Papa la Angelus: Familii, așezați-vă în jurul mesei și vorbiți

Știți de ce Sfânta Familie din Nazaret este un model? Pentru că este o familie care dialoghează, care ascultă, care vorbește. (…) Dialogul este cel mai important aspect pentru o familie! O familie care nu comunică nu poate fi o familie fericită. (…) în familie este mai important să asculți decât să înțelegi. A asculta înseamnă să dai importanță celuilalt, să-i recunoști dreptul de a exista și de a avea propria opinie.

Foto: Vatican Media

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș
Vatican News – 29 decembrie 2024. Pornind de la sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret: Isus, Maria și Iosif, pontiful s-a oprit asupra Evangheliei din liturgia duminicii, în care ni se istorisește despre momentul în care Isus, în vârstă de doisprezece ani, la sfârșitul pelerinajului anual la Ierusalim, a fost pierdut de Maria și Iosif, care l-au găsit în Templu, stând în mijlocul învățătorilor legii, ascultându-i și punând-le întrebări (cf. Lc 2,41-52).

Papa Francisc observă că evanghelistul Luca dezvăluie starea de spirit a Fecioarei Maria, care îl întreabă pe Isus: „Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău și cu mine te-am căutat îngrijorați” (v. 48). Isus îi răspunde: „De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu? „

Explicând că aceasta este experiența unei familii care alternează momentele liniștite cu cele dramatice, pontiful a notat că episodul relatat de Evanghelie sună ca povestea unei crize familiale din zilele noastre, a unui adolescent dificil și a doi părinți care nu reușesc să-l înțeleagă. Îndemnându-ne să ne oprim și să privim la această familie, papa a definit-o o familie model, deoarece este o familie care dialoghează, în cadrul căreia se vorbește.

Spunând că este frumos când o mamă – în conversația cu propriul copil – nu începe cu un reproș, ci cu o întrebare, pontiful a dat exemplul Fecioarei Maria care nu-l acuză și nu-l judecă pe Isus rămas la templu, ci încearcă să-l înțeleagă, chiar dacă în ciuda acestui efort – după cum relatează Evanghelia – „n-au înțeles cuvântul pe care li-l spusese” (v. 50), acest detaliu indicând faptul că „în familie este mai important să asculți decât să înțelegi”.

Subliniind că a asculta înseamnă a da importanță celuilalt, a-i recunoaște dreptul de a exista și de a avea propriul mod de a gândi, pontiful a reliefat că, într-o familie, copiii au nevoie de acest lucru.

Un moment privilegiat pentru dialog și ascultare în familie este ora mesei – a  precizat papa Francisc –  spunând că ar fi bine să fim împreună la masă și să vorbim, deoarece acest lucru poate rezolva multe probleme și, mai ales, unește generațiile: copiii vorbesc cu părinții lor, nepoții vorbesc cu bunicii lor. Sfatul pontifului este de a nu rămâne niciodată închiși în noi înșine sau, și mai rău, cu mintea în telefonul mobil. „Vorbiți, ascultați-vă reciproc, acesta este dialogul care vă face bine și care vă face să creșteți!” – a îndemnat.

Subliniind că ceea ce putem învăța astăzi de la Sfânta Familie este ascultarea reciprocă, papa Francisc a spus: ” Să ne încredințăm Fecioarei Maria și să cerem , pentru familiile noastre, darul ascultării”.

Familia este celula societății; este o comoară prețioasă care trebuie susținută și protejată!

După rugăciunea antifonului marian „Angelus”, papa Francisc a adresat salutul său cordial tuturor celor prezenți în Piața San Pietro, romani și pelerini.

În contextul sărbătorii „Sfânta Familie din Nazaret”, de duminică, din 29 decembrie, pontiful a spus: „Astăzi adresez un salut special familiilor prezente aici și celor conectate de acasă, prin mass-media. Familia este celula societății; este o comoară prețioasă care trebuie susținută și protejată!”

Sursa: vaticannews.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa: Părinții aflați în doliu după moartea unui fiu sau a unei fiice să afle sprijin și mângâiere

Părinții care plâng moartea propriului copil – cărora trebuie să le oferim ascultare, apropiere, iubire și sprijin – sunt destinatarii rugăciunilor din luna noiembrie a acestui an, ale căror intenții sunt încredințate rețelei mondiale de rugăciune intitulată Apostolatul Rugăciunii. Ca de obicei, intențiile au fost exprimate de pontif prin intermediul unui mesaj video, realizat de Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2025 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA