Lespezi: Întâlnirea Diecezană a familiilor, aşa cum a fost a XI-a ediţie…
Sâmbătă, 3 august 2024, în Parohia Lespezi a avut loc cea de-a XI-a Întâlnire Diecezană a Familiilor. Tema a fost: „Biserica, familia lui Dumnezeu”. Invitatul special, care a ţinut şi cateheza zilei, a fost pr. Emil George Kouveglo, originar din Republica Benin, profesor la Universitatea Pontificală din Lateran-Roma şi colaborator la Dicasterul pentru Preoţi din Vatican. Din partea Diecezei de Iaşi a fost prezent PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi.
Întâlnirea Diecezană a Familiilor este iniţiativă a Oficiului pentru Pastoraţia Familiei şi se ţine în fiecare an în colaborare cu o parohie din dieceză, anul acesta a fost în Parohia „Sfânta Ana” din Lespezi, jud. Bacău.
Cine nu a fost încă la Lespezi, biserica se află pe o colină şi trebuie să urci foarte multe trepte pentru a ajunge propriu-zis în biserică. Aşadar, odată ajuns, din faţa bisericii se deschide o panoramă demnă de cea mai frumoasă belvedere. Aşa am ajuns să privim familiile care veneau către biserică, nu doar din sat, ci din toate parohiile diecezei: bărbaţi, femei, copii.
Pe la ora 9.30, după mai multe interviuri realizate de către echipa de la Radio ERCIS FM, s-a deschis în mod oficial cea de-a XI-a Întâlnire Diecezană a Familiilor. PS Petru Sescu era deja în prima bancă aşteptându-şi liniştit rândul să-i salute pe creştinii prezenţi.
Între timp, pr. Felician a deschis oficial întâlnirea printr-o rugăciune, invitându-l mai apoi pe ep. Petru Sescu să salute mulţimea, ceea ce a şi făcut. Nu a lipsit nici PS Iosif Păuleţ, episcopul de Iaşi, fiind făcut prezent prin cuvintele de salut şi de preţuire adresate celor prezenţi de către episcopul auxiliar.
După o scurtă prezentare a părintelui Emil, invitatul special al întâlnirii de la Lespezi, a urmat cateheza pregătită de acesta.
În Benin, spunea părintele, noi suntem privilegiaţi, sunt peste 60 % catolici şi printre altele, avem bucuria unui institut dedicat familiei, o filială a celui fondat la Roma de către Sfântul Ioan Paul al II-lea. Aici sunt formate multe familii care au rolul mai apoi de a deveni «familii evanghelizatoare». Astfel de familii sunt atente la cele trei laturi de care trebuie să ţină cont: relaţia cu Dumnezeu, cu propria comunitate de credinţă şi cu proprii copii. O astfel de familie trebuie să fie un model, să stea bine cu Dumnezeu, să sară în ajutorul familiilor din comunitatea în care trăiesc şi să fie un model pentru copii, astfel încât copiii să înveţe de la ei cine este Dumnezeu şi cum este Dumnezeu, cu tot ceea ce presupune aceasta.”
A urmat Sfânta Liturghie celebrată de către PS Petru Sescu, alături de care au concelebrat toţi preoţii prezenţi.
În cadrul predicii, pornind de la lecturile proclamate, episcopul a subliniat încă o dată rolul de neînlocuit al familiei în Biserică şi în societate.
„Dumnezeu a inventat familia, spunea Preasfinţitul, el i-a oferit bărbatului care se simţea singur o femeie pentru a-i sta alături şi pentru ca împreună să meargă spre drumul către mântuire. Bineînţeles că viaţa are provocările ei, dar doar avându-l pe Dumnezeu şi binecuvântarea lui cei doi soţi, alături de copiii lor, pot şi trebuie să meargă mereu înainte.”
După mai multe luări de cuvânt, în cadrul cărora s-a mulţumit lui Dumnezeu, comunităţii pentru tot efortul făcut, părintelui paroh şi părintelui vicar, episcopul a oferit binecuvântarea sa tuturor celor prezenţi.
A urmat o binemeritată agapă frăţească, iar mai apoi fiecare s-a retras mergând acasă, bucuros că a fost prezent, că a simţit din plin spiritul întâlnirii şi că s-a putut împărtăşi din tot conţinutul zilei.
Anul viitor, cea de-a XII-a Întâlnire Diecezană a Familiilor va fi la Hălăuceşti, jud. Iaşi, în ziua de sâmbătă, 2 august 2025.
A IV-a Zi Mondială a Bunicilor şi a Bătrânilor a fost marcată în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi printr-o sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, duminică, 28 iulie 2024, la ora 11.00. Cântarea a fost susţinută de Corul mare al catedralei.
După prânz am avut posibilitatea să privim împreună filmul „Festinul Babettei”, recomandat şi de Papa Francisc, un film din care am putut să extragem necesitatea de a nu rămâne „încarceraţi” într-o mentalitate farizaică a vieţii de credinţă, ci să fim sinceri şi autentici, creştini model pentru o lume în continuă derivă, vârstnici şi bunici, modele pentru tinerele generaţii.
Într-adevăr, ce frumos sublinia papa: bunicii visează atunci când nepoţii lor cresc, când merg înainte, iar nepoţii au curaj atunci când îşi trag rădăcinile de la bunici.