„Pentru familii mai fericite!“ – Program de educație pentru viața de familie la Timișoara

În perioada 10-12 noiembrie, parohia Timișoara III. Elisabetin a găzduit evenimentul „Pentru familii mai fericite!“ – Programul de educație pentru viața de familie (în limba maghiară: Családi Életre Nevelés – CSÉN).

Programul CSÉN constituie o formare metodologică de bază în Ungaria, al cărei scop principal este de a oferi participanților o perspectivă asupra practicii educației pentru viața de familie, de a dobândi cunoștințe practice bazate pe propria experiență în aplicarea elementelor metodologice bazate pe metode pedagogice constructive, dramatice și de experiență.
La cursul de formare au participat preoți și laici din Diecezele de Satu Mare, de Oradea și de Timișoara.
În primele trei zile ale cursului de formare planificat pentru șase zile, formatorii Beáta Bajorné Lobenwein și Judit Szentannai din Budapesta au explicat prin exerciții interactive cum poate să se construiască și să se consolideze o comunitate, rolul important al familiei, al prietenilor și al cunoașterii de sine. Aceștia au oferit îndrumări practice foarte bune despre cum să îi ghidăm pe copii și tineri să aleagă valorile corecte, să recunoască limbajul iubirii și să respingă tentațiile care duc la dependențe dăunătoare.
A doua parte a formării va avea loc în luna ianuarie 2024, pe care (având în vedere buna dispoziție și grupul de participanți plin de entuziasm) suntem siguri că toată lumea o va aștepta cu nerăbdare.

Kinga Őze, Dorobanți

Sursa: gerhardus.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Diaconii permanenți în slujba Bisericii și a credincioșilor

În prima sa scrisoare către Timotei, Sf. Paul scrie despre diaconi în felul următor: „Tot la fel şi diaconii trebuie să fie oameni demni, de cuvânt, nu mari băutori de vin, nu [doritori] de câştig necinstit, ci să aibă misterul credinţei într-o conştiinţă curată! Iar aceştia trebuie să fie mai întâi puşi la probă. Apoi, dacă sunt fără cusur, să-şi îndeplinească diaconia! La fel şi soţiile să fie femei demne, să nu fie calomniatoare, să fie sobre, fidele în toate! Diaconii să fie fiecare soțul unei singure soţii, să-şi conducă bine copiii şi casele proprii, pentru că cei care slujesc bine dobândesc un loc de cinste şi mult curaj în credinţa care este în Cristos Isus!” (1 Tim 3,8-13).

Citește mai mult »

Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială – Ședințe arhidecanale în Dieceza de Timișoara

În perioada 13-15 iunie 2023 au avut loc ședințele arhidecanale în cele trei arhidecanate ale Diecezei de Timișoara, la Timișoara, Arad și Reșița. Tema centrală a acestor întâlniri, susținută de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, a fost prezentarea documentului Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Acest document, publicat de Dicasterul pentru Familie, Laici și Viața a apărut din dorința Sfântului Părinte de a se crea un „nou catecumenat“ de pregătire pentru căsătorie, „ca antidot care să împiedice înmulțirea celebrărilor nule sau inconsistente.“
„Biserica este mamă, și o mamă nu are preferințe între copii.“ Biserica dedică mult timp pregătirii pentru preoție și viața consacrată, dar dedică (doar) câteva săptămâni celor care se pregătesc pentru căsătorie. „Este o datorie de dreptate pentru Biserica-mamă să dedice timp și energie pentru pregătirea celor pe care Domnul îi cheamă la o misiune așa de mare ca aceea familială.“

Citește mai mult »

Spune da unei vieți noi, îngrijeste, educă

Pentru sărbătoarea Bunei Vestiri, am pregătit o compilație pentru ziarul nostru săptămânal sub titlul Fețele (multicolore) ale maternității în care le-am întrebat pe mame și mame în devenire despre maternitate. Kedves Emőke, regizoare de teatru din Gyimesi, care locuiește în prezent cu familia în Timișoara, crește împreună cu soțul ei patru copii, În continuare vă invităm să citiți mărturia ei.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2023 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA