Ziua Mondială a bunicilor și vârstnicilor la Oradea

Cu prilejul Zilei Mondiale a bunicilor și vârstnicilor 2024, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a celebrat duminică, 28 iulie a.c. o Sfântă Liturghie în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, la finalul căreia a fost marcată această zi specială. Alături de preoții catedralei orădene, au participat la celebrarea euharistică pr. Gabriel Buboi, rector al Colegiului „Pio Romeno” din Roma și pr. ieromonah Gabriel-Florian (Grigore) Borzoș.

Instituită în 2021 de Papa Francisc, a IV-a Zi Mondială a bunicilor și persoanelor vârstnice, desfășurată anul acesta sub motto-ul „Nu mă lepăda în timpul bătrâneții mele (Ps 70, 9)”, a fost la Oradea prilej de rugăciune, comuniune și mărturie personală a celor prezenți, pentru a le arăta bunicilor, străbunicilor și părinților cât de mult înseamnă pentru societatea actuală, nu de puține ori marcată de singurătatea persoanelor vârstnice. La îndemnul Papei Francisc și din dorința de a promova o cultură a întâlnirii prin susținere, afecțiune și promovarea Evangheliei iubirii, Preasfinția Sa Virgil Bercea a îndemnat toate persoanele, în mod deosebit tinerele generații, să-și exprime dragostea și prețuirea față de vârstnici:

Sfânta Scriptură, ne oferă exemplul lui Rut care a rămas alături de bătrâna Noemi și căreia îi spune: «nu te voi părăsi» (cf. Rt 1, 16) –  a spus PS Virgil cu această ocazie. Cicero (44 Î. Hr.) în lucrarea sa «De senectute» consideră bătrânețea ca o perioadă a practicării virtuților, a înțelepciuii și chibzuinței, a inteligenței și a dreptei judecăți iar noi trebuie să arătăm aceeași iubire, prețuire și grijă față de vârstnicii noștri.” Cei prezenți s-au rugat împreună cu PS Virgil, toți bunicii prezenți – cei de aici și cei din Ceruri – rugăciunea specială dedicată acestei Zile Mondiale a bunicilor, oferind la final o floare tuturor persoanelor vârstnice prezente la Sfânta Liturghie.

Bunica, o văd și acum prin ceața anilor, așa cum era: bună, blândă, răbdătoare, senină. Numele ei era iubire. În viață nu exista a, existau doar «ei», ceilalți. Lacrimi de dor și de iubire îi brăzdau obrajii neatinși de nicio cută a timpului…  era bunica mea la fel ca cea din poveste: frumoasă, avea 6 copii, dar a crescut 7. De un nepot rămas orfan nu s-a îndurat să îl lase. L-a făcut și pe el frate cu ceilalți. Eram eu, nepoata și bunica. Ea povestea despre război, despre dureri, despre copii care își așteptau tații să se întoarcă, despre foame, despre secetă și multe, multe… ” – a mărturisit doamna Victoria Negrea, președinta Asociației „Viața Ascendentă”,  dedicată vârstei a treia, care activează la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, sub îndrumarea spirituală a pr. paroh Ovidiu Duma. A urmat mărturia unei tinere despre bunicii ei, prin vocea domnișoarei Oana Tuduce:

Când am realizat ce frumoasă copilărie mi-a oferit Domnul prin faptul că am fost înconjurată de oameni grandioși în simplitatea lor, cunoscători ai greutăților vieții, respectuoși, cinstiți, harnici, cu credință în Dumnezeu și pentru care valorile precum onoarea și demnitatea nu se negociau, am simțit că sunt binecuvântată. Cei mai valoroși și prețioși astfel de oameni sunt bunicii mei materni, de la Marghita – unde am petrecut toate vacanțele de vară ale copilăriei mele, scăldate în căldura soarelui, dar și a iubirii lor necondiționate… Ferice de cei care cresc, se adăpostesc și se formează la umbra aripilor bunicilor, unde nu este nici frică, nici dezamăgire, ci doar iubire fără de sfârșit și nemurire. (…) Să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru bunicii noștri, să le păstrăm vie memoria împlinind ceea ce ei ne-au învățat. Și să ne îngrijim de formarea copiilor noștri, deoarece un bunic iubitor este un copil iubit și apoi un tânăr format în credință, în valorile Bisericii Universale și ale apartenenței la comunitate. Dragi bunici și străbunici, cu nepoței, eu vă doresc multă sănătate pentru a vă ocupa de ei, iar tinerilor și chiar părinților, să aveți nepoți pe drumul vieții pentru a le fi călăuzire, asemeni unui far care nu încetează să lumineze!”.

În contextul aceleași Zile Mondiale a bunicilor și vârstnicilor de anul acesta, episcopul greco-catolic de Oradea a participat joi, 25 iulie a.c., la Centrul rezidențial „Casa Frențiu” din Oradea la un moment special organizat de doamna Miorița Săteanu, alături de un grup de credincioși, credincioase și nepoței, în cadrul căruia toți bunicii s-au bucurat de cântece, poezii și momente artistice.

Sunteți bunicii noștri dragi și facem tot ceea ce ne stă în putință ca să vă simțiți bine în mijlocul nostru: marea familie „Casa Frențiu”, le-a transmis în deschidere doamna Miruna Moza, coordonator al Centrului rezidențial, alături de mesajul pregătit pentru această zi de pr. Olimpiu Todorean, președinte Caritas Eparhial Oradea, transmis de pr. capelan Fiț Alexandru.

Este o zi deosebită pentru noi, bunicele, bunicii și străbunicii pentru că cineva, de acolo Sus, s-a gândit la noi să ne sărbătorim și să ne simțim bine și cu această zi să ne aducem aminte de toate etapele vieții noastre, să ne aducem aminte că și noi am fost copii precum acești minunați copii – Ceata lui Pițigoi – am trecut și prin adolescență, am trecut și prin maturitate, am întemeiat căsnicii pe dragoste și bună-înțelegere, am crescut copii, le-am dat o meserie, le-am oferit ceea ce le trebuie. Au trecut anii, ne-au oferit nepoți și strănepoți și suntem aici… noi, cei care ne-am născut înaintea celor tineri.” –  a spus inițiatoarea acestui proiect, doamna Miorița Săteanu, membru voluntar al Parlamentului Seniorilor din România și cetățean de onoare al orașului Oradea, care a dorit prin acest proiect derulat împreună cu Uniunea Judeteană a Pensionarilor Bihor Oradea să evidențieze importanța bunicilor și a străbunicilor în viața famiilor și a comunității.

„BUNICI, VĂ DATORĂM RESPECT ȘI MULTĂ  IUBIRE” a fost genericul zilei, desfășurată cu sprijinul unui grup de entuziaști care și-au oferit talentul și dăruirea pentru un moment de neuitat:  recitatorii elevii Anton Dumitru, Roxana Dumitru, Matei Petruța, Matei Popa și prof. Aurel Horgoș, Florica Mera, Silvia Bodea Sălăjan, prof. Ecaterina Grecu, Florica Bernad, Victoria Iuga, Dan Iuga și intrepreții de muzică eleva Natalia Mendre, prof. Maria Matei, Adrian Bojan și prof. Ioan Fluieraș.

Versuri de poezii dedicate bunicii, mamei și frumoasei vârste a senectuții, intercalate de vocile inocente de copii au readus, cel puțin pentru o oră, trăirea feerică a copilăriei în care bunicii și nepoțeii se pot bucura împreună unii de alții.

O zi a creștinătății de fapt, Ziua Mondială a bunicilor și vârstnicilor este o bucurie pentru că se gândește cineva la noi, ne felicită și ne dorește să fim cât mai sănătoși, ca să trăim în condițiile cele mai bune!”, a mărturisit o participantă.

Mulțumind organizatorilor pentru această inițiativă, copiilor, personalului Centrului rezidențial „Casa Frențiu” Oradea, Preasfințitul Virgil i-a îmbrățișat pe toți bunicii prezenți, asigurându-i că se roagă ca Bunul Dumnezeu să le ani buni și binecuvântați!

„Statul dumneavoastră aici este o rugăciune continuă, pe care Bunul Dumnezeu o duce acolo unde este nevoie: la copiii, la nepoții dumneavoastră, peste tot”, – a încheiat Preasfinția Sa,  „Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și Maica Sfântă să vă însoțească. Vă îmbrățișez pe fiecare, iar de Ziua Mondială a bunicilor și persoanelor vârstnice, să ne bucurăm împreună!”.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi

Sursa: egco.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Lespezi: Întâlnirea Diecezană a familiilor, aşa cum a fost a XI-a ediţie…

Sâmbătă, 3 august 2024, în Parohia Lespezi a avut loc cea de-a XI-a Întâlnire Diecezană a Familiilor. Tema a fost: „Biserica, familia lui Dumnezeu”. Invitatul special, care a ţinut şi cateheza zilei, a fost pr. Emil George Kouveglo, originar din Republica Benin, profesor la Universitatea Pontificală din Lateran-Roma şi colaborator la Dicasterul pentru Preoţi din Vatican. Din partea Diecezei de Iaşi a fost prezent PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi.

Citește mai mult »

Traian: Întâlnire cu bătrânii, bunicii şi persoanele văduve

După prânz am avut posibilitatea să privim împreună filmul „Festinul Babettei”, recomandat şi de Papa Francisc, un film din care am putut să extragem necesitatea de a nu rămâne „încarceraţi” într-o mentalitate farizaică a vieţii de credinţă, ci să fim sinceri şi autentici, creştini model pentru o lume în continuă derivă, vârstnici şi bunici, modele pentru tinerele generaţii.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA