Sfântul Scaun promovează formarea familiei pentru a înainta spre unitatea socială

„Ca unitate fundamentală de grup a societății, familia are dreptul la un respect adecvat în rolul său din partea comunității și a statului”, a spus el. „Sfântul Scaun îndeamnă statele să promoveze și să respecte viața de familie și să promoveze condiții mai bune pentru formarea familiei”.

Observatorul permanent al Sfântului Scaun pe lângă Națiunile Unite a subliniat că solidaritatea, incluziunea și coeziunea socială pentru dezvoltarea umană integrală a fiecărei persoane pot fi realizate printr-o formare familială consolidată.
 

De Sr. Jecinter Antoinette Okoth, FSSA

Învățătura catolică susține familia ca unitatea fundamentală a societății, unde nu numai dragostea, responsabilitatea și credința sunt hrănite, ci și o reflectare a planului divin al lui Dumnezeu pentru umanitate.

Într-un mesaj transmis pe 12 februarie la cea de-a 63- a sesiune a Comisiei pentru Dezvoltare Socială a Națiunilor Unite (CsocD63), Arhiepiscopul Gabriele Caccia, Observatorul Permanent al Sfântului Scaun la ONU, a subliniat că familia acționează ca un pilon de sprijin și unitate în societate.

Conferința a avut loc sub tema „ Consolidarea solidarității, incluziunii sociale și coeziunii sociale pentru a accelera îndeplinirea angajamentelor din Declarația de la Copenhaga privind dezvoltarea socială și Programul de acțiune al Summit-ului mondial pentru dezvoltare socială, precum și implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă ”.

„În centrul fiecăreia dintre aceste teme se află familia”, a spus Arhiepiscopul Caccia. „Familia este o „școală de umanitate mai profundă… și primul loc în care valorile iubirii și fraternității, împreună și împărtășire, grija și grija pentru ceilalți sunt trăite și transmise”.

Arhiepiscopul Caccia a remarcat că familiile joacă un rol crucial în pledoaria pentru membrii lor, în special pentru cei care pot fi ignorați sau văzuți ca o povară de către societate. Ele servesc ca un exemplu puternic de solidaritate și incluziune, asigurând că nimeni nu este lăsat în urmă.

„Ca unitate fundamentală de grup a societății, familia are dreptul la un respect adecvat în rolul său din partea comunității și a statului”, a spus el. „Sfântul Scaun îndeamnă statele să promoveze și să respecte viața de familie și să promoveze condiții mai bune pentru formarea familiei”.

Incluziune socială și investiții în dezvoltarea integrală

Asigurând că toți indivizii au acces la oportunități, resurse și participare la viața socială, economică și politică, incluziunea socială promovează demnitatea și respectul reciproc și promovează bunăstarea holistică a indivizilor și comunităților.

În timp ce s-a adresat participanților la sediul ONU din New York, Observatorul Permanent al Sfântului Scaun a spus că solidaritatea este realizată doar în măsura în care cuprinde toți membrii familiei umane.

„Cei care trăiesc în sărăcie se luptă pentru a-și satisface nevoile de bază, care, la rândul lor, le împiedică dezvoltarea umană integrală”, a spus el. „Cei care se află în situații vulnerabile, cum ar fi bătrânii, cei nenăscuți și persoanele cu dizabilități, sunt uneori excluși în mod deliberat într-o „cultură de aruncare” care vede pe unii oameni ca fiind de unică folosință.

Incluziunea socială, a adăugat el, este vitală pentru a investi în dezvoltarea integrală a tuturor ființelor umane pentru ca toată lumea să înflorească.

„Politicile eficiente de eradicare a sărăciei sunt esențiale, la fel ca asigurarea unei educații de calitate pentru toți și promovarea unui sentiment de responsabilitate comună unul pentru celălalt și pentru comunitate”, a spus el.

Coeziunea socială

Chiar dacă lumea este în prezent interconectată din cauza progreselor tehnologice, arhiepiscopul Caccia a spus că este „din ce în ce mai fragmentată, din cauza polarizării și pierderii încrederii atât în ​​instituții, cât și în concetățeni”.

„Oamenii trebuie să poată participa în toate sferele societății, ca deținători atât de drepturi, cât și de îndatoriri”, a spus el. „Liderii și factorii de decizie de la toate nivelurile ar trebui să implice în mod activ societatea civilă, mediul academic, sectorul privat și organizațiile bazate pe credință în identificarea și răspunsul la probleme, ținând seama în mod corespunzător de contextele istorice și culturale.”

Arhiepiscopul a încheiat subliniind principiul subsidiarității, care recunoaște valorile și rolurile fiecărui nivel al societății care trebuie respectate pentru realizarea coeziunii sociale.

„Subsidiaritatea”, a spus el, „protejează oamenii de abuzurile din partea autorităților sociale de nivel superior și solicită aceleași autorități să ajute indivizii și grupurile intermediare să-și îndeplinească îndatoririle”.

Foto & Sursa: Vatican News

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Viața este întotdeauna un bine. Lansarea proceselor pentru o îngrijire pastorală a vieții umane

„Viața este întotdeauna un bine (Evangelium vitae, 31) și, ca atare, trebuie prezentată, salvgardată, valorizată în orice situație”. Cu aceste cuvinte, cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, introduce publicarea subsidiarului intitulat Viața este întotdeauna un bun. Lansarea proceselor pentru o pastorație a vieții umane (LEV 2025), care apare astăzi cu ocazia celebrării a treizeci de ani de la apariția Scrisorii enciclice Evangelium vitae.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2025 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA