A XIII-a întâlnire internațională a comunității Notre-Dame: Cu harul Euharistiei și al Căsătoriei, treziți dorința de a fi inimă la inimă cu Dumnezeu
Foto: Dicastery for Laity, Family and Life
Întâlnirea cu tema Mergând cu o inimă arzătoare s-a încheiat cu un apel din partea Gabriellei Gambino
În perioada 15-20 iulie 2024, la Torino, a avut loc A XIII-a întâlnire internațională a echipajelor Notre-Dame (END). Aproximativ 8 000 de membri ai echipajelor religioase din 86 de țări și aproape 400 de preoți – consilieri spirituali – au trăit o săptămână intensă, plină de momente de spiritualitate și de reflecție în Arena Inalpi, cu scopul de a stabili foaia de parcurs care va ghida mișcarea în următorii ani. Întâlnirea s-a încheiat cu predarea ștafetei către noii responsabili la nivel internațional, Mercedes și Alberto Perez din Valencia (Spania), și cu discursul cuplului responsabil demisionar, Edgardo și Clarita Bernal.
Tema aleasă pentru întâlnirea din acest an a fost Mergând cu inima arzândă, care amintește de pasajul din Evanghelia ucenicilor din Emaus (Luca 24:5-35), asupra căruia soții au meditat întreaga săptămână. Profesorul Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a luat cuvântul sâmbătă, 20 iulie 2024, și a încheiat întâlnirea cu un gând-mandat: un apel din partea Dicasterului pentru toți membrii END să participe la masa euharistică și să devină mărturii reale ale bucuriei Duhului primit, dar și să transforme liturghia euharistică într-o liturghie zilnică a misiunii.
Chemarea profesorului Gambino: Euharistie și misiune pentru a menține vie ardoarea întâlnirii cuplului cu Hristos…
Conferința de închidere a întâlnirii, susținută de profesorul Gambino, a schițat modul de a readuce în viața de zi cu zi ardoarea menționată de Luca în pasajul ucenicilor din Emaus: Ați mers pe drumul spre Emaus nu singuri, ci ca soți, mână în mână; l-ați primit pe Isus, care mergea printre voi, în cuplul vostru. L-ați lăsat să vă conducă și v-ați simțit inimile arzând. De astăzi, mergeți cu inimile voastre înflăcărate să oferiți darurile pe care le-ați primit, mânați de căldura și forța profundă provenite din întâlnirea voastră cu Cristos, atât ca indivizi, cât și ca cuplu. Gambino a explicat că ardoarea este setea care se cere satisfăcută în fiecare zi, întorcându-ne la Euharistie, iar pentru a o menține vie, voința, efortul rațional sau amintirea nu sunt suficiente: Inima arde în timp ce Hristos dialoghează cu noi în intimitate. Locul acestui dialog este Euharistia: Îl recunoaștem și Îl reîntâlnim acolo, ca credincioși botezați individuali și soți.
Prin Euharistie, cuplul își recapătă conștiința propriei vocații ecleziale și primește harul de a fi Biserica acasă. Profesorul Gambino consideră că trezirea dorinței de a fi inimă la inimă cu Dumnezeu este o cale care poate fi propusă fiecărui cuplu creștin, dar misiunea evanghelizatoare de a face lumea receptivă la Dumnezeu și la Harul său poate avea loc doar dacă noi înșine suntem receptivi la iubirea Tatălui.
În ceea ce privește misiunea, subsecretarul a îndemnat familiile să nu păstreze doar pentru ele darul întâlnirii cu Hristos: Aduceți-l în parohii și comunități. Deveniți inimi slujitoare. Carisma voastră exaltă căsătoria ca un sacrament în misiune! Apoi duceți-o la îndeplinire cu bucurie și împărtășiți-o. Nu ar trebui să fie un privilegiu pentru voi, ci o datorie de a mărturisi frumusețea căsătoriei într-o perioadă în care tinerii nu se mai căsătoresc. Gambino a explicat faptul că familiile creștine au datoria de a ajuta alte familii să devină ministere, biserici de casă. Mai ales noile generații de soți trebuie să fie mai conștienți de faptul că sunt ministere vii, necesare pentru construirea Bisericii.
Printre vorbitorii care au împărtășit zilnic hrană pentru gândire s-au numărat cardinalul José Tolentino de Mendonça, sora Nathalie Becquart, cercetătoarea Bibliei Marina Marcolini, Maria Clara Lucchetti Bingemer, cuplul Masu și Xosè Manuel Dominguez de la Fuente și Elisabeth Saléon-Terras, care a colaborat cu fondatorul Mișcării internaționale END, părintele Henri Caffarel, timp de peste 20 de ani.
Înaintea acestei întâlniri internaționale, la 4 mai 2024, Sfântul Părinte i-a primit în audiență privată pe membrii ERI (International Leading Team); salvgardarea căsătoriei este o adevărată misiune, a spus Papa; o misiune care implică întreaga familie, de la soți la copii, de la bunici la nepoți, și care înseamnă salvarea mărturiei unei iubiri posibile și veșnice, în care tinerii se luptă să aibă încredere. După cum a spus Papa, căsătoria este un pas în trei, în care prezența lui Cristos între soți face drumul posibil, iar jocul devine un joc de priviri: priviri între cei doi soți și priviri între soți și Cristos. Este un meci care durează toată viața, în care câștigați împreună dacă aveți grijă de relația voastră.
Duminică, 27 octombrie 2024, comunitatea catolică din Padova a avut parte de un eveniment memorabil la Biserica „San Lazzaro”, dedicat aniversării căsătoriei a 11 familii. Această celebrare a marcat un moment deosebit, reunind cupluri care au împlinit 10, 15, 20, 25, 30, 35 şi 40 de ani de viaţă comună.
Mișcarea „Worldwide Marriage Encounter” a sărbătorit recent print-un eveniment major aniversarea de 40 de ani în Ungaria. Cuplul responsabil la nivel național este Körmendi Gábor și Zsófia din anul 2022. Ei sunt căsătoriți din 1993 și trăiesc în Budapesta. Au trei copii și trei nepoți. Fiica lor a decedat de cancer la vârsta de 18 ani.
Iar bucuria în familie trebuie căutată în mod constant, după exemplul Nunţii din Cana: „Mirii au rămas fără vin, simbol al bucuriei, al harului, iar transformarea apei (lichid incolor, inodor şi fără gust) în vin (în har, în bucurie) trasează vocaţia familiei, aceea de a căuta adevăra bucurie, pace şi linişte sufletească, în fidelitate (eu sunt acolo când tu ai nevoie), în rugăciune şi prin actul conjugal”.