Să îndrăznim să vorbim despre sentimentele noastre!
Mișcarea „Worldwide Marriage Encounter” a sărbătorit recent print-un eveniment major aniversarea de 40 de ani în Ungaria. Cuplul responsabil la nivel național este Körmendi Gábor și Zsófia din anul 2022. Ei sunt căsătoriți din 1993 și trăiesc în Budapesta. Au trei copii și trei nepoți. Fiica lor a decedat de cancer la vârsta de 18 ani.
De cât timp faceți parte din mișcarea Marriage Encounter?
Körmendi Gábor: În anul 2001 am participat la prima întâlnire de sfârșit de săptămână și de atunci suntem membrii activi ai comunității.
Körmendi Zsófia: Prietenii noștrii, care sunt un cuplu căsătorit, ne-a invitat pentru prima dată la acest eveniment. Inițial am crezut că vor fi exerciții spirituale. Nu ne-am așteptat să fie vorba așa de mult despre noi și să ne putem concentra atât de mult pe relația noastră. Acest moment a fost unul culminant în căsnicia noastră. Eram căsătoriți de opt ani și așteptam al treilea copil. Trecusem deja printr-o criză în relație, dar simțeam că avem o căsnicie relativ bună, dar Marriage Encounter a dus relația noastră într-o nouă direcție și i-a dat un nou elan.
Cum s-a manifestat acest lucru?
K. G.: Am făcut cunoștință cu o nouă metodă de comunicare, a cărei esență este să ne împărtășim sentimentele cu partenerul nostru.
Trebuie să fim mereu atenți unul la celălalt. Nu este voie să permitem ca dialogul nostru să conste doar din întrebări și răspunsuri superficiale, ci trebuie să pătrundem până în adâncul sufletului.
K. ZS.: La acestă întâlnire de weekend pentru căsătoriți am învățat să avem curajul să vorbim despre sentimentele noastre. Acesta este baza comunicării noastre, care ne-a ajutat să ne apropiem și mai mult unul de altul. De la prima întâlnire la care am participat ne-am simțit deja foarte aproapiați unul de celălalt și am retrăit acea bucurie pe care am trăit-o acum opt ani în perioada după nuntă.
– Călătoresc mult prin țară, întâlnesc mulți oameni. Uneori am impresia că cuplurile catolice se simt prea în siguranță, deaorece jurământul de căsătorie este pe viață, iar astfel unii tiind să creadă că nu trebuie să depună vreun efort pentru a avea o bună relație, și în orice eventualitate oricum copii îi vor ține împreună. Au existat astfel de semne în căsnicia dumneavoastră?
K.G. Jurământul de căsătorie întradevăr este valabil până la sfârșitul vieții pământești, însă când perioadade îndrăgostire se îmblânzește în dragoste, cândlumina soarelui dă în amurg, este vital să nu stăm cu mâinile încrucișate ci să facem ceva benefic pentru relație, indiferent dacă cuplul este catolic, creștin sau necredincios.
K. Zs. Eu nu consider că cuplurile catolice se simt prea în siguranță. Dacă luăm doar exemplul nostru: am trăit unul lângă altul, au venit copii, iar Gábor nu a mai fost pe primul loc în viața mea.
Acel prim weekend mi-a deschis ochii și m-a făcut să conștientizez că după Dumnezeu soțul meu trebuie să ocupe primul loc în viața mea, pentru a avea armonie în familie.
Dacă relația noastră este bună, atunci întreaga familie se simte bine, și copiilor le este bine. Dacă tata și mama se au bine, atunci în familie domină pacea și liniștea.
– Mișcarea Worldwide Marriage Encounter a sărbătorit recent cea de-a patruzecea aniversare de când s-a înființat în Ungaria. Ce știm despre începuturi?
K.Zs.: În 1983 un cuplu din Germania de est a venit în Ungaria și a organizat un weekend matrimonial în limba germană pentru câteva cupluri catolice maghiare. Un an mai târziu, în 1984, a venit un cuplu austriac, Wolfgang și Hanna Mandl, împreună cu un preot catolic, Reinhold Ettel. Ei au ținut întâlnirea de weekend pentru cupluri căsătorite cu ajutorul unui translator. Un cuplu maghiar cu o inimă foarte deschisă, Márti și Misi Csanádi, împreună cu părintele György Blanckenstein, au susținut și spijinit această inițiativă și astfel au devenit fondatorii și motorul mișcării internaționale Worldwide Marriage Encounter în Ungaria. Să nu uităm că în 1984 era încă socialism în Ungaria, astfel întâlniriile Mariage Encounter puteau fi organizate doar în secret. Pliantele care urmau să fie împărțite la eveniment erau ascunse în pivnița bunicii, în eventualitatea în care poliția ar percheziționa casa soților Csanády să nu întâmpine probleme din această cauză.
K.G.: De mai multe ori s-a ținut la Budapesta întâlniri la sfârșit de săptămână pentru cuplurile căsătorite, pe atunci se numeau weekenduri care puneau bazele. Mai apoi această inițiativă s-a răspândit și în mediul rural, iar mai târziu și peste graniță în Voivodina, Felvidék, Transilvania, Partium, Regiunea Transcarpatia.
–Care a fost în faza inițială atitudinea Bisericii Catolice cu privire la Worldwide Marriage Encounter?
K.Zs.: În 1989 am mers la Conferința Episcopilor Catolici din Ungaria pentru a ne prezenta. Am contat deja de la început pe părintele György Blanckenstein, pe episcopul László Bíró (care era pe atunci încă capelan la Pécs), pe părintele József Nagy din Voivodina, pe părintele Béni Incze din Transilvania, pe István Ács, parohul din Füzér (ulterior episcop auxiliar de Eger), pe părintele Béla Farkas, care a fost paroh la Szekszárd iar apoi la Pécs.
– În ultimii cincizeci de ani, mișcarea spirituală Marriage Encounter a ajutat peste trei milioane și jumătate de cupluri din aproape o sută de țări din întreaga lume să își reînnoiască relația și să își trăiască căsnicia mai deplin.În Ungaria câți oameni au participat la un prim weekend și câți membri are în prezent mișcărea?
K.Zs.: Aproximativ 9.200 de cupluri au participat la un prim weekend până acum, iar în ultimii 40 de ani au fost organizate 832 de weekenduri iar la acestea au participat peste 450 de preoți.
K.G.: La întâlnirile Marriage Encounter participă în mod regulat 2500 de cupluri.
Însă mișcarea aceasta nu se adresează doar cuplurilor căsătorite ci și preoților catolici, călugărilor, surorilor, pentru a-i ajuta să-și consolideze relația cu comunitatea lor.
– Budapesta este centrul mișcării în Ungaria?
K.G.: În Ungaria, mișcarea noastră are zece provincii, fiecare condusă de un lider. Provinciile sunt în continuare subdivizate pe regiuni, teritorii și grupuri.
Zs.K.: Nu putem spune că există un centru. La fiecare trei ani are loc o schimbare a cuplului responsabil la nivel national pentru Marriage Encounter. Înaintea noastră, soții Kovács, care locuiesc în Érsekcsanád, au deținut această funcție. Noi suntem din Budapesta, însă înaintea noastră au fost și responsabili naționali din Szekszárd și Simontornya.
– Care sunt responsabilitățile dumneavoastră în calitate de cuplu responsabil la nivel național?
K.G.: În această responsabilitate nu slujim doar noi doi ci suntem trei. Cuplul responsabil își alege un preot pentru cei trei ani. Cel de-al treilea membru al echipei noastre este părintele Gábor Jeney, care este paroh în Soltvadkert și face parte din comunitate din anul 2008.
K.Zs.: Ținem legătura cu provincialii, transmitem prezentările și ideile pe care le auzim în Consiliul Europei, care ajută la îmbogățirea comunității noastre. Noi, ca și echipă responsabilă națională reprezentăm Ungaria în Europa. Sarcina noastră principală este să inspirăm cuplurile căsătorite, să păstrăm și să transmitem spiritul mișcării noastre.
– Care este esența acestei spiritualități?
K.Zs.: Trei lucruri de bază definesc căsătoria: relația intelectuală, spirituală, și cea fizică. Esența relației intelectuale este comunicarea, a relației spirituale este rugăciunea comună, iar a relației fizice este atingerea, sau sexualitatea, dar eu aș prefera să folosesc cuvântul intimitate. Scopul mișcării Marriage Encounter este de a atrage atenția cuplurilor căsătorite asupra importanței majore a acestora, deoarece dacă aceste trei lucruri funcționează corect, cu siguranță vor avea o căsnicie bună.
– Dacă cuplul întâmpină probleme mai dificile, le poate fi de ajutor Marriage Encounter?
K.G.: În astfel de situații este mare nevoie de deschidere, să își asume conflictul ca apoi să îl poată rezolva. Un sfat veșnic de la Sfântul Pavel: Să nu apună soarele peste mânia voastră. Să discutăm sincer despre sentimentele noastre provocate de acea problema, și ambele părți trebuie să se străduiască să rezolve conflictul cât mai repede posibil și cu cât mai puține răni provocate.
K.Zs.: O propoziție foarte importantă a mișcării Marriage Encounter este:
Dragostea este o decizie.Dar nu este atât de ușor, pentru că trebuie să-mi depășesc ego-ul, resentimentele și multe alte lucruri pentru a putea spune sincer: Te-am ales pe tine.
Iar cealaltă propoziție decisivă este: doresc ca ție să îți fie bine. Dacă cealaltă persoană devine centrul pentru mine și nu eu, atunci va funcționa. Dar trebuie să știți că Marriage Encounter nu este o întâlnire de weekend pentru rezolvarea problemelor, nu este mișcare cuplurilor căsătorite aflate în criză. Întrunirile nu sunt ținute de profesioniști, ci de voluntari. Acele cupluri căsătorite care țin introducerile, prelegerile, vorbesc din experiența propriei vieți de cuplu, iar exemplele spuse din viețile lor, sunt cele care vor încuraja cuplurile cu probleme să se deschidă unul față de celălalt. De asemenea, este esențial ca problemele să nu fie împărtășite în cadrul unui grup, ci strict între soți. Dacă careva cuplu simte nevoia de a fi ascultat sau ajutat, există un preot în echipă care va vorbi cu ei dacă este necesar. Dificultățile pot fi împărtășite și cu celelalte cupluri din echipă, dar nu trebuie și în fața altora, este mai benefic să vorbiți între voi. La aceste întâlniri Duhul Sfânt are un rol decisiv, iar prezența sa este simțită constant.
– La evenimentul jubiliar, s-a spus că Marriage Encounter funcționează în Ungaria de patruzeci de ani și este evident că este condus de Duhul Sfânt, dar având în vedere că suntem oameni, este firesc să apară neînțelegeri.
K.Zs.: Acest lucru se referă în principal la lucrurile din cadrul organizației. Mișcarea noastră este o mare comunitate a iubirii, dar, desigur, uneori există dificultăți. Dar Duhul Sfânt ne conduce într-o direcție foarte bună. Nu este important cine este șeful cel mare sau șeful cel mic, ci despre a sluji ceva împreună și încercăm să transmitem mesajul Marriage Encounter cuplurilor căsătorite.
– În lumea de astăzi, în special în lumea dezvoltată, există o opinie din ce în ce mai răspândită conform căreia căsătoria tradițională, familia, este o instituție demodată iar toate formele de coabitare, inclusiv relațiile între persoane de același sex, sunt considerate căsătorie.O familie este o familie, indiferent dacă sunt două mame sau doi tați care îndeplinesc rolul de părinți.Ce poate face Marriage Encounterîn această lume întoarsă pe dos?
K.G.: La întâlnirile Marriage Encounter se poate participa doar pe bază de invitație și pot lua parte doar cei care trăiesc în sacramentul căsătoriei. O relație între doi bărbați sau două femei nu este o relație sacramentală.
Într-o relație de dragoste totul este posibil, dar nu și în căsătoria sacramentală.
Regula fundamentală este bărbatul, femeia, tata, mama copilul. Se poate spune despre noi că suntem ancestrali, dar noi ținem la originile noastre. Biblia ne spune clar că tatăl este bărbat, iar mama este femeie.
K.Zs.: Căsătoria sacramentală este baza, și dorim să evidențiem faptul că mariajul a fost conceput de Dumnezeu, astfel rolul său este decisiv. Astfel în căsătorie, noi doi suntem practic trei.
– Având în vedere tendința mondială actuală, nu vă este teamă că mișcări precum Marriage Encounter, comunitatea familială Mécs, mișcarea Schönstatt sau comunitatea Familiile cu Isus vor deveni în curând formațiuni insulare în societate?
K.G.: Ca responsabili naționali am vizitat multe locuri în lume, și am observant că în Europa de Vest sunt tot mai puține cununii religioase, iar ca urmare numărul persoanelor căsătorite sacramental a scăzut semnificativ. Astfel și comunitatea noastră poate invita tot mai puține cupluri la întâlnirile de weekend pentru căsătoriți. Mișcările spirituale pe care le-ați enumerat mai devreme se confruntă cu probleme similare. În Europa de Vest, numărul bisericilor este în continuă scădere și există tot mai puțin interes pentru mișcări spirituale pentru căsătoriți, dar totuși acestea sunt necesare. De exemplu, în Olanda acum cinci ani a murit ultimul preot al mișcării Marriage Encounter, dar totuși membrii sunt perseverenți, continua să slujească, ei simt gravitatea problemei, dar conduc comunitatea mai departe.
K.Zs.: Pentru mine, este un mare dar să pot vedea ce se întâmplă în străinătate, pentru că ne oferă o perspectivă clară:
Trebuie să rămânem fideli valorilor în care credem, în căsătoria sacramentală, pentru a da un exemplu autentic că a fi căsătorit este frumos. Acest lucru este cel mai dificil în ziua de azi, deoarece o căsătorie cu probleme este mai mediatizată decât o căsătorie care durează de 40-50-60 de ani.
Trebuie să demonstrăm în viața de zi cu zi că acest lucru este posibil, și nu prin chinuri ci cu bucurie și dragoste. Am putea opta pentru mai puțină rezistență, dar acest lucru nu ar fi benefic nici pentru membrii comunității noastre nici pentru societate. Posibilitatea că putem deveni o formațiune insulară, este valabilă nu doar pentru comunitatea Marriage Encounter ci pentru întreg creștinismul. Dar cea ce ne dă nouă și celorlalte comunități ecleziale forță și speranță pentru viitor este iubirea, unitatea și credința în Dumnezeu.
Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian va avea loc o întâlnire cu persoanele văduve. Tema propusă spre meditare este „Discipoli misionari cu «regim» special”, cu aluzie directă la statutul specific persoanelor văduve, şi va fi propusă de către o persoană de la Oficiul pentru Pastoraţia Familiei.
„Către fraţii mei şi surorile mele bătrâni!”: aşa se adresa Sfântul Ioan Paul al II-lea destinatarilor Scrisorii sale către bătrâni, la 1 octombrie 1999. Papa avea deja 79 de ani şi a scris celor de vârsta sa la sfârşitul unui an pe care Naţiunile Unite îl declaraseră „Anul Internaţional al Bătrânului”.
Sâmbătă, 3 august 2024, în Parohia Lespezi a avut loc cea de-a XI-a Întâlnire Diecezană a Familiilor. Tema a fost: „Biserica, familia lui Dumnezeu”. Invitatul special, care a ţinut şi cateheza zilei, a fost pr. Emil George Kouveglo, originar din Republica Benin, profesor la Universitatea Pontificală din Lateran-Roma şi colaborator la Dicasterul pentru Preoţi din Vatican. Din partea Diecezei de Iaşi a fost prezent PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi.