Zilele Familiei în Protopopiatul Rodna

Zilele acestea (10-11 iunie 2022) în parohiile Protopopiatului Rodna a avut loc prima ediție a Zilelor Familiei. Evenimentul, organizat în colaborare cu Biroul pentru Pastorația Familiei, în pregătire pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor, s-a derulat, conform invitației Papei Francisc, în format „multicentric și răspândit”. Evenimentul a început cu momente de rugăciune pentru familii organizate în data de 10 iunie, în paralel, în mai multe parohii din protopopiat și a culminat cu Întâlnirea Protopopială a Familiilor, organizată în parohia Năsăud, la care au participat în jur de 50 de persoane.

Programul Întâlnirii Protopopiale a Familiei a cuprins: Sf. Liturghie, o cateheză despre familie, o mărturie a unei familii, discuții pe grupuri despre temele prezentate și bineînțeles o agapă fraternă. La Sfânta Liturghie, pr. Iuliu Bontaș a predicat despre iubirea și încrederea soților, inspirat din Evanghelia zilei unde Isus l-a întrebat pe Petru de trei ori: „Mă iubești tu pe Mine?”, subliniind încrederea pe care i-a acordat-o Isus după cădere și întoarcere și reprezintă o condiție de bază și în viața de familie.

Părintele Călin Sechelea, director al Biroului Eparhial pentru Pastorația Familiei, a vorbit în meditația pe care a oferit-o despre harurile Sacramentului Căsătoriei. Spunea părintele că fiecare Sacrament este un semn eficace, care nu doar îți arată drumul, ci te ajută să îl și parcurgi. Sacramentul Căsătoriei este un semn eficient, care aduce în sufletul celor care îl primesc harurile de care au nevoie. Ne-a vorbit, pornind de la pasajul din Catehismul Bisericii Catolice care vorbește despre harul Sacramentului Căsătoriei despre ajutorul pe care Cristos îl oferă soților creștini prin acest Sacrament: „El rămâne împreună cu ei, le dă puterea să îl urmeze, luându-și crucea, să se ridice din nou după căderile lor, să se ierte reciproc, să poarte fiecare povara celuilalt, să fie «supuși unul altuia, întru frica lui Cristos» (Ef 5, 21) și să se iubească cu o iubire supranaturală, delicată și rodnică. În bucuriile iubirii lor și în viața lor familială, El le dăruiește, încă de pe pământ, o pregustare a ospățului de nuntă al Mielului.” (CBC 1642)

După meditație, familia Roșu de la Cluj ne-a oferit o prețioasă mărturie de viață, vorbind despre modul concret în care trăiesc ei credința în familie, despre cum pregătesc ei momentul de rugăciune, despre binecuvântarea copiilor de către părinți și despre provocările vieții de familie, mai ales când copii ajung la vârsta adolescentei. Am servit apoi masa împreună, prin bunăvoința pr. Ceuca Login și a credincioșilor din parohia Năsăud. Spre final am avut discuții pe grupuri unde fiecare a putut împărtăși din ceea ce a atins sufletul său. Pr. Călin Sechelea a rostit o rugăciune pentru familii și preoții prezenți am dat împreună binecuvântarea finală. A fost o întâlnire frumoasă de har și comuniune care a lăsat pe fețele noastre sentimentul bucuriei și dorința de a ne reîntâlni.

pr. Nicolae Jarda

 

Sursa: www.eparhiaclujgherla.ro

 

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Identitatea și misiunea familiei creștine

Acum, cu toții provenim din familii (care uneori pot fi foarte rănite) și știm cât de dificil poate fi să trăim împreună uniți… cât este de dificil să-l iubim pe celălalt necondiționat… să avem grijă unul de celălalt (de la cel mai mic până la cel mai mare), să construim această comuniune între noi atunci când diferența celuilalt mă deranjează… și totuși, acesta este planul lui Dumnezeu pentru familii și calea spre sfințire a fiecăruia….

Citește mai mult »

Însoțirea familiilor în primii ani de căsătorie

Trebuie să recunoaștem că la început ne-am gândit: „dacă am făcut deja cursurile prematrimoniale, ce ne-ar mai putea aduce un astfel de acompaniament?” … dar ceea ce am descoperit este că aveam nevoie de multe, că ne doream mai mult de la căsnicia noastră și că singuri, foarte clar, nu puteam.
Aveam nevoie de acompaniament, voiam să ne trăim căsnicia nu numai bine, ci și pe deplin. Am înțeles astfel că suntem ca o plantă, în care a fost plantată o sămânță prețioasă, dar care are nevoie de îngrășăminte, nutrienți, apă și lumină pentru a crește, a se întări și a da rod….

Citește mai mult »

Papa Francisc, la Întâlnirea Mondială a Familiilor: Biserica s-a născut într-o familie

”Biserica este cu voi, mai mult, Biserica este în voi! Biserica s-a născut, de fapt, dintr-o familie, cea de la Nazaret, și este alcătuită în principal din familii”: a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii pentru a X-a Întâlnire Mondială Familiilor, celebrată în seara de sâmbătă, 25 iunie 2022, pe esplanada bazilicii vaticane. Au luat parte aproximativ 25.000 de credincioși de pe toate continentele.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA