Fragilitatea vârstnicilor este un „magisteriu” capabil să învețe fără să aibă nevoie de cuvinte

În primul rând: dragostea ne face mai buni. Și voi arătați acest lucru, că vă faceți mai buni unii pe alții iubindu-vă. Și vă spun acest lucru ca „bunic”, cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile. Și eu am primit-o de la bunica mea, de la care am aflat pentru prima dată despre Isus care ne iubește, care nu ne lasă niciodată singuri și care ne îndeamnă și pe noi să fim aproape unii de alții și să nu excludem niciodată pe nimeni.

Foto: Vatican Media

Sâmbătă, 27 aprilie, Sala Paul al IV-lea s-a umplut cu aproape 6 000 de persoane care au participat la o audiență specială – „Mângâierea și zâmbetul” – organizată de Fundația „Vârsta Mare”, sub patronajul Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață. Bătrânii, bunicii și nepoții prezenți la Audiență l-au întâlnit pe Papa Francisc care li s-a adresat „ca un ‘bunic’, cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile”.

În timpul întâlnirii – la care a participat și secretarul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, Dr. Gleison De Paula Souza – Suveranul Pontif a îndemnat ca bătrânii să nu fie lăsați singuri, descriindu-i ca pe o comoară care trebuie prețuită de generațiile următoare.

„Bătrânii nu trebuie să fie lăsați singuri, trebuie să trăiască în familie, în comunitate, cu afecțiunea tuturor”, a spus Papa Francisc, subliniind importanța „cultivării unor proiecte diferite de existență, în care trecerea anilor nu este considerată o pierdere care diminuează pe cineva, ci un bun care crește și îi îmbogățește pe toți”.

Papa i-a invitat pe nepoți să-și asculte bunicii și să îmbrățișeze „memoria unei lumi” din care se pot învăța lecții valoroase. Papa Francisc a reflectat asupra modului în care a învățat despre ororile războiului de la bunicul său. „Ei pot vedea departe… și au multe lucruri de învățat de la noi”, a spus Papa Francisc.

Adresându-se tinerilor, Sfântul Părinte i-a îndemnat să nu-i marginalizeze pe cei în vârstă, deoarece „marginalizarea … corupe toate anotimpurile vieții”. Faptul de a fi împreună și de a avea grijă unii de alții generează iubire, „o gură de aer curat care împrospătează lumea și societatea”.

Descarcă de aici mesajul Sfântului Părinte adresat cu această ocazie

Sursa: www.laityfamilylife.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Conferință despre „Pastorația vieții umane”

În cuvântul de deschidere doamna doctor subsecretar al Dicasterului, Gabriela Gambino a subliniat „demnitate infinită, inalienabilă a fiecărei persoane, întemeiată în însăși ființa sa, care prevalează în și dincolo de orice circumstanță, stare sau situație în care persoana ar putea fi vreodată întâlni. Biserica reiterează și confirmă cu hotărâre demnitatea ontologică a persoanei umane, creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și răscumpărată în Isus Cristos. Din acest adevăr, Biserica își extrage motivele angajamentului său față de cei slabi, insistând întotdeauna asupra „primatului persoanei umane și apărarea demnității sale dincolo de orice împrejurare.” (DIGNITAS INFINITA nr.1. )

Citește mai mult »

„Învață-ne să ne rugăm” (Lc 11,1) – Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea a III-a

În Evanghelia după Luca îi găsim pe ucenicii lui Isus venind la Maestru cu o rugăminte profundă și semnificativă: „Doamne, învață-ne să ne rugăm” (Lc. 11:1). Această cerere, care reflectă cu siguranță o conștientizare a inadecvării și a nevoii de a fi îndrumați, chiar și practic, cu privire la modul de a se ruga, ascunde, de asemenea, în esența ei, o dimensiune inerentă fiecărei persoane:
nevoia de a avea un învățător, o călăuză care să-i însoțească spre cele mai importante lucruri din viață. În școala unui maestru, discipolul nu poate crește decât dacă merge pe urmele celui de dinaintea lui: în fapt, mergând pe aceleași urme ca și maestrul, el va fi capabil să înțeleagă îndemânarea maestrului său și, încet-încet, simțul emulației care va apărea într-o zi, îi va permite să atingă aceleași cunoștințe: „voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc”, „cel care crede în mine va face și el lucrările pe care le fac eu și, de fapt, va face fapte mai mari decât acestea” (Ioan 15,12; 14,12).

Citește mai mult »

Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Învățăturile Papei Francisc în legătură cu rugăciunea- Partea a II-a

În rugăciune, spune Papa, descoperim cât de mult suntem iubiți de Dumnezeu, iar această descoperire ne dă speranța și curajul de a trăi fiecare zi, astfel încât problemele cu care ne confruntăm să nu mai fie obstacole în calea fericirii noastre, ci invitații din partea lui Dumnezeu, ocazii pentru întâlnirea noastră cu El (Cf. Angelus, 9 ianuarie 2022).

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA