Conferința „Frumusețea Tainei Căsătoriei” și Liturghia Darurilor Înainte Sfințite
„Trăim un timp în care trebuie să conștientizăm că se întâmplă ceva cu adevărat grav. Nu suntem chemați să oferim răspunsuri folosind același limbaj al lumii, așa cum suntem tentați să o facem. Am ajuns în punctul în care familia este descompusă, fără să ne dăm seama că eliminarea familiei și a căsătoriei implică ștergerea lui Dumnezeu din cultura noastră.”
Pe data de 7 martie 2025, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, Don Renzo Bonetti a susținut conferința intitulată „Frumusețea Tainei Căsătoriei”.
La eveniment au fost prezenți PSS Virgil Bercea, pr. vicar Mihai Vătămănelu, preoți, seminariști și invitați.
Don Renzo Bonetti, tradus de părintele vicar pentru familiile din Eparhia de Oradea, Mihai Tegzeș, a reușit să introducă participanții în frumosul mister al Tainei Căsătoriei. El a comparat perechea de soți cu un iconostas viu, creat de Dumnezeu. Chiar dacă toate iconostasele din lume ar fi furate sau distruse, imaginea lui Dumnezeu ar rămâne vie, prezentă în chipul soților.
„Înaintea perechii de soți, Dumnezeu spune că sunt creați după chipul și asemănarea Lui. Cea mai veche imagine a lui Dumnezeu, singurul chip pe care El l-a ales pentru Sine, sunt bărbatul și femeia.”
Astăzi, mai mult ca oricând, imaginea familiei este denaturată, deoarece trăim într-o lume care dorește acest lucru:
„Nimeni nu se scandalizează că acest chip al familiei este distrus. Lumea de astăzi nu ne fură iconostase din biserici, ci imaginea familiei. Nimeni nu protestează, nici autoritățile nu iau atitudine atunci când ne este furat chipul și asemănarea lui Dumnezeu.”
În cadrul conferinței, Don Renzo a prezentat o carte recent tipărită în Italia de către o profesoară de sociologie a familiei de la Universitatea din Torino, intitulată „Familia naturală nu există”.
„Trăim un timp în care trebuie să conștientizăm că se întâmplă ceva cu adevărat grav. Nu suntem chemați să oferim răspunsuri folosind același limbaj al lumii, așa cum suntem tentați să o facem. Am ajuns în punctul în care familia este descompusă, fără să ne dăm seama că eliminarea familiei și a căsătoriei implică ștergerea lui Dumnezeu din cultura noastră.”
Părintele Bonetti a subliniat că avem nevoie de cupluri care să creadă în profunzimea acestui chip și asemănare a familiei cu Dumnezeu. În esență, este vorba despre descoperirea infinitului ascuns în bărbat și femeie, în soți.
„Să căutăm divinul în toate icoanele pe care le avem în lume este inutil dacă nu putem observa divinul în interiorul relației dintre soț și soție.”
Ce este atât de infinit și divin în cuplu?
În experiența concretă a relației bărbat-femeie există elemente care, din punct de vedere uman, nu pot fi explicate:
Iubirea nu se poate măsura.
Iubirea intensă este dorită pe vecie.
Intensitatea iubirii dintre un bărbat și o femeie este egală, indiferent de rasă.
Iubirea este mai mare și mai importantă decât propria viață (sacrificiul suprem).
Don Renzo Bonetti a încheiat conferința comparând iubirea dintre soți cu iubirea infinită a lui Dumnezeu, subliniind că, în spatele fiecărei relații sănătoase și bazate pe credință, se află Dumnezeu. El este cel care unește, izvorul iubirii dintre cei doi, sprijinul și fundamentul care trebuie să îi țină împreună.
La finalul conferinței, participanții au fost invitați să ia parte la Liturghia Darurilor Înainte Sfințite, celebrată de pr. rector Anton Cioba în Biserica „Sfântul Gheorghe” a Seminarului Teologic.
„Soții să nu își piardă speranța din cauza limitelor lor, dar nici să nu renunțe să caute plinătatea iubirii care le-a fost făgăduită” – o iubire al cărei apogeu va fi pe Cruce, acolo unde Fiul Omului și-a dat viața pentru fiecare dintre noi, revelându-ne ce înseamnă cu adevărat iubirea. Aceasta este doar una dintre ideile exercițiilor spirituale pentru familiile din Parohia Greco-Catolică Haieu-Băile „1 Mai”, care au avut loc în perioada 28 februarie – 1 martie 2025, ca pregătire pentru Postul Mare din acest an.
Tema întâlnirii prezente a fost omilia Papei Francisc în noaptea sărbătorii Nașterii Domnului nostru Isus Cristos: „Cel care îmbrățișează universul are nevoie să fie ținut în brațe… să ne întoarcem la Betleem, la esențialul credinței, la prima iubire, la închinare și caritate!” (2021). Invitația adresată familiilor preoților și enoriașilor de aici a dorit să genereze un momemt de comuniune în rugăciune și de cateheză în contextul Postului Nașterii Domnului.
„Dacă sunteți familii și îl aveți pe Domnul model, la rândul dumneavoastră să rămâneți modele!” a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea la întâlnirea cu participanții la exercițiile spirituale eparhiale, desfășurate în perioada 15-17 noiembrie 2024 la Hotel „Padiș” în Băile Felix.