Papa Francisc a subliniat „frumoasa mărturie” a taților care și-au pierdut fiicele

Papa Francisc a folosit miercuri exemplul a doi bărbați – unul palestinian, altul israelian, ambii pierzându-și fiicele în conflicte violente – pentru a reflecta asupra suferinței și răbdării lui Cristos, în contextul în care o parte din Biserică se pregătește pentru Vinerea Mare și Duminica Paștelui. Atrăgând atenția asupra celor doi bărbați prezenți la audiența sa generală din Aula Paul al VI-lea, Sfântul Părinte a spus adunării: „Amândoi și-au pierdut fiicele în acest război și amândoi sunt prieteni. Ei nu privesc la dușmănia războiului, ci privesc la prietenia a doi oameni care se iubesc și care au trecut prin aceeași răstignire. Să ne gândim la această mărturie foarte frumoasă a acestor doi oameni care au suferit împreună cu fiicele lor de pe urma războiului din Țara Sfântă. Dragi frați, vă mulțumesc pentru mărturia voastră.”

Înainte de deschiderea audienței generale, Papa Francisc s-a întâlnit pentru scurt timp cu cei doi părinți, îmbrățișându-i și făcând schimb de cadouri. Rami Elhanan și-a pierdut fiica de 14 ani, Smadar, în 1997, când a fost ucisă de un atentator sinucigaș palestinian în timp ce se afla la cumpărături cu prietenii în centrul Ierusalimului. Bassam Aramin și-a pierdut fiica de 10 ani, Abir, în 2007. Ea a fost împușcată mortal în fața școlii sale de un tânăr soldat israelian. Amândoi bărbații s-au dedicat muncii pentru pace în regiunea devastată de război prin intermediul Forumului Familiilor din Cercul Părinților, o asociație de familii israeliene și palestiniene care își povestesc trecerea prin doliu și conduc proiecte ce vizează un dialog mai mare și inițiative de pace. „Frați și surori, să ne rugăm pentru pace”, a spus Sfântul Părinte. „Fie ca în Țara Sfântă să fie pace. Fie ca Domnul să dea pace tuturor, ca un dar al Paștelui Său.”

Audiența generală, care era programată să aibă loc în Piața San Pietro, a fost mutată în Aula de audiențe Paul al VI-lea, în timp ce centrul Italiei trecea prin a doua zi de ploaie puternică. „Astăzi audiența era programată în piață, dar din cauza ploii a fost mutată în interior. Este adevărat că va fi un pic de aglomerație, dar cel puțin nu vom fi uzi! Vă mulțumim pentru răbdare”, a spus Pontiful. Reflectând asupra lecturii pătimirii din Duminica Floriilor, Papa și-a început discursul menționând că suferința lui Cristos arată răbdarea și iubirea Sa. „Tocmai în pătimire iese la iveală răbdarea lui Cristos, deoarece acceptă cu blândețe să fie arestat, bătut și condamnat pe nedrept”, a spus el. „Nu reproșează în fața lui Pilat. Suportă să fie insultat, scuipat și flagelat de soldați. Poartă greutatea crucii. Îi iartă pe cei care îl prind în cuie pe lemn; iar pe cruce, nu răspunde la provocări, ci mai degrabă oferă milostivire.”

„Răbdarea”, a continuat Sfântul Părinte, „nu este doar o necesitate, ci și o chemare: dacă Cristos este răbdător, creștinul este chemat să fie răbdător”. Răspunzând la întrebarea cum se poate crește în răbdarea, Papa Francisc i-a implorat pe credincioși să „își lărgească perspectiva” și „să îl contemple pe Cel Răstignit” ca modalitate de a cultiva o mai mare răbdare cu ceilalți, mai ales pe fundalul Săptămânii Sfinte. „Începe prin a cere să îi privești cu compasiune, cu privirea lui Dumnezeu, știind să distingi chipul lor de greșelile lor.” Pontiful a încheiat provocându-i pe credincioși „să meargă împotriva curentului” de satisfacție instantanee și să cultive în schimb această virtute pentru a sfida „graba” și „nerăbdarea”, care „sunt dușmanii vieții spirituale”. „Dumnezeu este iubire, iar cei care iubesc nu obosesc, nu sunt irascibili, nu dau ultimatumuri, ci știu să aștepte.”

Foto: Vatican Media

Sursa: catholica.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa Francisc a deplâns avortarea nenăscuților cu dizabilități într-o cultură a rebutului

În discursul său adresat Academiei Pontificale, Papa Francisc a subliniat că „vulnerabilitatea și fragilitatea fac parte din condiția umană și nu sunt ceva propriu doar persoanelor cu dizabilități”. El a spus că „combaterea culturii rebutului necesită promovarea culturii incluziunii” prin „crearea și consolidarea legăturilor de apartenență în cadrul societății”. Papa a adăugat că „legăturile de apartenență devin și mai puternice atunci când persoanele cu dizabilități nu sunt simpli receptori pasivi, ci participă activ la viața societății ca agenți ai schimbării”.

Citește mai mult »

Document al Vaticanului despre tranziția de gen, maternitatea surogat și avort

Cel mai înalt birou doctrinar al Vaticanului a publicat luni o declarație pe tema demnității umane, care abordează subiecte tot mai îngrijorătoare precum teoria genului, schimbările de sex, maternitatea surogat și eutanasia, pe lângă avort, sărăcie, trafic de persoane și război. „În fața atâtor încălcări ale demnității umane care amenință grav viitorul familiei umane, Biserica încurajează promovarea demnității fiecărei persoane umane, indiferent de caracteristicile ei fizice, mentale, culturale, sociale și religioase”, se arată în declarația Vaticanului emisă de Dicasterul pentru Doctrina Credinței. Declarația, intitulată „Dignitas Infinita”, care înseamnă „demnitate infinită”, afirmă că Biserica evidențiază aceste preocupări „cu speranță, încrezătoare în puterea care izvorăște din Cristos înviat, care a dezvăluit pe deplin demnitatea integrală a fiecărui bărbat și a fiecărei femei”.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA