"Misterul acesta este mare": imaginea oficiala a celei de a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor

Imaginea oficială a celei de-A Zecea Întâlniri Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Roma în perioada 22-26 iunie 2022, a fost pictată de părintele Marko Ivan Rupnik – artist, teolog și director al Centrului Aletti. Tabloul, realizat în culori predominant calde, măsoară, 80 cm x 80 cm și a fost pictat cu vopsea vinil pe gips montat pe lemn. Titlul lucrării este: ,,Acest mister este măreț”. Pe fundalul imaginii se află episodul nunții din Cana Galileii. În stânga, mireasa și mirele apar acoperiți de un voal. Servitorul care toarnă vinul are chipul și trăsăturile Sfântului Pavel, conform iconografiei creștine antice. El este cel care îndepărtează vălul cu mâna și, referindu-se la nuntă, exclamă: ,,Nu, nu, nu, nu! Acesta este un mare mister, dar eu vorbesc cu referire la Cristos și la biserică!” (Ef 5,32).

Imaginea dezvăluie astfel cum iubirea sacramentală dintre bărbat și femeie este o reflectare a iubirii indisolubile și a unității dintre Cristos și Biserică: Isus își varsă sângele pentru ea. ,,La Cana, explică părintele Rupnik, prin transformarea apei în vin, se dezvăluie orizonturile sacramentului, adică trecerea de la vin la sângele lui Cristos. Paul varsă, de fapt, același sânge pe care Mireasa îl adună în potir”.

Părintele Rupnik continuă subliniind: ,,Sper că prin această mică imagine putem înțelege că pentru noi, creștinii, familia este expresia Sacramentului căsătoriei și acest lucru îi schimbă total sensul, pentru că un sacrament implică întotdeauna o transformare”. De fapt, în căsătoriile creștine, iubirea soților se transformă, deoarece este făcută să se împărtășească din iubirea pe care Cristos o are pentru Biserică. În acest sens, căsătoria are o dimensiune eclezială și este inseparabilă de Biserică.

Videoclipurile cu catehezele și explicațiile autorului (subtitrate în 5 limbi) sunt publicate pe canalul de YouTube a Diecezei de Roma.

Faceți clic aici pentru videoclipul cu cateheza completă:

https://www.youtube.com/watch?v=vT-nJBcvKUU

Faceți clic aici pentru versiunea scurtă:

https://www.youtube.com/watch?v=plT31q1JhSg

Tabloul părintelui Rupnik (atașat aici și disponibil pe www.diocesidiroma.it) este al treilea simbol publicat, după rugăciune și logo, ca resursă pastorală pentru pregătirea și călătoria familiilor spre Întâlnirea Mondială din 2022.

DISCLAIMER: Pentru utilizarea imaginii, vă rugăm să citați autorul cu următoarele mențiuni: Lucrare a Părintelui Marko Ivan Rupnik, 2021.

Sursa: laityfamilylife.va

Articole din aceiași secțiune ...

Gânduri despre cea de-A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor

În perioada 22-26 iunie 2022 s-a desfășurat la Roma cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Familiile din România, care au participat la acest eveniment au fost însoțite de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, responsabil pentru pastorația familiilor din cadrul Conferinței Episcopilor din România. Excelența Sa ne-a împărtășit câteva gânduri despre cea…

Citește mai mult »

Întâlnirea familiilor: chemate să fie misionare în lume

…în Piaţa „Sfântul Petru”, la Liturghia de sâmbătă, 25 iunie, la încheierea întâlnirii, Papa a invitat să se trăiască în familie adevărata libertate, care se exprimă în spiritul de slujire, a cerut părinţilor să le dea încredere copiilor şi să le arate fidelitatea faţă de propria vocaţie de soţi. Apoi încredinţarea mandatului: să vestească evanghelia pretutindeni şi să meargă împreună…

Citește mai mult »
Share:

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA

Fotografii dăruite prin deosebita amabilitate a Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață.