Papa: Biserica încearcă să consolideze legăturile familiei și căsătoriei
Foto: Vatican Media
Papa Francisc îndeamnă universitățile catolice să cerceteze modul în care diferite culturi privesc căsătoria, afirmând că Biserica caută să însoțească familiile pe calea lor către sfințenie.
De Devin Watkins
Întâlnindu-se luni cu profesorii și personalul Institutului Teologic Pontifical Ioan Paul al II-lea pentru Căsătorie și Științele Familiei, Papa Francisc a susținut centralitatea familiei în viața Bisericii.
„Știm cât de decisive sunt căsătoria și familia pentru viața popoarelor: Biserica a avut întotdeauna grijă de ele, le-a sprijinit și le-a evanghelizat”, a spus el.
Papa a deplâns faptul că există țări în care autoritățile publice „nu respectă demnitatea și libertatea la care fiecare ființă umană are un drept inalienabil ca fiu al lui Dumnezeu”.
Această atitudine, a adăugat el, duce la restricții care apasă cel mai greu asupra femeilor, limitându-le adesea la roluri subordonate.
Mai degrabă decât să șteargă diferența dintre bărbat și femeie ca răspuns, a spus Papa, Biserica învață că nu poate exista nicio discriminare între cei doi, deoarece toți aparțin lui Hristos și fac parte din planul de mântuire al lui Dumnezeu.
Însoțirea celor care se luptă cu rănile trecutului
Papa Francisc a continuat menționând că Evanghelia familiei este fondată pe Sacramentul Căsătoriei, care oferă o cale pentru oamenii din toate culturile de a crește în sfințenie.
„Biserica de astăzi nu-și închide ușile pentru cei care se luptă pe drumul lor de credință”, a spus el. „În schimb, ea le deschide larg pentru că „toți au nevoie de o îngrijire pastorală milostivă și încurajatoare””.
Citând Exortația sa apostolică Amoris Laetitia, Papa a invitat lucrătorii pastorali să însoțească persoanele „care coabitează amânând în mod indefinit angajamentul lor marital”, precum și pe cei care au divorțat și s-au recăsătorit.
„Prezența lor în Biserică mărturisește dorința lor de a persevera în credință, în ciuda rănilor unor experiențe dureroase”, a spus el.
Biserica, a notat Papa, nu exclude pe nimeni, ci promovează constant familia, căutând să întărească legăturile căsătoriei în iubire.
Studierea culturii și a percepției asupra căsătoriei și familiei
Cultura, a spus Papa Francisc, este strâns legată de percepția oamenilor despre căsătorie și familie, afirmând că Evanghelia trebuie să fie inculturată în timp ce continuă să evanghelizeze cultura.
„Capacitatea noastră de a aborda aceste provocări determină măsura în care putem îndeplini pe deplin misiunea de evanghelizare a Bisericii, care implică fiecare creștin”, a spus el.
Institutul Teologic Pontifical JPII poate contribui la această misiune ajutând Biserica să înțeleagă modul în care diferite societăți și culturi privesc căsătoria și familia, a spus Papa.
„Fie ca Institutul să sprijine soții și familiile în misiunea lor în întreaga lume, ajutându-i să fie pietre vii ale Bisericii și martori ai fidelității, serviciului, deschiderii la viață și ospitalității”, a conchis Papa Francisc. „Să mergem împreună pe urmele lui Cristos!”
Știți de ce Sfânta Familie din Nazaret este un model? Pentru că este o familie care dialoghează, care ascultă, care vorbește. (…) Dialogul este cel mai important aspect pentru o familie! O familie care nu comunică nu poate fi o familie fericită. (…) în familie este mai important să asculți decât să înțelegi. A asculta înseamnă să dai importanță celuilalt, să-i recunoști dreptul de a exista și de a avea propria opinie.
Părinții care plâng moartea propriului copil – cărora trebuie să le oferim ascultare, apropiere, iubire și sprijin – sunt destinatarii rugăciunilor din luna noiembrie a acestui an, ale căror intenții sunt încredințate rețelei mondiale de rugăciune intitulată Apostolatul Rugăciunii. Ca de obicei, intențiile au fost exprimate de pontif prin intermediul unui mesaj video, realizat de Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei.