"Misterul acesta este mare": imaginea oficiala a celei de a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor

Imaginea oficială a celei de-A Zecea Întâlniri Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Roma în perioada 22-26 iunie 2022, a fost pictată de părintele Marko Ivan Rupnik – artist, teolog și director al Centrului Aletti. Tabloul, realizat în culori predominant calde, măsoară, 80 cm x 80 cm și a fost pictat cu vopsea vinil pe gips montat pe lemn. Titlul lucrării este: ,,Acest mister este măreț”. Pe fundalul imaginii se află episodul nunții din Cana Galileii. În stânga, mireasa și mirele apar acoperiți de un voal. Servitorul care toarnă vinul are chipul și trăsăturile Sfântului Pavel, conform iconografiei creștine antice. El este cel care îndepărtează vălul cu mâna și, referindu-se la nuntă, exclamă: ,,Nu, nu, nu, nu! Acesta este un mare mister, dar eu vorbesc cu referire la Cristos și la biserică!” (Ef 5,32).

Imaginea dezvăluie astfel cum iubirea sacramentală dintre bărbat și femeie este o reflectare a iubirii indisolubile și a unității dintre Cristos și Biserică: Isus își varsă sângele pentru ea. ,,La Cana, explică părintele Rupnik, prin transformarea apei în vin, se dezvăluie orizonturile sacramentului, adică trecerea de la vin la sângele lui Cristos. Paul varsă, de fapt, același sânge pe care Mireasa îl adună în potir”.

Părintele Rupnik continuă subliniind: ,,Sper că prin această mică imagine putem înțelege că pentru noi, creștinii, familia este expresia Sacramentului căsătoriei și acest lucru îi schimbă total sensul, pentru că un sacrament implică întotdeauna o transformare”. De fapt, în căsătoriile creștine, iubirea soților se transformă, deoarece este făcută să se împărtășească din iubirea pe care Cristos o are pentru Biserică. În acest sens, căsătoria are o dimensiune eclezială și este inseparabilă de Biserică.

Videoclipurile cu catehezele și explicațiile autorului (subtitrate în 5 limbi) sunt publicate pe canalul de YouTube a Diecezei de Roma.

Faceți clic aici pentru videoclipul cu cateheza completă:

https://www.youtube.com/watch?v=vT-nJBcvKUU

Faceți clic aici pentru versiunea scurtă:

https://www.youtube.com/watch?v=plT31q1JhSg

Tabloul părintelui Rupnik (atașat aici și disponibil pe www.diocesidiroma.it) este al treilea simbol publicat, după rugăciune și logo, ca resursă pastorală pentru pregătirea și călătoria familiilor spre Întâlnirea Mondială din 2022.

DISCLAIMER: Pentru utilizarea imaginii, vă rugăm să citați autorul cu următoarele mențiuni: Lucrare a Părintelui Marko Ivan Rupnik, 2021.

Sursa: laityfamilylife.va

Articole din aceiași secțiune ...

Mandatul papei Francisc către Familii

La finalul Sfintei Liturghii pentru A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, celebrată în seara de sâmbătă 25 iunie a.c., în Piața Sfântul Petru, a fost distribuit un text al papei Francisc, numit ”Mandat către Familii” sau, mai bine zis, ”Trimiterea Misionară a Familiilor”…

Citește mai mult »

„Întâlnirea Mondială a Familiilor” – Mărturie de credință

…mărturiilor extrem de puternice date de familii, care atingeau teme sensibile. Totul a început cu ideea că familia e primul loc unde se învață iubirea. Că expresia concretă a iubirii în familie înseamnă a da, a te dărui celuilalt, a ști nevoia celui de lângă tine, a-ți face timp pentru cei dragi ție și a fi acolo prezenți și conectați cu ei…

Citește mai mult »
Share:

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA

Fotografii dăruite prin deosebita amabilitate a Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață.