Fragilitatea vârstnicilor este un „magisteriu” capabil să învețe fără să aibă nevoie de cuvinte

În primul rând: dragostea ne face mai buni. Și voi arătați acest lucru, că vă faceți mai buni unii pe alții iubindu-vă. Și vă spun acest lucru ca „bunic”, cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile. Și eu am primit-o de la bunica mea, de la care am aflat pentru prima dată despre Isus care ne iubește, care nu ne lasă niciodată singuri și care ne îndeamnă și pe noi să fim aproape unii de alții și să nu excludem niciodată pe nimeni.

Foto: Vatican Media

Sâmbătă, 27 aprilie, Sala Paul al IV-lea s-a umplut cu aproape 6 000 de persoane care au participat la o audiență specială – „Mângâierea și zâmbetul” – organizată de Fundația „Vârsta Mare”, sub patronajul Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață. Bătrânii, bunicii și nepoții prezenți la Audiență l-au întâlnit pe Papa Francisc care li s-a adresat „ca un ‘bunic’, cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile”.

În timpul întâlnirii – la care a participat și secretarul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, Dr. Gleison De Paula Souza – Suveranul Pontif a îndemnat ca bătrânii să nu fie lăsați singuri, descriindu-i ca pe o comoară care trebuie prețuită de generațiile următoare.

„Bătrânii nu trebuie să fie lăsați singuri, trebuie să trăiască în familie, în comunitate, cu afecțiunea tuturor”, a spus Papa Francisc, subliniind importanța „cultivării unor proiecte diferite de existență, în care trecerea anilor nu este considerată o pierdere care diminuează pe cineva, ci un bun care crește și îi îmbogățește pe toți”.

Papa i-a invitat pe nepoți să-și asculte bunicii și să îmbrățișeze „memoria unei lumi” din care se pot învăța lecții valoroase. Papa Francisc a reflectat asupra modului în care a învățat despre ororile războiului de la bunicul său. „Ei pot vedea departe… și au multe lucruri de învățat de la noi”, a spus Papa Francisc.

Adresându-se tinerilor, Sfântul Părinte i-a îndemnat să nu-i marginalizeze pe cei în vârstă, deoarece „marginalizarea … corupe toate anotimpurile vieții”. Faptul de a fi împreună și de a avea grijă unii de alții generează iubire, „o gură de aer curat care împrospătează lumea și societatea”.

Descarcă de aici mesajul Sfântului Părinte adresat cu această ocazie

Sursa: www.laityfamilylife.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa Francisc: Discurs adresat responsabililor internaţionali ai Mişcării Équipes Notre-Dame

Astăzi se crede că buna reuşită a unei căsătorii depinde numai de forţa de voinţă a persoanelor. Nu este aşa. Dacă ar fi aşa, ar fi o povară, un jug pus pe umerii a două creaturi sărmane. În schimb, căsătoria este un „pas în trei”, în care prezenţa lui Cristos între soţi face posibil drumul, iar jugul se transformă într-un joc de priviri: privire între cei doi soţi, privire între soţi şi Cristos.

Citește mai mult »

Rugăciunea în familie – Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea a IV-a

Familia, în cadrul căreia copilul va face primii pași și va rosti primele cuvinte, cum ar fi „mamă” sau „tată”, „mulțumesc” și „te rog”, este, de asemenea, locul de învățare a rugăciunii și de a spune „mulțumesc” Domnului. Pe măsură ce copilul crește, el sau ea se va dedica rugăciunii urmărind exemplul părinților săi, învățând să se bazeze pe Domnul chiar și în cele mai dificile momente, fiind sigur de sprijinul Său.

Citește mai mult »

Conferință despre „Pastorația vieții umane”

În cuvântul de deschidere doamna doctor subsecretar al Dicasterului, Gabriela Gambino a subliniat „demnitate infinită, inalienabilă a fiecărei persoane, întemeiată în însăși ființa sa, care prevalează în și dincolo de orice circumstanță, stare sau situație în care persoana ar putea fi vreodată întâlni. Biserica reiterează și confirmă cu hotărâre demnitatea ontologică a persoanei umane, creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și răscumpărată în Isus Cristos. Din acest adevăr, Biserica își extrage motivele angajamentului său față de cei slabi, insistând întotdeauna asupra „primatului persoanei umane și apărarea demnității sale dincolo de orice împrejurare.” (DIGNITAS INFINITA nr.1. )

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA