O lumină pentru familii, un model pentru toți: reculegere spirituală și omagierea Cardinalului Hossu în parohia din Haieu – Băile „1 Mai”
„Soții să nu își piardă speranța din cauza limitelor lor, dar nici să nu renunțe să caute plinătatea iubirii care le-a fost făgăduită” – o iubire al cărei apogeu va fi pe Cruce, acolo unde Fiul Omului și-a dat viața pentru fiecare dintre noi, revelându-ne ce înseamnă cu adevărat iubirea. Aceasta este doar una dintre ideile exercițiilor spirituale pentru familiile din Parohia Greco-Catolică Haieu-Băile „1 Mai”, care au avut loc în perioada 28 februarie – 1 martie 2025, ca pregătire pentru Postul Mare din acest an.
Alături de familiile acestei parohii, la inițiativă au participat și mai multe familii din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mediaș, însoțite de pr. Sorin Biriș, precum și două familii tinere din Sebeș (Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș). De asemenea, au fost prezenți mai mulți preoți din Eparhia Greco-Catolică de Oradea, printre care pr. protopop Gavril Buboi, pr. vicar judecătoresc Răzvan Iacob, pr. Romulus Avram, pr. Mirel Demian, pr. Antoniu Suciu și pr. Ioan Fărcaș de la Blaj, dar și pr. Sergiu Soica din Sânnicolau (Eparhia Greco-Catolică de Lugoj). Participanții s-au bucurat, în prima seară, de prezența păstorul locului, Preasfinția Sa Virgil Bercea, care, exprimându-și bucuria organizării unor astfel de inițiative, a binecuvântat familiile și le-a încurajat să fie lumină în societatea de astăzi, având drept modele de credință și cultură figuri emblematice precum Cardinalul Iuliu Hossu, cel pe care îl omagiem în acest an.
Reculegerile spirituale au început cu o Adorație Euharistică pe tema iertării, celebrată de pr. Ștefan Madarasi – un moment profund de introspecție personală, pregătit cu dăruire de doamna Diana Mocanu. Aceasta a deschis seria de cateheze susținute de pr. Mihai Tegzeș, vicar cu pastorația familiilor în Eparhia de Oradea. Catehezele, având ca temă „Frumusețea Tainei Căsătoriei”, s-au inspirat din numeroasele publicații ale preotului italian Renzo Bonetti, care va reveni în perioada următoare la Oradea, precum și din Exortația Apostolică „Amoris Laetitia” a Papei Francisc.
Scopul acestor momente a fost ca soții să înțeleagă mai profund ce reprezintă ei cu adevărat în Biserică și societate, găsind în Taina Căsătoriei un stimulent constant care să-i ajute să trăiască dincolo de propriile limite. Ei au fost invitați să reflecteze la scopul ultim al vieții de familie: acela de a fi icoana vie a lui Dumnezeu pe pământ. În mod special, în perioada Postului Mare, această conștientizare devine mai profundă, pregătirea pentru sărbătoarea Paștelui fiind un prilej de a înțelege că Dumnezeu Își dă viața pentru fiecare dintre noi.
„Soții au puterea primită prin Taina Căsătoriei de a vesti măreția lui Dumnezeu prin lucruri simple, în viața de zi cu zi” – a subliniat pr. Mihai Tegzeș. Acesta a evidențiat iubirea evanghelică prin simbolul „spălării picioarelor ucenicilor” și prin dăruirea de sine a lui Isus, care Își oferă trupul și Își varsă sângele pentru noi. De asemenea, predicatorul a vorbit despre „iubirea față de celălalt”, care implică capacitatea de a contempla și aprecia ceea ce este bun și sacru în ființa celuilalt: „V-ați gândit vreodată că soțul/soția dumneavoastră este iubit din veci de Isus?”, a invitat pr. Tegzeș la reflecție.
O iubire care „nu se poate măsura”, dar care poate fi manifestată prin fapte concrete, zi de zi, atât în familie, cât și în afara ei, prin compasiune și prezență în viața celor singuri. În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie de încheiere, pr. vicar a arătat că iubirea, pe parcursul Postului Mare, îndeamnă și la „a te apleca asupra celui care este străin de tine, de altă naționalitate sau confesiune, dar care a fost bătut, scuipat, lăsat gol de tâlhari. Poate că nu sunt bătuți fizic, dar inimile lor – ale soților, soțiilor, copiilor – câte răni nu au? Câte lacrimi nu varsă, fără ca noi să le vedem? Cum ne raportăm la aceste situații?”.
În cadrul evenimentului a fost inaugurat și Anul „Cardinal Iuliu Hossu” (declarat la nivel național) prin două conferințe susținute de cercetătorul dr. Silviu Sana din Oradea (vineri, 28 februarie a.c.) și de istoricul pr. dr. Sergiu Soica (sâmbătă, 1 martie a.c.).
Prima conferință a evidențiat modul în care Cardinalul Iuliu Hossu este reflectat în presa și arhivele maghiare, reiterând aportul episcopului român-unit la crearea României Mari, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința neamului. „În pofida tuturor presiunilor exercitate după arestarea episcopilor greco-catolici, ei au rămas tot ceea ce au fost” – a subliniat cercetătorul Silviu Sana, evidențiind patru trăsături fundamentale ale Cardinalului: memorialistul, omul dialogului, omul de caracter și apărătorul credinței.
A doua conferință a fost o trecere în revistă a momentelor-cheie din viața episcopului Iuliu Hossu, de la Marea Unire la prigoana trăită împreună cu frații săi în credință și până la domiciliul forțat la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde a rămas până la moartea sa în 1970. Pr. dr. Sergiu Soica a reconstituit istoria adevărată, bazată pe documente de arhivă, evidențiind încă o dată demnitatea cu care Cardinalul Iuliu Hossu și Biserica Greco-Catolică au rezistat în fața regimului comunist.
Întâlnirea s-a încheiat cu Sfânta Liturghie celebrată pe 1 martie a.c. în biserica greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu – Băile „1 Mai”.
Evenimentul a inclus și momente comunitare, precum cinele luate împreună, prânzul festiv de încheiere și dialogurile dintre participanți, care s-au bucurat și de primele semne ale primăverii, simbolizate de zambilele oferite de gazde.
„Ce am aflat și am trăit în aceste zile rămâne în sufletul fiecăruia dintre noi ca o lumină pentru Postul Mare!” – a încheiat pr. Ștefan Madarasi.
În perioada 21-23 martie 2025, în Parohia „Inima Neprihănită a Mariei” din Bacău (Şerbăneşti) au avut loc trei zile de misiuni populare dedicate familiei. Iniţiativa l-a avut ca protagonist pe pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei.
În zilele de 11 şi 12 martie 2025, sub îndrumarea PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timişoara şi responsabil cu pastoraţia familiilor în cadrul Conferinţei Episcopale Române, la iniţiativa coordonatorului pastoraţiei familiei din Eparhia de Oradea, pr. Mihai Tegzeş, susţinut de către Eparhia de Oradea prin ep. Virgil Bercea şi pr. Mihai Vătămănelu OFMConv., vicar general, la Hotel Padiş, din Băile Felix a avut loc întâlnirea coordonatorilor pastoraţiei familiei din diecezele şi eparhiile din cadrul Conferinţei Episcopilor din România.
Credincioșii parohiei „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Belcești au trăit momente unice, de har și binecuvântare, deoarece, la inițiativa părintelui paroh Daniel Frâncu, în perioada 7-9 martie 2025, s-au desfășurat misiuni populare având ca scop reînnoirea spirituală a comunității prin aprofundarea cuvântului lui Dumnezeu, prin practicarea rugăciunii și a meditației, punând în practică iubirea. Predicile au fost ținute de pr. Ioan Balan, propunând tema „Familia, locul de întâlnire cu Dumnezeu”. Liturghia de încheiere a fost prezidată de PS Petru Sescu.