După cum vă este cunoscut, anul trecut Papa Francisc a instituit Ziua Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice, care este celebrată în fiecare an în duminica a IV-a din luna iulie, în apropierea memoriei liturgice a Sfinților Ioachim și Ana, părinții Preacuratei Fecioare Maria și bunicii lui Isus.
Papa scrie în acest mesaj: „Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor este un prilej de a spune, încă o dată, cu bucurie, că Biserica dorește să sărbătorească împreună cu cei pe care Domnul – așa cum spune Biblia – i-a «umplut de zile». Să o marcăm împreună! Vă îndemn să anunțați această zi în parohiile și comunitățile voastre; să vizitați persoanele vârstnice care sunt mai singure, acasă sau la căminele în care sunt găzduite. Nimeni să nu trăiască această zi în singurătate. A avea pe cineva pe care să îl aștepți poate schimba orientarea zilelor celor care nu mai așteaptă nimic bun de la viitor; și, dintr-o primă întâlnire, se poate naște o nouă prietenie. Vizitarea bătrânilor singuri este o faptă de milostenie în zilele noastre!”
Dorim să vă acordăm și noi un loc însemnat, celebrând cea de-a doua Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor în toate comunitățile Arhidiecezei, duminică 24 iulie a.c.
Doresc ca mesajul acestei zile de bucurie și speranţă să ajungă la fiecare bunic și la fiecare persoană în vârstă, mai ales la cei singuri și izolați.
În acest sens, vă invit să participați la celebrarea Zilei Dumneavoastră, care va fi marcată în fiecare parohie. În afara de participarea la Sfânta Liturghie, ar fi deosebit de semnificativ dacă veți putea avea întâlniri cu toți membrii familiei extinse, copii, nepoți, strănepoți.
De asemenea, îndemn pe cei tineri, mai ales pe copii, tineri și în general familiile să se gândească la bunicii și persoanele vârstnice din propria familie, ori la cei din preajma lor, cum ar fi cei care locuiesc pe aceeași scară ori în același bloc, ori la bătrânii singuri sau cei care locuiesc în azile, pentru a-i vizita, pentru a-i asculta, pentru a le aduce o vorbă bună și un cuvânt de mângâiere.
Amintesc și faptul că odată cu instituirea acestei Zile, Papa Francisc a stabilit și acordarea indulgenței plenare, în condițiile obișnuite (spovadă sacramentală, împărtășanie și rugăciune după intențiilor Sfântului Părinte), tuturor bunicilor, persoanelor vârstnice precum și tuturor credincioșilor care, „animați de un adevărat spirit de penitență și caritate”, vor participa la celebrarea euharistică.
Arhidieceza noastră primește cu bucurie și în acest an invitația Sfântului Părinte de a celebra Ziua Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice, și îndemn fiecare parohie, comunitate și centrele de asistență pentru persoane vârstnice să acorde importanță propunerii, mai ales prin celebrarea Euharistiei și prin vizitarea bolnavilor și a persoanelor singure ori aflate în imposibilitatea de a se deplasa până la biserici.
În Catedrala Sfântul Iosif din București, la Sfânta Liturghie de la ora 10.30 vom marca această Zi Mondială printr-o celebrare specială cu acordarea indulgenței plenare.
Pentru a arăta comuniunea dintre credincioși, invităm ca fiecare parohie din Decanatele de București să propună bunicilor și persoanelor vârstnice să ia parte la această celebrare din Catedrala noastră. Pentru o participare cât mai semnificativă, îl rog pe fiecare paroh din Decanatele bucureștene să alcătuiască un grup care să ia parte la această Sfântă Liturghie.
Tuturor persoanelor vârstnice și bunicilor le doresc multă sănătate, o viață în liniște și zile binecuvântate de la Domnul.
Din cei zece ani de pontificat, întâlnirea cu bătrânii în Piaţa „Sfântul Petru” din 2014 a fost „unul din cele mai frumoase momente”, a spus recent Papa Francisc. El a voit să instituie o Zi Mondială dedicat tuturor bunicilor pentru a atrage atenţia asupra unei categorii prea des pusă la margini, amintind în schimb valoarea sa şi încurajând acţiuni în favoarea lor. Un obiectiv menţinut în diferitele ediţii ale Zilei care acum revine cu a treia sa ediţie la 23 iulie 2023, cu o Liturghie celebrată de papa în Piaţa „Sfântul Petru”.
„Da, dragi frați și surori, mai ales voi, cei mai în vârstă, ce este mai bun în viață este încă pe cale să vină (…) Fie ca Maica Domnului și Mama noastră, care ne-a precedat în ceruri, să ne redea trepidația așteptării”.
Bătrâneţea trebuie să dea mărturie – pentru mine acesta este miezul, cel mai central al bătrâneţii – bătrâneţea trebuie să dea mărturie copiilor despre binecuvântarea lor: ea constă în iniţierea lor – frumoasă şi dificilă – la misterul unei destinaţii spre viaţa pe care nimeni n-o poate nimici. Nici măcar moartea….