Cesano di Roma: Misiuni populare dedicate familiei

În perioada 16-18 septembrie 2022, la iniţiativa pr. Isidor Mârţ, în comunitatea din Cesano di Roma (Italia) au avut loc misiuni populare dedicate familiei. Predicator a fost pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei, din cadrul Curiei diecezane de Iaşi.

Misiunile populare au debutat cu recitarea rozariului pentru familii, urmat de Sfânta Liturghie. Tema primei zile a fost: „De ce bărbat, de ce femeie?”, subliniindu-se frumuseţea fiecărui statut şi importanţa lui în ceea ce priveşte dinamica creaţiei.

„Nu noi am ales să fim bărbaţi sau femei, spunea părintele, Creatorul a decis aşa, iar noi, cu umilinţă, maturitate şi responsabilitate, trebuie să împlinim în viaţa noastră ceea ce ţine de un statut sau de altul. A gândi lumea fără bărbaţi în ea sau fără femei nu doar că ar fi o utopie, ci chiar împotriva voinţei lui Dumnezeu, care l-a gândit pe om în cele două forme”.

Atribuindu-i fiecăruia daruri specifice, bărbatul şi femeia, respectiv soţul şi soţia, sunt invitaţi să lucreze cu „talanţii” primiţi, să-i investească în dăruirea reciprocă, în deschiderea spre viaţă, în integrarea celuilalt în viaţa proprie şi mai ales în întrajutorarea pe drumul spre mântuire. Cu alte cuvinte, mai ales la greu, soţul nu-şi poate abandona soţia sau soţia pe soţ, doar pentru că aşa e mai „comod”, ci împreună, fiecare făcând partea lui, cei doi sunt chemaţi să meargă mai departe”.

Cea de-a doua temă: „De ce familia?”, a avut ca punct central vocaţia divină la viaţa de familie. Dumnezeu, spunea părintele Felician, îi cheamă pe unii la preoţie, pe alţii la viaţa consacrată, iar pe alţii, pe cei mai mulţi, la viaţa de familie. Viaţa de familie nu este un privilegiu, ci o responsabilitate. Familiei, Dumnezeu îi încredinţează grija creaţiei, aşa cum preotului îi încredinţează grija sufletelor. Dacă nu totul funcţionează în creaţie, înseamnă că nu totul funcţionează în familie, înseamnă că familia mai are de lucrat. Dacă nu avem drumuri, mai spunea părintele, înseamnă că cei responsabili nu le fac nici între ei ca membri ai familiei. Dacă nu avem spitale, înseamnă că nici între ei nu au grijă ca membri ai familiei. Tot ceea ce suntem chemaţi să facem în afara casei, mai întâi trebuie să facem în familie. Familia este laboratorul reuşitelor din afara ei!”

În sfârşit, duminică, fiind prezent şi PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iaşi, s-au încheiat zilele dedicate misiunilor populare în comunitatea din Cesano di Roma, primind prin intermediul episcopului şi binecuvântarea cu dobândirea indulgenţei plenare.

La capătul celor trei zile de har putem spune pe drept că Dumnezeu ne-a binecuvântat. Cuvintele părintelui Felician, prezenţa Preasfinţitului Petru, a părintelui Isidor Iacovici, dar şi a numărului mare de credincioşi participanţi, toate au făcut să ne simţim o comunitate privilegiată, „angajată”, aşa cum ne vrea Papa Francisc şi mereu gata de a înfrunta provocările zilelor noastre.

Am înţeles că doar a fi bărbaţi şi femei, soţi angajaţi pe drumul credinţei, doar astfel vom fi o mărturie pentru copiii noştri şi membre vii în Biserică.

Claudia şi Virgil Vârgă

Sursa: ercis.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Traian: „Mulţumesc, părinte, mulţumesc pentru că ne-aţi sfătuit bine!”… la cursul pentru logodnici

36 de perechi la un singur curs nu au participat niciodată. Este pentru prima dată şi evident că meritul îl au mai ales cei care i-au sfătuit pe aceşti tineri să participe. Simpla „scuză” că nu au timp nu mai ţine! Mulţi dintre participanţi de altfel o şi recunosc, dar la final de curs: „Cum să nu, este timp pentru toate, dacă vrem! Aşa cum mergem la cursul de dans, cum mergem să discutăm meniul, să probăm şi să cumpărăm rochia de mireasă şi costumul de mire, avem timp, dar ne sperie că iar ne pune părintele să învăţăm Catehismul şi la vârsta noastră, să ne întoarcem iar ca la şcoală…!”

Citește mai mult »

Festivalul Familiilor

Oficiul Pentru Pastorația Familiilor, Dieceza Romano-Catolică de Timișoara vă invită la #FestivalulFamiliilor2024 – Sacramentul căsătoriei o legătură dinamica fără compromisuri.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA