Papa Francisc: Examenul de conștiință zilnic ajută la evitarea repetării greșelilor

 

Papa Francisc a recomandat examenul zilnic de conștiință ca fiind o practică „indispensabilă” în viața spirituală. Examenul de conștiință este o reflecție în rugăciune asupra gândurilor, cuvintelor și faptelor cuiva, care ajută la identificarea momentelor de păcat și la invocarea milostivirii lui Dumnezeu. Acest examen zilnic poate fi „o invitație la a învăța din experiențele noastre” și „de a nu continua să repetăm aceleași greșeli”, a spus Sfântul Părinte.

Vorbind la audiența generală din 30 noiembrie, Pontiful a spus că ispita diavolului „pornește de la ceea ce ne este cel mai drag și apoi, încetul cu încetul, ne atrage spre el”. A mai spus: „Acesta este motivul pentru care un examen de conștiință zilnic este atât de important. Înainte de a încheia ziua, opriți-vă pentru o vreme. Ce s-a întâmplat? Nu în ziare, nu în viață – ce s-a întâmplat în inima mea? […] Să observi ce se întâmplă este important, este un semn că harul lui Dumnezeu lucrează în noi, ajutându-ne să creștem în libertate și în conștiință. […] Învață să citești în cartea inimii tale ce s-a întâmplat în timpul zilei.”

Sfatul Papei Francisc a făcut parte din cea de-a zecea cateheză din cadrul unei serii săptămânale despre discernământ spiritual, pe care a început-o la sfârșitul lunii august. Papa a menționat că rugăciunea din timpul zilei nu ar trebui privită ca o modalitate de a evita o treabă sau o sarcină care trebuie îndeplinită, ca în cazul în care „de fiecare dată când trebuie să spăl vasele sau să fac curat în casă, am un impuls puternic de a mă ruga!” „Rugăciunea nu este o evadare din responsabilitățile unuia”, a spus el. „Dimpotrivă, este un ajutor pentru realizarea binelui pe care trebuie să îl facem, aici și acum.”

 

Sursa: catholica.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Tapiseria căsătoriei: timp și dăruire

Și la sfârșitul zilelor, la bătrânețe, din nou singuri ca atunci când am început, singuri dar fericiți și plini de nădejde, sprijinindu-ne pe Dumnezeu ca în prima zi: pentru că ne-am ocupat de acele mici detalii care au împletit tapiseria căsniciei noastre. Cu lumini și umbre; pentru că cu perseverență am fost credincioși în fiecare clipă; pentru că, deși uneori nu am simțit nimic, am continuat să ne iubim cu deplină libertate, pentru că ne-am dorit; pentru că, în ciuda durerilor, vom continua împreună până când unul dintre cei doi va merge în rai cu numele celuilalt pe frunte.

Citește mai mult »

Unde s-a dus adventul?

Alergătura după cumpărături, spălarea draperiilor și trasul nervos al brațelor copiilor pentru a îi motiva să se grăbească sunt făcute în secret de toată lumea. Apoi trebuie să facem o nouă coroană de Advent. De trei ori mai mare decât anul trecut….

Citește mai mult »

Papa Francisc: Să-l căutăm pe Dumnezeul mângâierilor, dătătorul alinării spirituale

„Ce este alinarea spirituală? Este o experiență profundă de bucurie interioară, care permite să vezi prezența lui Dumnezeu în toate lucrurile; întărește credința și speranța, precum și capacitatea de a face binele. Persoana care experimentează consolarea nu renunță în fața dificultăților, pentru că experimentează o pace care este mai puternică decât încercarea. Prin urmare, este un mare dar pentru viața spirituală și pentru viață în general. Înseamnă trăirea acestei bucurii interioare.”

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2023 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA