Familia – experiența de a iubi și de a fi iubit – este un drept fundamental al fiecărui copil

Secretarul Dicasterului, Dr. De Paula Souza, a prezentat un panel la Summitul internațional privind drepturile copilului.

A avea o familie este literalmente un drept fundamental, deoarece este baza pentru o serie întreagă de alte drepturi de care un copil nu se poate bucura fără o familie.” Cu aceste cuvinte, Dr. Gleison De Paula Souza a deschis o dezbatere importantă în cadrul Summitului internațional privind drepturile copiilor, intitulat „Iubiți-i și protejați-i”, care a avut loc ieri, 3 februarie, pe tot parcursul zilei, în Palatul Apostolic din Vatican.

Educație, război, sărăcie, timp liber și familie

Summitul internațional, inaugurat de Sfântul Părinte în prezența reprezentanților instituționali, a liderilor politici și a organizațiilor umanitare, a cuprins o serie de paneluri de experți care au abordat necesitatea urgentă de a proteja drepturile copiilor prin relația dintre copii și educație, război, sărăcie, timp liber și familie.

Panelul privind familia, prezentat de De Paula Souza, s-a axat pe sarcina crucială de educare a adulților și de promovare a unei extraordinare alianțe între generații. Printre vorbitori s-au numărat Mariella Enoc, Hans Michael Jebsen, Arsjad Rasjid și Federico Vecchioni, care s-au angajat într-un
dialog semnificativ pe această temă vitală.

„Când ne gândim la copii și la drepturile lor la educație, hrană, petrecerea timpului liber, libertate și un mediu sănătos, ni-i imaginăm acasă, înconjurați de părinți, frați și poate chiar de bunicii și unchii și mătușile”, a continuat De Paula Souza în introducere.


Haideți să investim timp, resurse și energie în promovarea familiei. Copiii merită acest lucru!

Sfântul Scaun, prin cuvintele Sfântului Părinte, afirmă cu tărie dreptul fiecărui copil „de a primi dragoste de la o mamă și de la un tată; ambele sunt necesare pentru dezvoltarea integrală și armonioasă a unui copil. (…) Noi vorbim nu doar de iubirea tatălui și a mamei ca indivizi, ci și de iubirea lor reciprocă, percepută ca izvor al propriei existențe, și ca fundamentul familiei”. (Amoris Laetitia, 172).

În încheierea discursului său, secretarul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață a subliniat ceea ce este cel mai important și autentic în experiența fiecărui copil: „în familie experimentăm cum e să iubim și să fim iubiți; este un drept fundamental al fiecărui copil. Să investim timp, resurse și energie în promovarea familiei. Copiii merită acest lucru!”

Foto & Sursa: Dicasterul pentru Familie, Laici și Viață

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Viața este întotdeauna un bine. Lansarea proceselor pentru o îngrijire pastorală a vieții umane

„Viața este întotdeauna un bine (Evangelium vitae, 31) și, ca atare, trebuie prezentată, salvgardată, valorizată în orice situație”. Cu aceste cuvinte, cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, introduce publicarea subsidiarului intitulat Viața este întotdeauna un bun. Lansarea proceselor pentru o pastorație a vieții umane (LEV 2025), care apare astăzi cu ocazia celebrării a treizeci de ani de la apariția Scrisorii enciclice Evangelium vitae.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2025 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA