Papa Francisc, la Întâlnirea Mondială a Familiilor: Biserica s-a născut într-o familie

Revenind la omilia Sfintei Liturghii, prezidată sâmbătă seară în Piața San Pietro de cardinalul Kevin J. Farrell, prefect al Departamentului pentru Laici, Familie și Viață, papa Francisc a vorbit despre lecturile celei de-a XIII-a duminici după calendarul roman sau latin (1Rg 19,16-21; Ps 15; Gal 5,1.13-18 și Lc 9,51-62), actualizând mesajul la realitatea familiei.

Lumea nu se sfârșește odată cu noi

Vorbind despre prima lectură biblică, în care se prezintă, într-un fel, relația dintre profeții Ilie și Elizeu, papa a remarcat că aceasta ”ne face să ne gândim la raportul dintre generații, la trecerea ștafetei dintre părinți și fii”. Într-un moment de criză și de teamă pentru viitor, profetul Ilie primește de la Dumnezeu porunca de a-l unge pe Elizeu ca succesor al său. Ce mesaj transmite aceasta familiilor de astăzi?

Papa Francisc: ”Dumnezeul îl face pe Ilie să înțeleagă că lumea nu se sfârșește odată cu el și îi poruncește să transmită altuia misiunea sa. (…) Cât de importante este pentru părinți să înțeleagă modul lui Dumnezeu de a lucra! Dumnezeu îi iubește pe tineri, dar nu pentru aceasta îi ferește de orice pericol, de orice provocare și de orice suferință. Dumnezeu nu este anxios și hiper-protector, dimpotrivă, are încredere în ei și îl cheamă pe fiecare la măsura vieții și a misiunii. (…) Dragi părinți, Cuvântul lui Dumnezeu ne arată calea: nu-i feriți pe fii de cele mai mici neplăceri și suferințe, dar încercați să le transmiteți pasiunea pentru viață, pasiunea de a aprinde în ei dorința de a găsi vocația lor și de a îmbrățișa misiunea mare pe care Dumnezeu a gândit-o pentru ei”.

Libertatea de a iubi și de a sluji

În cea de-a doua lectură a Sfintei Liturghii, luată din Scrisoarea către Galateni, Sfântul Apostol Pavel vorbește despre libertate, ”unul din bunurile cele mai apreciate și căutate de omul modern și contemporan”, dar care, nesocotind de multe ori libertatea pe care ne-a dobândit-o Cristos, ajunge să pună în centrul propriei existențe propriile interese și egoismul cel mai înrobitor. Soții, când se decid să formeze o familie prin harul lui Cristos, au făcut această alegere curajoasă: ”a nu se folosi de libertate pentru voi înșivă, ci pentru a iubi persoanele pe care Dumnezeu vi le-a pus alături. În loc să trăiți ca insule, voi v-ați pus în serviciul celorlalți”.
Papa Francisc: ”Acesta este felul în care familia trăiește libertatea. Nu există planete sau sateliți care călătoresc fiecare după propria orbită. Familia este locul întâlnirii, împărtășirii, al ieșirii din sine pentru a-l primi pe celălalt și a-i sta alături. Este primul loc în care se învață a iubi. Frați și surori, în timp ce, cu mare convingere, reiterăm acestea, știm bine că în fapte nu întotdeauna este așa, din atâtea motive și atâtea situații diferite. De aceea, chiar în timp ce afirmăm frumusețea familiei, simțim mai mult ca niciodată că trebuie să o apărăm. Să nu lăsăm să fie poluată de otrava egoismului, individualismului, culturii indiferenței și culturii rebutării, pierzând astfel ADN-ul ei: primirea și spiritul de slujire”.

A privi înainte, nu înapoi, la noutatea lui Dumnezeu

Evanghelia duminicii are, de asemenea, multe de spus pentru un educator, cum este chemat să fie orice tată și mamă, pentru care modul cel mai bun de a-l ajuta pe cineva să-și urmeze vocația lui este ca tatăl și mama ”să îmbrățișeze cu iubire credincioasă propria vocație”. În Isus care este respins de locuitorii din Samaria pentru că El mergea la Ierusalim există o situație emblematică pentru fiecare familie: ”Nu există ceva mai încurajator pentru fii decât să-și vadă părinții trăind căsătoria și familia ca pe o misiune, cu fidelitate și răbdare, în ciuda dificultăților, în ciuda momentelor triste și a încercărilor. Ceea ce i s-a întâmplat lui Isus în Samaria se întâmplă în orice vocație creștină, inclusiv cea familială. Știm cu toții: vin momente în care e necesar a lua asupra ta împotrivirile, închiderile, neînțelegerile care provin din inima omului și, cu harul lui Cristos, să le transformi în primirea celuilalt, în iubire gratuită”. Pe drumul său către Ierusalim, Isus arată ce înseamnă vocația de a-L urma: trei vocații, de fapt, care trec prin inima tot atâtor ”aspiranți”, în fața cărora Isus spune că El nu are unde să-și plece capul, că cine vrea să pășească pe urmele Lui trebuie să acorde o prioritate absolută Împărăției lui Dumnezeu și că cine pune mâna pe plug nu trebuie să se uite înapoi. De aici, actualizarea imediată pentru viața de familie.

Papa Francisc: ”Dragi familii, sunteți și voi invitate să nu aveți alte priorități, să nu vă uitați înapoi, adică să nu regretați viața de dinainte, libertatea de dinainte cu amăgirile ei înșelătoare: viața se fosilizează atunci când nu primește noutatea chemării lui Dumnezeu, regretând trecutul. (…) Când Isus cheamă, chiar la căsătorie și la familie, cere să vă uitați înainte și întotdeauna merge pe cale înaintea noastră, mereu merge înaintea noastră în iubire și slujire. Cine îl urmează nu este dezamăgit!”.

Iubirea familială, un pariu și o vocație

Toate lecturile biblice ale duminicii ne vorbesc, de fapt, despre vocație, un cuvânt-cheie al actualei Întâlniri Mondiale a Familiilor care are ca temă, întocmai, ”Iubirea familială, vocație și cale de sfințenie”.
Papa Francisc: ”Cu puterea acestui Cuvânt de viață, vă încurajez să reluați cu hotărâre drumul iubirii familiale, împărtășind cu toți membrii familiei bucuria acestei chemări. (…) Iubirea pe care o trăiți între voi să fie mereu deschisă, extrovertită, capabilă să atingă pe cei mai slabi și pe cei răniți pe care îi întâlniți de-a lungul drumului: slăbiți la trup și slăbiți la suflet. Iubirea, inclusiv iubirea familială, se purifică și se întărește atunci când este dăruită”.

A pune pariu pe iubirea familială, a recunoscut papa la finalul omilie, este un gest curajos pentru că ”este nevoie de curaj pentru a se căsători. Vedem atât de mulți tineri care nu au curajul de a se căsători. Câte o mamă îmi spune: Faceți ceva, vorbiți cu fiul meu care nu se căsătorește, are 37 de ani… Doamnă, nu-i mai călcați cămășile, începeți să-l îndepărtați un pic, să iasă din cuib. Iubirea familială îi împinge, de asemenea, pe fii să-și ia zborul, îi învață să zboare și îi împinge să zboare. Nu este posesivă, este de libertate, întotdeauna. Iar în momentele grele și de criză, iar toate familiile au momente de criză, vă rog, nu luați calea ușoară [a celui care spune] ”mă întorc la mama”. Nu, ci mergeți înainte, cu acest pariu curajos. Soțul tău, soția ta are acea scânteie de iubire pe care ați simțit-o mai înainte: lăsați-o să iasă din interior, redescoperiți iubirea. Acest lucru ne va ajuta mult în momentele de criză”.

 

Sursa: www.vaticannews.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Identitatea și misiunea familiei creștine

Acum, cu toții provenim din familii (care uneori pot fi foarte rănite) și știm cât de dificil poate fi să trăim împreună uniți… cât este de dificil să-l iubim pe celălalt necondiționat… să avem grijă unul de celălalt (de la cel mai mic până la cel mai mare), să construim această comuniune între noi atunci când diferența celuilalt mă deranjează… și totuși, acesta este planul lui Dumnezeu pentru familii și calea spre sfințire a fiecăruia….

Citește mai mult »

Însoțirea familiilor în primii ani de căsătorie

Trebuie să recunoaștem că la început ne-am gândit: „dacă am făcut deja cursurile prematrimoniale, ce ne-ar mai putea aduce un astfel de acompaniament?” … dar ceea ce am descoperit este că aveam nevoie de multe, că ne doream mai mult de la căsnicia noastră și că singuri, foarte clar, nu puteam.
Aveam nevoie de acompaniament, voiam să ne trăim căsnicia nu numai bine, ci și pe deplin. Am înțeles astfel că suntem ca o plantă, în care a fost plantată o sămânță prețioasă, dar care are nevoie de îngrășăminte, nutrienți, apă și lumină pentru a crește, a se întări și a da rod….

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA