În perioada 10-13 aprilie 2025, pentru comunitatea din Focşani au fost zile de har şi reînnoire spirituală prin misiunile populare sub îndrumarea părintelui predicator Felix Măriuţ. Tema misiunilor a fost: „Drumul familiei spre Înviere: iertare, speranţă, post şi rugăciune”.
Înainte de a ne introduce în tema misiunii, părintele Felix ne-a explicat ce înseamnă „misiunile populare” spunând că acestea au scopul de a trezi credinţa şi viaţa creştină, sunt momente pline de har, prin care Biserica doreşte ca poporul creştin, în apropierea unei sărbători să se reîmprospăteze şi să ceară noi haruri de la Dumnezeu.
Prima zi a misiunilor a avut ca temă: Drumul familiei spre Înviere: IERTAREA. Familia – locul iertării şi al reînnoirii
Cel mai puternic instrument pe care îl putem poseda în vieţile noastre pentru a rezolva conflictele este iertarea. La predică părintele a subliniat importanţa iertării spunând că ea nu este uşoară şi ne cere smerenie, renunţarea la orgoliu şi la dorinţa de a avea mereu dreptate.
Iertarea în familie este importantă, ea trebuie să fie nelimitată, continuă şi fără condiţii.
Pentru a pune în practică iertarea în familie, părintele ne-a dat trei puncte importante: rugăciunea pentru cei care ne-au greşit; asumarea greşelilor şi cererea sinceră de iertare; spovada – sacramentul reconcilierii.
Fiecare familie este invitată la un gest concret de iertare: un telefon dat cuiva cu care nu aţi vorbit demult, o rugăciune pentru cineva care v-a rănit, o îmbrăţişare fără cuvinte.
A doua zi de misiuni – Drumul familiei spre Înviere: SPERANŢA
Cum trăim această speranţă în viaţa de zi cu zi? Cum o trăim în familia noastră?
La începutul predicii părintele Felix a subliniat că speranţa este o virtute esenţială, care mai ales în timpul Postului Mare trebuie să ne însufleţească. „De multe ori, în viaţa de familie trăim ca într-o mare luptă, cu bătălii interne, cu certuri, cu frici şi nelinişti. Te poţi bucura de Paşte, devenind iarăşi senin în relaţia cu ceilalţi, renunţând la prejudecăţi. Altfel trăieşti viaţa atunci când speri cu credinţă în înviere”.
Părintele i-a provocat pe credincioşi să fie mesageri ai Învierii, să ducă vestea cea bună în fiecare colţ al familiei şi al comunităţii noastre.
A treia zi de misiuni – Drumul familiei spre Înviere: POSTUL ÎN FAMILIE
Meditând la post, părintele predicator a amintit că postul este mai mult decât un simplu act de abstinenţă, pentru că este un mijloc prin care suntem chemaţi să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, să ne curăţăm sufletele şi trupurile noastre pentru a putea păşi cu adevărat în lumina Învierii. „Când vorbim despre postul în familie, înseamnă că suntem chemaţi să fim solidari unii cu alţii, să ne ajutăm să înfruntăm provocările împreună. În această perioadă din Postul Mare, suntem chemaţi nu doar să postim de la mâncare, ci să postim de la păcate, de la cuvinte dure şi de la comportamente care ne separă pe unii de alţii.”
Punctul culminant al acestor zile de misiuni a fost în Duminica Floriilor, când în comunitatea a avut bucuria de a-l primi pe Preasfinţitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, care a prezidat Sfânta Liturghie solemnă de încheiere a misiunilor. Ziua de Florii a început cu procesiunea de la casa parohială până la intrarea în curtea bisericii unde Preasfinţitul împreună cu preoţii au binecuvântat ramurile de măslin şi florile aduse de credincioşi urmând ca toţi credincioşii să intre în biserică tot în procesiune.
La începutul Sfintei Liturghii, părintele paroh Benone Butacu i-a urat bun venit episcopului Petru Sescu care a binevoit să fie în această zi frumoasă în comunitatea din Focşani.
A patra zi de misiuni – Drumul familiei spre Înviere: RUGĂCIUNEA
Rugăciunea, spunea părintele la predică, este împărtăşirea vieţii noastre cu Dumnezeu. Cristos ne învăţă că rugăciunea trebuie să fie făcută din toată inima, în mod sincer, fără dorinţe de a impresiona pe ceilalţi sau de a căuta aplauze.
Cum trebuie să ne rugăm? La această întrebare, părintele ne-a dat câteva direcţii esenţiale care pot ghida pe fiecare creştin. Acestea sunt: 1. Rugăciunea cu sinceritate; 2. Rugăciunea perseverentă; 3. Rugăciunea cu recunoştinţă; 4. Rugăciunea în unitate şi Rugăciunea de penitenţă. Un ultim îndemn pe care l-a spus părintele predicator a fost acesta: „Să păstrăm aceste învăţăminte în inimile noastre şi să continuăm să trăim ca discipoli ai lui Cristos, nu doar în timpul Postului Mare, ci pe tot parcursul vieţii noastre. Fiecare pas pe care îl facem să fie un pas spre mai multă iubire, iertare şi comuniune cu Dumnezeu şi cu aproapele.”
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele Benone a mulţumit Excelenţei Sale Petru Sescu că a fost aproape de noi, părintelui Felix Măriuţ pentru cuvintele frumoase şi înălţătoare care au atins inimile credincioşilor chemându-i la convertire, părintelui Alexandru Roca care a stat la scaunul de spovadă, părintelui Mihai Enăşel şi nu în ultimul rând părintelui Vlad pentru disponibilitate şi slujire.
Părintele paroh a mulţumit şi tuturor credincioşilor din parohia noastră, de la filialele Garoafa şi Odobeşti, corului şi tuturor enoriaşilor care au sprijinit discret, dar esenţial această perioadă a misiunilor. La celebrarea euharistică au fost prezenţi şi autorităţile locale din zona Vrancei: domnul Valentin Misăilă, primar al oraşului Focşani, şi domnul Laurenţiu Diaconu, primar al comunei Garoafa. Cu această ocazie specială, părintele paroh le-a mulţumit celor doi primari pentru prezenţa la Sfânta Liturghie şi pentru tot sprijinul acordat Bisericii.
Înainte de a pleca cu toţii acasă, Preasfinţitul ne-a dat binecuvântare şi am rostit împreună o rugăciune pentru a primi indulgenţă plenară, iar zilele de misiuni nu se termină, ci continuă să ne facă „mesageri ai Învierii”.
La iniţiativa Consiliului Pastoral Parohial, în perioada 27-30 martie 2025, în Parohia „Sfântul Iosif Muncitorul” din Săbăoani au avut loc misiuni populare pentru familii cu tema: „Familia: speranţă dincolo de cruce”. Moderatorul şi predicatorul acestor zile a fost părintele Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei.
În perioada 27-30 martie 2025, în Parohia „Sfântul Iosif Muncitorul” din Traian (BC) au avut loc misiunile populare intitulate: „A duce familia acolo unde îi este locul, la Inima lui Dumnezeu”. De asemenea, sâmbătă, 29 martie 2025, a fost binecuvântat şi inaugurat oratoriul comunităţii de către PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iaşi.
În perioada 21-23 martie 2025, în Parohia „Inima Neprihănită a Mariei” din Bacău (Şerbăneşti) au avut loc trei zile de misiuni populare dedicate familiei. Iniţiativa l-a avut ca protagonist pe pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei.