea devastată de război prin intermediul Forumului Familiilor din Cercul Părinților, o asociație de familii israeliene și palestiniene care își povestesc trecerea prin doliu și conduc proiecte ce vizează un dialog mai mare și inițiative de pace. „Frați și surori, să ne rugăm pentru pace”, a spus Sfântul Părinte. „Fie ca în Țara Sfântă să fie pace. Fie ca Domnul să dea pace tuturor, ca un dar al Paștelui Său.”
Audiența generală, care era programată să aibă loc în Piața San Pietro, a fost mutată în Aula de audiențe Paul al VI-lea, în timp ce centrul Italiei trecea prin a doua zi de ploaie puternică. „Astăzi audiența era programată în piață, dar din cauza ploii a fost mutată în interior. Este adevărat că va fi un pic de aglomerație, dar cel puțin nu vom fi uzi! Vă mulțumim pentru răbdare”, a spus Pontiful. Reflectând asupra lecturii pătimirii din Duminica Floriilor, Papa și-a început discursul menționând că suferința lui Cristos arată răbdarea și iubirea Sa. „Tocmai în pătimire iese la iveală răbdarea lui Cristos, deoarece acceptă cu blândețe să fie arestat, bătut și condamnat pe nedrept”, a spus el. „Nu reproșează în fața lui Pilat. Suportă să fie insultat, scuipat și flagelat de soldați. Poartă greutatea crucii. Îi iartă pe cei care îl prind în cuie pe lemn; iar pe cruce, nu răspunde la provocări, ci mai degrabă oferă milostivire.”
„Răbdarea”, a continuat Sfântul Părinte, „nu este doar o necesitate, ci și o chemare: dacă Cristos este răbdător, creștinul este chemat să fie răbdător”. Răspunzând la întrebarea cum se poate crește în răbdarea, Papa Francisc i-a implorat pe credincioși să „își lărgească perspectiva” și „să îl contemple pe Cel Răstignit” ca modalitate de a cultiva o mai mare răbdare cu ceilalți, mai ales pe fundalul Săptămânii Sfinte. „Începe prin a cere să îi privești cu compasiune, cu privirea lui Dumnezeu, știind să distingi chipul lor de greșelile lor.” Pontiful a încheiat provocându-i pe credincioși „să meargă împotriva curentului” de satisfacție instantanee și să cultive în schimb această virtute pentru a sfida „graba” și „nerăbdarea”, care „sunt dușmanii vieții spirituale”. „Dumnezeu este iubire, iar cei care iubesc nu obosesc, nu sunt irascibili, nu dau ultimatumuri, ci știu să aștepte.”
Foto: Vatican Media
Sursa: catholica.ro
În urmă cu 30 de ani, la 8 octombrie 1994, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a invitat familiile din întreaga lume să se adune la Roma pentru prima Întâlnire Mondială a Familiilor.
„Astăzi este Ziua mondială a bunicilor și vârstnicilor. Tema este ‘La bătrânețe să nu mă părăsești’ (cf. Ps 71:9). Abandonarea vârstnicilor este cu adevărat o realitate tristă cu care nu trebuie să ne obișnuim” – a spus papa Francisc după rugăciunea „Angelus”, în duminica în care se celebrează cea de-a patra ediție a Zilei mondiale a bunicilor și bătrânilor.
… acordă cu bunăvoință indulgența plenară din comorile cerești ale Bisericii, în condițiile obișnuite (spovedanie sacramentală, comuniune euharistică și rugăciune conform intențiilor Suveranului Pontif) bunicilor, bătrânilor și tuturor credincioșilor care, motivați de un adevărat spirit de penitență și caritate, vor participa pe 28 iulie 2024, cu ocazia celei de-a patra Zi Mondial a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice, la diferitele celebrări care se vor desfășura în întreaga lume. Această indulgență plenară poate fi aplicată și ca sufragiu pentru sufletele din Purgatoriu.