Papa Francisc: Examenul de conștiință zilnic ajută la evitarea repetării greșelilor

 

Papa Francisc a recomandat examenul zilnic de conștiință ca fiind o practică „indispensabilă” în viața spirituală. Examenul de conștiință este o reflecție în rugăciune asupra gândurilor, cuvintelor și faptelor cuiva, care ajută la identificarea momentelor de păcat și la invocarea milostivirii lui Dumnezeu. Acest examen zilnic poate fi „o invitație la a învăța din experiențele noastre” și „de a nu continua să repetăm aceleași greșeli”, a spus Sfântul Părinte.

Vorbind la audiența generală din 30 noiembrie, Pontiful a spus că ispita diavolului „pornește de la ceea ce ne este cel mai drag și apoi, încetul cu încetul, ne atrage spre el”. A mai spus: „Acesta este motivul pentru care un examen de conștiință zilnic este atât de important. Înainte de a încheia ziua, opriți-vă pentru o vreme. Ce s-a întâmplat? Nu în ziare, nu în viață – ce s-a întâmplat în inima mea? […] Să observi ce se întâmplă este important, este un semn că harul lui Dumnezeu lucrează în noi, ajutându-ne să creștem în libertate și în conștiință. […] Învață să citești în cartea inimii tale ce s-a întâmplat în timpul zilei.”

Sfatul Papei Francisc a făcut parte din cea de-a zecea cateheză din cadrul unei serii săptămânale despre discernământ spiritual, pe care a început-o la sfârșitul lunii august. Papa a menționat că rugăciunea din timpul zilei nu ar trebui privită ca o modalitate de a evita o treabă sau o sarcină care trebuie îndeplinită, ca în cazul în care „de fiecare dată când trebuie să spăl vasele sau să fac curat în casă, am un impuls puternic de a mă ruga!” „Rugăciunea nu este o evadare din responsabilitățile unuia”, a spus el. „Dimpotrivă, este un ajutor pentru realizarea binelui pe care trebuie să îl facem, aici și acum.”

 

Sursa: catholica.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Cum să fii bucuros

Chris a împărtășit viziunea sa despre bucuria profundă, nu doar despre o bună dispoziție trecătoare. Poate credeți că suntem pe cale să ne scufundăm într-un iaz adânc de contemplare profundă. Nu. Totul este foarte simplu. Bucuria este vitală pentru inima umană. Pur și simplu nu știm că căutarea bucuriei este combustibilul vieții noastre.
Imediat, Chris ne dă soluția. Isus și-a început slujba publică cu cuvântul „pocăiți-vă”. Cuvântul grecesc pentru pocăință este metanoia: a-ți schimba gândirea.

Citește mai mult »

Tapiseria căsătoriei: timp și dăruire

Și la sfârșitul zilelor, la bătrânețe, din nou singuri ca atunci când am început, singuri dar fericiți și plini de nădejde, sprijinindu-ne pe Dumnezeu ca în prima zi: pentru că ne-am ocupat de acele mici detalii care au împletit tapiseria căsniciei noastre. Cu lumini și umbre; pentru că cu perseverență am fost credincioși în fiecare clipă; pentru că, deși uneori nu am simțit nimic, am continuat să ne iubim cu deplină libertate, pentru că ne-am dorit; pentru că, în ciuda durerilor, vom continua împreună până când unul dintre cei doi va merge în rai cu numele celuilalt pe frunte.

Citește mai mult »

Unde s-a dus adventul?

Alergătura după cumpărături, spălarea draperiilor și trasul nervos al brațelor copiilor pentru a îi motiva să se grăbească sunt făcute în secret de toată lumea. Apoi trebuie să facem o nouă coroană de Advent. De trei ori mai mare decât anul trecut….

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA