„Consimțământul matrimonial în societatea secularizată de astăzi”

În perioada 2 – 5 septembrie 2024, a avut loc la Pompei cel de-al 54-lea Congres al Associazione Canonistica italiana (ASCAI), cu tema „Consimțământul matrimonial și lipsa de credință: învățături și jurisprudență”. Desfășurat la Sala Marianna De Fusco din sanctuarul Pompei, Congresul a fost deschis de discursul de deschidere susținut de profesorul Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, axat pe tema consimțământului matrimonial în societatea secularizată de astăzi.

Abordarea provocărilor reprezentate de cazurile privind nulitatea căsătoriei

Într-o perioadă complexă de secularizare extinsă, împletirea dintre drept și angajamentul pastoral impune noi reflecții asupra căsătoriei și familiei, care să permită o mai bună abordare a provocărilor ridicate de numeroasele și frecventele cazuri privind nulitatea căsătoriei.

Problema relației dintre credință, consimțământ și validitatea sacramentului căsătoriei capătă o semnificație fără precedent, mai ales în raport cu fenomenul persistent de descreștinare a culturii contemporane. Trebuie să înțelegem în mod serios dacă intenția de a face ceea ce face Biserica, atunci când se celebrează o căsătorie, este cu adevărat întotdeauna prezentă la noile generații de botezați, în special la cei necredincioși.

Alegerea căsătoriei cu mai multă conștiință

Lipsa generalizată de credință și de formare în credință poate compromite semnificativ voința viitorilor soți cu privire la elementele căsătoriei naturale: loialitatea, indisolubilitatea și fertilitatea. Lupta pentru a înțelege profunzimea și implicațiile acestor bunuri cheamă Biserica la o narațiune mai conștientă a ceea ce se întâmplă, precum și la o acțiune mai țintită pentru a preveni celebrarea căsătoriilor nule sau inconsistente. În acest context, este vital să se creeze condițiile pentru a deveni o Biserică care știe să însoțească, care știe să ofere căi catehumenale de creștere în credință celor care se apropie de sacramentul căsătoriei; o Biserică a discernământului, în care fiecare persoană este sprijinită să descopere adevăratul proiect al lui Dumnezeu în viața sa și să aleagă căsătoria cu mai multă conștiință, cu dorința de a crește acțiunea harului în viața sa conjugală și familială.

În acest sens, discursul susținut de subsecretară propune un parcurs eclezial menit să eficientizeze pregătirea pentru căsătorie, începând cu sinergia și o mai mare colaborare între experții în drept canonic și profesioniștii din domeniul pastoral.

Textul va fi publicat în curând în colecția de procese-verbale ale Congresului, îngrijită de Libreria Editrice Vaticana (LEV).

 

Foto: Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață

Sursa:  laityfamilylife.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Viața este întotdeauna un bine. Lansarea proceselor pentru o îngrijire pastorală a vieții umane

„Viața este întotdeauna un bine (Evangelium vitae, 31) și, ca atare, trebuie prezentată, salvgardată, valorizată în orice situație”. Cu aceste cuvinte, cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, introduce publicarea subsidiarului intitulat Viața este întotdeauna un bun. Lansarea proceselor pentru o pastorație a vieții umane (LEV 2025), care apare astăzi cu ocazia celebrării a treizeci de ani de la apariția Scrisorii enciclice Evangelium vitae.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2025 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA