A patra Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor: cum este sărbătorită la nivel mondial

Amintind celebrarea celei de-a patra Zile Mondiale a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice după Angelus de duminică, 28 iulie, Papa Francisc i-a chemat pe toți «să asculte vocea bătrânilor care spun: „Nu mă abandona!”, și să răspundă: „Nu te voi abandona!”». Acesta este spiritul în care comunitățile creștine din întreaga lume au trăit o zi care este sărbătorită an de an într-un număr tot mai mare de dieceze.

Foto: Dicastery for Laity, Family and Life

O zi de întâlnire cu cei mai singuri bătrâni

„Am chemat toate conferințele episcopale – a comentat Gleison De Paula Souza, secretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață – pentru ca să experimentăm cu adevărat atitudinea de deschidere pe care Sfântul Părinte ne încurajează adesea să o adoptăm, și să ne întâlnim cu cei mai singuri bătrâni pentru a le permite acestora să trăiască o zi fără singurătate. Primele știri pe care le-am primit arată că această chemare a fost primită în contexte foarte diferite, iar tradiția de a sărbători vârstnicii devine semnificativă în multe părți ale lumii”.

Din China până în Panama, din Uganda până în Portugalia: sărbători în întreaga lume

Agenția Fides, de exemplu, a relatat că comunitatea catolică chineză a trăit această zi foarte intens. Vizite la persoanele în vârstă și celebrări dedicate lor au avut loc în Nantang, Yongni, Guangzhou,
Wenzhou și în alte părți ale țării.

Multe sanctuare importante, cum ar fi Sanctuarul Martirilor din Uganda din Kampala, Aparecida în Brazilia și Knock în Irlanda, la 28 iulie au devenit locuri de pelerinaj pentru mulți bunici și persoane în vârstă. Multe inițiative au fost, de asemenea, organizate pentru a facilita dialogul între generații.

După cum a spus Papa Francisc după Angelus: „Viitorul nostru depinde foarte mult de modul în care bunicii și nepoții învață să trăiască împreună”.

Făcându-ne ecoul cuvintelor Sfântului Părinte – care ne-a reamintit cum „abandonarea vârstnicilor este într-adevăr o realitate tristă la care nu trebuie să ne obișnuim” și că „pentru mulți dintre ei, mai ales în aceste zile de vară, singurătatea riscă să devină o povară greu de suportat” – numeroase
inițiative au fost organizate în Europa și America de Nord pentru a vizita vârstnici și de a le ușura singurătatea.

În sfârșit, Arhiepiscopia de Panama și unele dioceze din Portugalia au optat pentru campanii sociale pentru a invita parohiile să se alăture sărbătorilor.

Roma: bunicii ne învață frumusețea de a împărtăși

La Roma, numeroase persoane în vârstă și bunici au luat parte la o sărbătoare, promovată de Oficiul diecezan pentru îngrijirea pastorală a vârstnicilor și bolnavilor, sub auspiciile Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, în parohia San Gioacchino, bunicul lui Isus.

În timpul vizitei la domiciliu, Excelența Sa Monseniorul Dario Gervasi, Episcop auxiliar
responsabil pentru îngrijirea vârstei și a vieții, amintind de pasajul evanghelic despre înmulțirea pâinilor, a spus: „Bunicii sunt exact cei care ne învață frumusețea de a împărtăși, și nu doar
lucrurile materiale. Zâmbetul unui bunic sau al unei bunici către un nepot este – pâini care se înmulțesc”.

Gabriella Gambino: trebuie să corectăm reprezentarea negativă larg răspândită a bătrâneții

Într-un interviu acordat Interris.it, profesoara Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a subliniat necesitatea de a corecta reprezentarea negativă larg răspândită
a bătrâneții prin intermediul unui angajament cultural și educațional care este transversal pentru toate generațiile. Acesta este un apel de schimbare a perspectivei și de a învăța cum să înțeleagă valoarea bunicilor și a vârstnicilor, care trebuie să fie primiți, îngrijiți, dar și însoțiți de-a lungul
vieții lor.


Sursa: laityfamilylife.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Să îndrăznim să vorbim despre sentimentele noastre!

Mișcarea „Worldwide Marriage Encounter” a sărbătorit recent print-un eveniment major aniversarea de 40 de ani în Ungaria. Cuplul responsabil la nivel național este Körmendi Gábor și Zsófia din anul 2022. Ei sunt căsătoriți din 1993 și trăiesc în Budapesta. Au trei copii și trei nepoți. Fiica lor a decedat de cancer la vârsta de 18 ani.

Citește mai mult »

Torino: Zilele Familiei împreună cu pr. Felician Tiba

Iar bucuria în familie trebuie căutată în mod constant, după exemplul Nunţii din Cana: „Mirii au rămas fără vin, simbol al bucuriei, al harului, iar transformarea apei (lichid incolor, inodor şi fără gust) în vin (în har, în bucurie) trasează vocaţia familiei, aceea de a căuta adevăra bucurie, pace şi linişte sufletească, în fidelitate (eu sunt acolo când tu ai nevoie), în rugăciune şi prin actul conjugal”.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA