Papa Francisc a subliniat „frumoasa mărturie” a taților care și-au pierdut fiicele

Papa Francisc a folosit miercuri exemplul a doi bărbați – unul palestinian, altul israelian, ambii pierzându-și fiicele în conflicte violente – pentru a reflecta asupra suferinței și răbdării lui Cristos, în contextul în care o parte din Biserică se pregătește pentru Vinerea Mare și Duminica Paștelui. Atrăgând atenția asupra celor doi bărbați prezenți la audiența sa generală din Aula Paul al VI-lea, Sfântul Părinte a spus adunării: „Amândoi și-au pierdut fiicele în acest război și amândoi sunt prieteni. Ei nu privesc la dușmănia războiului, ci privesc la prietenia a doi oameni care se iubesc și care au trecut prin aceeași răstignire. Să ne gândim la această mărturie foarte frumoasă a acestor doi oameni care au suferit împreună cu fiicele lor de pe urma războiului din Țara Sfântă. Dragi frați, vă mulțumesc pentru mărturia voastră.”

Înainte de deschiderea audienței generale, Papa Francisc s-a întâlnit pentru scurt timp cu cei doi părinți, îmbrățișându-i și făcând schimb de cadouri. Rami Elhanan și-a pierdut fiica de 14 ani, Smadar, în 1997, când a fost ucisă de un atentator sinucigaș palestinian în timp ce se afla la cumpărături cu prietenii în centrul Ierusalimului. Bassam Aramin și-a pierdut fiica de 10 ani, Abir, în 2007. Ea a fost împușcată mortal în fața școlii sale de un tânăr soldat israelian. Amândoi bărbații s-au dedicat muncii pentru pace în regiunea devastată de război prin intermediul Forumului Familiilor din Cercul Părinților, o asociație de familii israeliene și palestiniene care își povestesc trecerea prin doliu și conduc proiecte ce vizează un dialog mai mare și inițiative de pace. „Frați și surori, să ne rugăm pentru pace”, a spus Sfântul Părinte. „Fie ca în Țara Sfântă să fie pace. Fie ca Domnul să dea pace tuturor, ca un dar al Paștelui Său.”

Audiența generală, care era programată să aibă loc în Piața San Pietro, a fost mutată în Aula de audiențe Paul al VI-lea, în timp ce centrul Italiei trecea prin a doua zi de ploaie puternică. „Astăzi audiența era programată în piață, dar din cauza ploii a fost mutată în interior. Este adevărat că va fi un pic de aglomerație, dar cel puțin nu vom fi uzi! Vă mulțumim pentru răbdare”, a spus Pontiful. Reflectând asupra lecturii pătimirii din Duminica Floriilor, Papa și-a început discursul menționând că suferința lui Cristos arată răbdarea și iubirea Sa. „Tocmai în pătimire iese la iveală răbdarea lui Cristos, deoarece acceptă cu blândețe să fie arestat, bătut și condamnat pe nedrept”, a spus el. „Nu reproșează în fața lui Pilat. Suportă să fie insultat, scuipat și flagelat de soldați. Poartă greutatea crucii. Îi iartă pe cei care îl prind în cuie pe lemn; iar pe cruce, nu răspunde la provocări, ci mai degrabă oferă milostivire.”

„Răbdarea”, a continuat Sfântul Părinte, „nu este doar o necesitate, ci și o chemare: dacă Cristos este răbdător, creștinul este chemat să fie răbdător”. Răspunzând la întrebarea cum se poate crește în răbdarea, Papa Francisc i-a implorat pe credincioși să „își lărgească perspectiva” și „să îl contemple pe Cel Răstignit” ca modalitate de a cultiva o mai mare răbdare cu ceilalți, mai ales pe fundalul Săptămânii Sfinte. „Începe prin a cere să îi privești cu compasiune, cu privirea lui Dumnezeu, știind să distingi chipul lor de greșelile lor.” Pontiful a încheiat provocându-i pe credincioși „să meargă împotriva curentului” de satisfacție instantanee și să cultive în schimb această virtute pentru a sfida „graba” și „nerăbdarea”, care „sunt dușmanii vieții spirituale”. „Dumnezeu este iubire, iar cei care iubesc nu obosesc, nu sunt irascibili, nu dau ultimatumuri, ci știu să aștepte.”

Foto: Vatican Media

Sursa: catholica.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

„Învață-ne să ne rugăm” (Lc 11,1) – Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea a III-a

În Evanghelia după Luca îi găsim pe ucenicii lui Isus venind la Maestru cu o rugăminte profundă și semnificativă: „Doamne, învață-ne să ne rugăm” (Lc. 11:1). Această cerere, care reflectă cu siguranță o conștientizare a inadecvării și a nevoii de a fi îndrumați, chiar și practic, cu privire la modul de a se ruga, ascunde, de asemenea, în esența ei, o dimensiune inerentă fiecărei persoane:
nevoia de a avea un învățător, o călăuză care să-i însoțească spre cele mai importante lucruri din viață. În școala unui maestru, discipolul nu poate crește decât dacă merge pe urmele celui de dinaintea lui: în fapt, mergând pe aceleași urme ca și maestrul, el va fi capabil să înțeleagă îndemânarea maestrului său și, încet-încet, simțul emulației care va apărea într-o zi, îi va permite să atingă aceleași cunoștințe: „voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc”, „cel care crede în mine va face și el lucrările pe care le fac eu și, de fapt, va face fapte mai mari decât acestea” (Ioan 15,12; 14,12).

Citește mai mult »

Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Învățăturile Papei Francisc în legătură cu rugăciunea- Partea a II-a

În rugăciune, spune Papa, descoperim cât de mult suntem iubiți de Dumnezeu, iar această descoperire ne dă speranța și curajul de a trăi fiecare zi, astfel încât problemele cu care ne confruntăm să nu mai fie obstacole în calea fericirii noastre, ci invitații din partea lui Dumnezeu, ocazii pentru întâlnirea noastră cu El (Cf. Angelus, 9 ianuarie 2022).

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA