Fericiţii Alois şi Maria Beltrame Quattrocchi, patronii cele de-A X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor

Alois s-a născut în ziua de 12 ianuarie 1880, în Catania. Primii ani de viaţă îi petrece alături de părinţi şi de cei trei fraţi. În 1889 merge să locuiască împreună cu Alois şi Ştefania Quattrocchi, unchi din partea mamei, care nu aveau copii. Merge împreună cu ei la Roma, unde, în anul 1902 se specializează în Jurisprudenţă.

În Cetatea Eternă, Alois o cunoaşte pe Maria Corsini, născută la Firenze, în ziua de 24 iunie 1884, iar mai apoi, din motive de muncă ale tatălui său, transferată şi ea la Roma.

Cei doi tineri se logodesc la începutul anului 1905 şi după opt luni se căsătoresc. Suntem în ziua de 25 noiembrie, iar căsătoria este celebrată în Bazilica „Santa Maria Maggiore” din Roma.

În anul următor li se naşte Filip, primul copil. În anul 1908 se naşte Ştefania, căreia i se mai spunea şi Fanny, iar în anul 1909 se naşte Cezar. În anul 1913, bucuria venirii unui alt copil se transformă deodată în preocupare: medicii îi sugerează Mariei să întrerupă sarcina din motive grave de sănătate. Era un risc atât pentru sănătatea mamei, cât şi a copilului. Dar cei doi soţi, mereu însufleţiţi de o mare credinţă, decid să se încredinţeze lui Dumnezeu. Astfel în ziua de 6 aprilie li se naşte Enrichetta, o fetiţă perfect sănătoasă.

În timpul Primului Război Mondial, soţii Beltrame Quattrocchi îi îngrijesc cu mare dăruire pe răniţii de pe front şi au grijă de familiile aflate în dificultate. Chiar şi după terminarea războiului cei doi continuă să ajute. În 1917 devin terţiari franciscani. Se implică în egală măsură şi în Asociaţia italiană de Scout, devin brancardieri împreună cu Enrichetta şi fondează un oratoriu la Esquilino, în Roma.

În timp ce duce înainte o strălucită carieră de avocat general al Statului, Alois îşi găseşte timp să se dedice naşterii „Agenţiei Orbis”, activează în „Mişcarea Renaşterea Creştină”, precum şi în „Mişcarea pentru o lume mai bună”.

Maria scrie cărţi şi între timp o face şi pe cateheta. Este consilier naţional al Acţiunii catolice şi organizează cursuri de pregătire pentru căsătorie, o noutate absolută pentru acel timp.

Copii cresc în credinţa transmisă lor de către părinţi. Filip devine călugăr benedictin, cu numele de Tarciziu; Fanny intră în Mănăstirea Surorilor Benedictine ale Preasfântului Sacrament, la Milano şi ia numele de Cecilia; Cezar devine călugăr trapist şi ia numele de Paulin. Ultima născută, Enrichetta va avea grijă de părinţi până la sfârşitul vieţii lor, dedicându-şi viaţa rugăciunii şi slujirii în caritate.

Alois şi Maria participă zilnic la Sfânta Liturghie. Dincolo de obligaţiile sociale zilnice, încep pastorala familială la Roma cu întâlniri şi însoţiri ale logodnicilor, precum şi ale celor deja căsătoriţi. Îi susţin din punct de vedere economic pe tinerii care doresc să devină preoţi sau comunităţile de călugări sau călugăriţe aflate în dificultate economică.

Casa lor devine imediat un punct de întâlnire pentru persoanele de vază ale lumii catolice şi politice din acea vreme, printre ei părintele Agostino Gemelli, Armida Barelli sau părintele Alois Sturzo.

În ziua de 9 noiembrie, Alois moare din cauza unui infarct. Maria va mai trăi după el încă paisprezece ani, în tot acest timp continuând drumul spiritual şi de slujire început împreună cu soţul ei. Moare şi ea în ziua de 25 august 1965, având-o alături pe Enrichetta, fiica mai mică.

Au fost beatificaţi de către Sfântul Ioan Paul al II-lea în ziua de 21 octombrie 2001. Sunt primii soţi beatificaţi de către Biserica Catolică.

Pentru mărturia lor de viaţă matrimonială, Papa Francisc i-a numit patroni ai celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, care se va celebra la Roma în perioada 22-26 iunie 2022.

În ziua de 26 iunie, la ora 11.00, în catedrala din Iaşi, ne vom uni şi noi cu Sfântul Părinte şi vom celebra o Sfântă Liturghie pontificală, la care vă invităm cu drag, toate familiile diecezei.

Pr. Felician Tiba

Oficiul pentru Pastoraţa Familiei, Dieceza Iași

Sursa: www.ercis.ro

Articole din aceiași secțiune ...

Identitatea și misiunea familiei creștine

Acum, cu toții provenim din familii (care uneori pot fi foarte rănite) și știm cât de dificil poate fi să trăim împreună uniți… cât este de dificil să-l iubim pe celălalt necondiționat… să avem grijă unul de celălalt (de la cel mai mic până la cel mai mare), să construim această comuniune între noi atunci când diferența celuilalt mă deranjează… și totuși, acesta este planul lui Dumnezeu pentru familii și calea spre sfințire a fiecăruia….

Citește mai mult »

Însoțirea familiilor în primii ani de căsătorie

Trebuie să recunoaștem că la început ne-am gândit: „dacă am făcut deja cursurile prematrimoniale, ce ne-ar mai putea aduce un astfel de acompaniament?” … dar ceea ce am descoperit este că aveam nevoie de multe, că ne doream mai mult de la căsnicia noastră și că singuri, foarte clar, nu puteam.
Aveam nevoie de acompaniament, voiam să ne trăim căsnicia nu numai bine, ci și pe deplin. Am înțeles astfel că suntem ca o plantă, în care a fost plantată o sămânță prețioasă, dar care are nevoie de îngrășăminte, nutrienți, apă și lumină pentru a crește, a se întări și a da rod….

Citește mai mult »

Papa Francisc, la Întâlnirea Mondială a Familiilor: Biserica s-a născut într-o familie

”Biserica este cu voi, mai mult, Biserica este în voi! Biserica s-a născut, de fapt, dintr-o familie, cea de la Nazaret, și este alcătuită în principal din familii”: a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii pentru a X-a Întâlnire Mondială Familiilor, celebrată în seara de sâmbătă, 25 iunie 2022, pe esplanada bazilicii vaticane. Au luat parte aproximativ 25.000 de credincioși de pe toate continentele.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA

Fotografii dăruite prin deosebita amabilitate a Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață.