Unde s-a dus Adventul?


Foto: Pexels

În perioada premergătoare Crăciunului, ne simțim cumva obligați să răspândim o colecție de o mie de sfaturi practice pe rețelele de socializare. Ne simțim pregătiți să arătăm că știm să ne acordăm și să ne pregătim. Simțim nevoia să arătăm că știm cum să intrăm în atmosfera Craciunului, cum să ne pregătim. Adventul este timpul pentru practici de curățare rapide, inteligente și ecologice: cum să ștergi partea de sus a dulapului fără să stai pe scaun, cum să rescrii lista de cadouri pentru a cincea oară fără a avea un accident vascular cerebral. Adventul este despre planificarea unui meniu festiv care a fost planificat pentru ce este necesar, dar cu siguranță exagerat în cele din urmă, luminițe decorative scumpe pentru exterior, pistoale de lipici, sufragerie împodobită cu globuri roșii și laur de plastic. Și, desigur, despre practicile personale esențiale ale introversiunii de succes. Pentru că în Advent este potrivit să fim liniștiți, profund și des. Este potrivit să avem conștiință de sine, să ne întoarcem mai mult spre noi înșine. Tăcerea este potrivită în acest moment. Alergătura după cumpărături, spălarea draperiilor și trasul nervos al brațelor copiilor pentru a îi motiva să se grăbească sunt făcute în secret de toată lumea. Apoi trebuie să facem o nouă coroană de Advent. De trei ori mai mare decât anul trecut. În culorile modei de anul acesta. Să avem și un om de zăpadă din porțelan pe care să-l prezentăm tuturor. Să fie fotografiat din diverse unghiuri, pe o față de masă, pe o canapea, cu sau fără filtru. De dragul fotografiei, aprindem și lumânarea. Mai târziu va fi timp pentru rugăciune. Ideea este să ne pregătim. Mult. Cam asta este. Vom încerca să ne odihnim două zile de oboseala acumulată cel puțin o lună. Și ne străduim să negăm că însuflețirea a dispărut deja până la Crăciun. Pentru că parcă nu am terminat cu totul. De parcă am fi blocați într-o stare de pregătire constantă.

Ținem secret ceea ce nu am putut realiza pentru a întâmpina cum se cuvine sărbătoarea iubirii… O sărbătoare a iubirii trăită pe jumătate prin cadouri învelite în hârtie satinată, îmbuibarea cu sarmale.. Și suspinăm în sinea noastră că acest lucru nu este suficient. De parcă ar fi rămas ceva în afara pregătirii. Poate rugăciunea. Poate că acesta este ideea. Poate că este conștientizarea că de data aceasta nu sărbătorim sărbătoarea iubirii umane ci supraomenescul cel mai altruist: dragostea nașterii, a întrupării, a mântuirii care a venit printre noi. Care nu se termină cu gătitul, curățenia, turul autocunoașterii. Ce face ca Crăciunul să fie o sărbătoare a iubirii divine, astfel încât să nu rămânem blocați în starea veșnică de așteptare a venirii(a Adventului)? Să trecem în spiritul sărbătorii. Să ajungem în momentul în care ne dăm seama: Dumnezeu ne-a iubit atât de mult încât a venit printre noi.

Kádár Hanga

Sursa: romkat.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Cum să fii bucuros

Chris a împărtășit viziunea sa despre bucuria profundă, nu doar despre o bună dispoziție trecătoare. Poate credeți că suntem pe cale să ne scufundăm într-un iaz adânc de contemplare profundă. Nu. Totul este foarte simplu. Bucuria este vitală pentru inima umană. Pur și simplu nu știm că căutarea bucuriei este combustibilul vieții noastre.
Imediat, Chris ne dă soluția. Isus și-a început slujba publică cu cuvântul „pocăiți-vă”. Cuvântul grecesc pentru pocăință este metanoia: a-ți schimba gândirea.

Citește mai mult »

Tapiseria căsătoriei: timp și dăruire

Și la sfârșitul zilelor, la bătrânețe, din nou singuri ca atunci când am început, singuri dar fericiți și plini de nădejde, sprijinindu-ne pe Dumnezeu ca în prima zi: pentru că ne-am ocupat de acele mici detalii care au împletit tapiseria căsniciei noastre. Cu lumini și umbre; pentru că cu perseverență am fost credincioși în fiecare clipă; pentru că, deși uneori nu am simțit nimic, am continuat să ne iubim cu deplină libertate, pentru că ne-am dorit; pentru că, în ciuda durerilor, vom continua împreună până când unul dintre cei doi va merge în rai cu numele celuilalt pe frunte.

Citește mai mult »

Papa Francisc: Examenul de conștiință zilnic ajută la evitarea repetării greșelilor

Papa Francisc a recomandat examenul zilnic de conștiință ca fiind o practică „indispensabilă” în viața spirituală. Examenul de conștiință este o reflecție în rugăciune asupra gândurilor, cuvintelor și faptelor cuiva, care ajută la identificarea momentelor de păcat și la invocarea milostivirii lui Dumnezeu. Acest examen zilnic poate fi „o invitație la a învăța din experiențele noastre” și „de a nu continua să repetăm aceleași greșeli”, a spus Sfântul Părinte.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA