În perioada 10-12 mai 2022, la Seminarul „Sfântul Iosif” din Vilnius-Lituania, a avut loc întâlnirea episcopilor şi a delegaţilor pentru familie şi viaţă din cadrul Conferinţelor Episcopale Europene. Tema întâlnirii a fost: „Biserica în Europa, familie de familii în drum spre Întâlnirea Mondială a Familiilor, din iunie”. Au fost prezenţi 38 de membri, reprezentanţi din 15 Conferinţe Episcopale, printre care şi România, la sugestia PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timişoara, responsabil cu pastoraţia familiilor în cadrul Conferinţei Episcopilor din România.
Întâlnirea a debutat cu salutul IPS Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius şi preşedinte al Consiliului Conferinţelor Episcopilor din Europa, a PS Petar Antun Rajič, nunţiu apostolic în Lituania, care a transmis şi salutul Sfântului Părinte Papa Francisc şi a PS Leo Cushley, preşedintele Comisiei pentru Familie şi Viaţă, din cadrul Consiliului Conferinţelor Episcopilor din Europa.
Prima conferinţă a fost prezentată de către doamna Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasteriului pentru Laici, Familie şi Viaţă din Roma, şi a avut ca titlu: „Familia în Amoris laetitia: un an de bilanţ şi perspective pastorale”. Reprezentanta Vaticanului şi-a manifestat satisfacţia cu privire la seriozitatea de care s-a dat dovadă în anul dedicat „Familiei Amoris laetitia”, a apreciat numeroasele iniţiative promovate de către Conferinţele Episcopale prin intermediul Oficiilor pentru Familie, din cadrul episcopiilor şi ne-a asigurat că Roma se pregăteşte intens şi responsabil pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor, din iunie 2022.
A doua conferinţă a revenit avocatului italian Vincenzo Bassi, preşedintele Federaţiei asociaţiilor familiale catolice din Europa, şi a avut ca temă: „Asociaţiile catolice în Europa: cum putem încuraja reprezentativitatea lor”. „Aşa cum familiile reuşesc doar împreună, spunea avocatul, la fel vor reuşi şi asociaţiile de familii, doar dacă acţionează unitar. La nivelul Comisiei Europene este nevoie de o singură voce puternică, care să vorbească în numele familiilor, care să le reprezinte şi să poarte acesteia adevăratele probleme ale familiilor”. I-a încurajat pe episcopi şi preoţi să promoveze asociaţiile de familii, considerându-le o adevărată bogăţie pentru Biserică.
A treia conferinţă l-a avut ca relator pe profesorul Ştefan Kampowski, profesor de Antropologie Filozofică în cadrul Institutului Pontifical „Ioan Paul al II-lea” din Roma, şi a avut ca temă: „Relaţiile familiale şi identitatea personală”. Profesorul Kampowski ne-a atenţionat cu privire la intenţia unora de a da un alt conţinut anumitor cuvinte, faţă de cel originar. Spre exemplu, cuvântul gay din limba engleză, la origini nu descria o persoană cu tendinţe homosexuale, ci exprima fericirea, bucuria de a fi cumva, ceva. Astăzi nu mai înseamnă ce însemna cândva, ci o persoană descrisă mai sus.
Schimbând registrul, profesorul a amintit că sacramentul Căsătoriei poate fi înţeles şi dintr-o altă prismă, şi anume, stă în identitatea persoanei să spună: „Tu eşti a mea, al meu, eşti darul lui Dumnezeu pentru mine. Acest copil e al meu, prin el eu voi continua să trăiesc, chiar şi atunci când nu voi mai fi în lume”.
A patra conferinţă a fost ţinută de către domnul Antoine Renard, preşedinte onorific al Federaţiei asociaţiilor familiale catolice din Europa, şi a avut ca temă: „Provocările familiei în contextul politico-social actual şi importanţa asociaţiilor familiale în Europa”. Profesorul Renard a arătat cum criza antropologică a omului de astăzi a dus nu doar la o criză a familiei şi chiar a Bisericii, ci şi la o criză socială şi politică. Citând din evanghelie, profesorul Renard a spus că din inima omului ies războaiele, nedreptăţile (cf. Mc 7,21-23), iar ca o consecinţă avem de-a face şi cu o criză a relaţiilor dintre soţi, dintre membrii unei societăţi şi chiar cu o criză între popoare, cu referinţă directă la conflictul din Ucraina.
În sfârşit, ultima conferinţă a revenit domnului Saulius Matulevičius, antropolog social, reprezentant al Conferinţei Episcopale din Lituania, în Comisia de Afaceri Sociale. Tema abordată a fost: „Familia în societatea modernă, între normă, opţiune şi fenomen”. Antropologul a vorbit despre dificultatea prin care trece astăzi familia în a se adapta la tehnica existentă, ceea ce face ca şi conflictul între generaţii să fie şi mai acut”.
După fiecare conferinţă au avut loc discuţii pe grupuri lingvistice, fiecare participant având posibilitatea să-şi exprime părerea cu privire la temele prezentate. De asemenea, fiecare participant a avut la dispoziţie câteva minute pentru a prezenta în plen ceea ce se face concret pentru familii în cadrul Conferinţei Episcopale pe care o reprezenta.
În seara de dinaintea încheierii întâlnirii toţi participanţii au avut ocazia să viziteze „Muzeul memoriei”, beciul fostei securităţi, faimoasa imagine a Sfintei Fecioare Maria „Mama Milostivirii”, precum şi icoana „Milostivirii Divine”, cu invocaţia foarte cunoscută: „Isuse mă încred în tine!, pictată de către pictorul Eugeniusz Kazimirowski.
După rugăciunea vesperelor, în catedrala din Vilnius, a urmat o cină festivă la sediul arhiepiscopiei romano-catolice din Vilnius, unde gazdă ne-a fost IPS Gintaras Grušas.
Finalul întâlnirii a revenit PS Arūnas Poniškaitis, episcop auxiliar de Vilnius şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Familie şi Viaţă, din cadrul Consiliului Conferinţelor Episcopilor din Europa, care şi-a exprimat satisfacţia pentru buna reuşită a acestei iniţiative.
Întâlnirea în ansamblul ei a fost una foarte reuşită, fiind un moment de adevărată comuniune între coordonatorii pastoraţiei familiilor, un moment de bilanţ şi de încurajare pentru ca familiilor să nu le lipsească grija concretă a Bisericii, exprimată prin atâtea iniţiative locale, mai ales prin ultimul document al Papei Francisc, Amoris laetitia.
Pr. Felician Tiba
referent pentru familii în cadrul Conferinţei Episcopilor din România
Sursa: www.ercis.ro