Viața este întotdeauna un bine. Lansarea proceselor pentru o îngrijire pastorală a vieții umane
„Viața este întotdeauna un bine (Evangelium vitae, 31) și, ca atare, trebuie prezentată, salvgardată, valorizată în orice situație”. Cu aceste cuvinte, cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, introduce publicarea subsidiarului intitulat Viața este întotdeauna un bun. Lansarea proceselor pentru o pastorație a vieții umane (LEV 2025), care apare astăzi cu ocazia celebrării a treizeci de ani de la apariția Scrisorii enciclice Evangelium vitae.
Mâine, 25 martie 2025, se împlinesc XXX de ani de la Scrisoarea enciclică Evangelium vitae, iar pentru a marca această ocazie, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață publică un subsidiar privind modul de inițiere a proceselor ecleziale de promovare a unei Pastorale a vieții umane pentru a o apăra, proteja și promova în diferitele contexte geografice și culturale, în această perioadă de încălcări foarte grave ale demnității ființei umane. „Viața este întotdeauna un bine (Evangelium vitae, 31) și, ca atare, trebuie prezentată, salvgardată, valorizată în orice situație”. Cu aceste cuvinte, cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, introduce publicarea subsidiarului intitulat Viața este întotdeauna un bun. Lansarea proceselor pentru o pastorație a vieții umane (LEV 2025), care apare astăzi cu ocazia celebrării a treizeci de ani de la apariția Scrisorii enciclice Evangelium vitae. În prezentarea cadrului pastoral, cardinalul Kevin Farrell scrie: «Într-o perioadă de încălcări foarte grave ale demnității ființei umane, în atâtea țări chinuite de războaie și violențe de tot felul (în special asupra femeilor, copiilor înainte și după naștere, adolescenților, persoanelor cu dizabilități, bătrânilor, săracilor, migranților) este necesar să se dea formă unei adevărate Pastorale a vieții umane, pentru a pune în practică ceea ce a fost reafirmat și de recenta Declarație Dignitas infinita a Dicasterului pentru Doctrina Credinței: „o demnitate infinită, întemeiată inalienabil în însăși ființa sa, aparține fiecărei persoane umane, dincolo de orice circumstanțe și în orice stare sau situație s-ar afla” (nr. 1 ). Viața fiecărui bărbat și a fiecărei femei trebuie, prin urmare, să fie întotdeauna respectată, protejată și apărată. Acest principiu, recognoscibil chiar și numai prin rațiune, trebuie pus în aplicare în fiecare țară, în fiecare sat, în fiecare casă».
Cadrul pastoral este rezultatul unui dialog continuu cu episcopii: „Principalii beneficiari ai acestui cadru pastoral sunt episcopii care, în frecventele lor vizite ad limina la Sfântul Scaun, au reiterat întotdeauna urgența unui efort de protejare și promovare a vieții și demnității fiecărei persoane umane”, a comentat Exc. Dario Gervasi, secretar adjunct al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață. În cadrul unui webinar organizat de Dicaster în 2024 cu șefii Birourilor pentru Familie și Viață ai conferințelor episcopale din întreaga lume, a început deci un proces comun de dezvoltare a îngrijirii pastorale a vieții umane, în lumina impulsurilor recente date de documentul Dignitas infinita. În serviciul acestui proces, subvenția este o propunere care sugerează, de asemenea, cum să se aplice metoda sinodală de discernământ în Duh cu privire la numeroasele probleme legate de viața umană și cum să o apere, să o păstreze și să o promoveze în diferitele contexte geografice și culturale. „Într-un dialog comun”, continuă arhiepiscopul Gervasi, „dorim să sprijinim parcursul fiecărei dieceze/eparhii, astfel încât să poată investi resursele necesare pentru o formare mai eficientă a laicilor și pentru a crește gradul de conștientizare a noilor generații cu privire la valoarea vieții umane.
Volumul, publicat astăzi în trei limbi, este disponibil gratuit pe site-ul nostru și propune o metodă actualizată de a promova îngrijirea pastorală a vieții în diferitele dieceze ale lumii. În acest scop, Dicasterul speră ca fiecare episcop, preot, religios și laic să citească cadrul pastoral și să lucreze la dezvoltarea unei Pastorale a vieții umane, organice și structurate, care să poată forma în mod adecvat lucrătorii, educatorii, profesorii, părinții, tinerii și copiii pentru a respecta valoarea fiecărei vieți umane.
„Ca unitate fundamentală de grup a societății, familia are dreptul la un respect adecvat în rolul său din partea comunității și a statului”, a spus el. „Sfântul Scaun îndeamnă statele să promoveze și să respecte viața de familie și să promoveze condiții mai bune pentru formarea familiei”.
Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, vorbește la prezentarea cărții lui Rosalba Manes „Țesătorii de speranță. Bunicii în biblie”