„Dilexit Nos” extinde la nivel mondial devoțiunea față de Preasfânta Inimă
Impactul enciclicii asupra vieții de familie…
Abordarea provocărilor reprezentate de cazurile privind nulitatea căsătoriei
Într-o perioadă complexă de secularizare extinsă, împletirea dintre drept și angajamentul pastoral impune noi reflecții asupra căsătoriei și familiei, care să permită o mai bună abordare a provocărilor ridicate de numeroasele și frecventele cazuri privind nulitatea căsătoriei.
Problema relației dintre credință, consimțământ și validitatea sacramentului căsătoriei capătă o semnificație fără precedent, mai ales în raport cu fenomenul persistent de descreștinare a culturii contemporane. Trebuie să înțelegem în mod serios dacă intenția de a face ceea ce face Biserica, atunci când se celebrează o căsătorie, este cu adevărat întotdeauna prezentă la noile generații de botezați, în special la cei necredincioși.
Alegerea căsătoriei cu mai multă conștiință
Lipsa generalizată de credință și de formare în credință poate compromite semnificativ voința viitorilor soți cu privire la elementele căsătoriei naturale: loialitatea, indisolubilitatea și fertilitatea. Lupta pentru a înțelege profunzimea și implicațiile acestor bunuri cheamă Biserica la o narațiune mai conștientă a ceea ce se întâmplă, precum și la o acțiune mai țintită pentru a preveni celebrarea căsătoriilor nule sau inconsistente. În acest context, este vital să se creeze condițiile pentru a deveni o Biserică care știe să însoțească, care știe să ofere căi catehumenale de creștere în credință celor care se apropie de sacramentul căsătoriei; o Biserică a discernământului, în care fiecare persoană este sprijinită să descopere adevăratul proiect al lui Dumnezeu în viața sa și să aleagă căsătoria cu mai multă conștiință, cu dorința de a crește acțiunea harului în viața sa conjugală și familială.
În acest sens, discursul susținut de subsecretară propune un parcurs eclezial menit să eficientizeze pregătirea pentru căsătorie, începând cu sinergia și o mai mare colaborare între experții în drept canonic și profesioniștii din domeniul pastoral.
Textul va fi publicat în curând în colecția de procese-verbale ale Congresului, îngrijită de Libreria Editrice Vaticana (LEV).
Foto: Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață
Sursa: laityfamilylife.va
Impactul enciclicii asupra vieții de familie…
Părinții care plâng moartea propriului copil – cărora trebuie să le oferim ascultare, apropiere, iubire și sprijin – sunt destinatarii rugăciunilor din luna noiembrie a acestui an, ale căror intenții sunt încredințate rețelei mondiale de rugăciune intitulată Apostolatul Rugăciunii. Ca de obicei, intențiile au fost exprimate de pontif prin intermediul unui mesaj video, realizat de Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei.
Lucrarea Spiritului Sfânt în sacramentul căsătoriei a fost în centrul catehezei prezentată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 23 octombrie a.c., în Piața Sfântul Petru, cu participarea a zeci de mii de romani și pelerini care au sfidat vremea răcoroasă și cerul plumburiu din cursul dimineții.
Cateheza a fost precedată de lectura unei pericope din Prima Scrisoare a Sfântului Apostol Ioan (4,7-8), în care citim: „Iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii, pentru că iubirea este de la Dumnezeu şi oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi-l cunoaşte pe Dumnezeu! Cine nu iubeşte nu l-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire”.