Pelerinaj la Maria Radna cu prilejul Zilei Mondiale a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice
„Doresc să vă aduc salutul Părintelui Episcop Iosif, gândurile sale și rugăciunile sale se unesc astăzi cu noi în această zi de sărbătoare a sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus. Papa Francisc, el însuși de 87 de ani, știe ce înseamnă vârsta, știe ce înseamnă greutățile bătrâneții, de aceea a scos în evidență această zi a vârstnicilor și bunicilor. Această Sf. Liturghie dorim să o oferim pentru cei mai vârstnici din Dieceza noastră“ – a spus în cuvântul său introductiv Msgr. Johann Dirschl, vicar general, la începutul Sf. Liturghii celebrate în bazilica Maria Radna vineri, 26 iulie a.c., cu prilejul Pelerinajului Credincioșilor din orașul Timișoara, respectiv a Zilei Mondiale a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice. În cadrul Anului Familia Amoris laetitia (19 martie 2021 – 26 iunie 2022) sf. Părinte Papa Francisc a instituit Ziua Mondială a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice, care are loc anual în a patra duminică a lunii iulie, în preajma sărbătorii Sf. Ioachim și Sf. Ana (26 iulie). Ca și în anii precedenți, Oficiul Diecezan pentru Pastorația Familiilor a organizat și în acest an un pelerinaj pentru credincioșii vârstnici la Bazilica Maria Radna.
La Sf. Liturghie au concelebrat Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, paroh de Timișoara IV. Iosefin, Pr. Árpád Király, arhidiacon, paroh de Arad-Șega, Pr. Adalbert Jäger, canonic, paroh de Timișoara VI. Fratelia, Msgr. Gheorghe Augustinov, paroh al Parohiei Personale Bulgare, Pr. Veniamin Pălie, arhidiacon, paroh de Reșița I. – Maria Zăpezii, Pr. Francisc Lisi, capelan de Lugoj, Pr. Mihai Vereș, paroh emerit greco-catolic. Cadrul muzical a Sf. Liturghii a fost asigurat de doamna Andreea Bodroghi, organista Bazilicii. La pelerinajul din acest an au participat credincioși sosiți din mai multe comunități ale Diecezei de Timișoara. Din parohia Timișoara VI. Fratelia au sosit 80 de credincioși, din parohia Timișoara IV. Iosefin și Parohia Personală Bulgară câte un autocar cu credincioși au pornit dis-de-dimineață pentru a ajunge la timp la bazilica papală din Radna. Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie de la ora 11.00, urmată de Calea Sf. Cruci, iar după prânz, la impulsul spiritual, la activități în grupuri mici și Adorație Euharistică.
În omilia sa, rostită în limba română și maghiară, Msgr. Gheorghe Augustinov a subliniat: „Pentru noi, cei din Banat, Maria Radna este a doua noastră casă, așa că permiteți-mi să mă exprim astfel: am venit acasă la Mama noastră cerească de ziua părinților ei, Sfinții Ana și Ioachim. Pentru a patra oară, sărbătorim Ziua Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice, al cărei motto în acest an este «Nu mă respinge în timpul bătrâneţii [mele]; nu mă părăsi când mi se termină puterile!», spune Psalmul 71. Este, de asemenea, o ocazie de a examina modul în care ne raportăm la părinții și bunicii noștri în vârstă. Este o ocazie de a ne arăta dragostea și aprecierea pentru ei. În anul 1999 Sf. Papă Ioan Paul al II-lea a scris o scrisoare persoanelor în vârstă, adresânduli-se astfel: «Șaptezeci sunt anii vieții noastre, optzeci, pentru cei mai în putere, dar în marea lor parte sunt trudă și durere; trec repede și noi dispărem» (Ps 90[89], 10) Erau mulți șaptezeci de ani pe timpul în care psalmistul scria aceste cuvinte, și nu erau mulți cei care depășeau această vârstă. Astăzi, grație progreselor medicinei ca și a îmbunătățirii condițiilor sociale și economice, în multe regiuni ale lumii viața s-a prelungit destul de mult. Însă rămâne totdeauna adevărat faptul că anii trec în grabă; darul vieții, în ciuda trudei și a durerii care îl marchează, este prea frumos și prețios pentru ca să ne putem plictisi de el.“
În predica rostită în limba germană, Msgr. Johann Dirschl a amintit de bunica domniei sale, cu care obișnuiau să se roage împreună cu ceilalți frați rugăciunea de seară, înainte de culcare, rugăciune pe care o rostește și până în prezent. Părintele Vicar a amintit și de bunicul domniei sale, care, fiind apicultor, îi învăța pe nepoți ca să rămână în liniște când se apropie de stupi și să nu sperie albinele. „Când întâmpinăm greutăți în viață, să nu uităm de Sf. Ioachim și Ana, care erau mereu fideli lui Dumnezeu, au cerut harul și ajutorul Domnului.“
După Sfânta Liturghie, grupul responsabil pentru persoanele vârstnice din cadrul Oficiului pentru Pastorația Familiilor a pregătit Calea Sf. Cruci și activitățile în grupuri mici. Devoțiunea a fost condusă de Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral.
În această sărbătoare s-au mai celebrat Sf. Liturghii în Bazilică pentru membrii parohiei precum și pentru pelerinii de etnie bugară și pentru un grup de pelerini sosiți din Croația.
„Avem nevoie de o nouă alianţă între tineri şi bătrâni, pentru ca limfa celui care are în urma lui o lungă experienţă de viaţă să irige vlăstarele de speranţă ale celui care creşte. Astfel învăţăm frumuseţea vieţii şi realizăm o societate fraternă.” Postarea Papei Francisc publicată miercuri, 24 iulie 2024, pe contul X, @Pontifex, precedă două date semnificative: comemorarea liturgică, la 26 iulie, a Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii Sfintei Fecioare Maria, şi Ziua Mondială a Bunicilor şi a Bătrânilor, programată duminică, 28 iulie.
„Fiți vigilenți pentru a nu marginaliza bătrânii în familiile sau în viața noastră”. Acesta a fost mesajul rostit de Papa Francisc în omilia sa de la Liturghia pe care a celebrat-o împreună cu Cardul Prefectului. Kevin Farrell cu ocazia celei de-a treia Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor la Sf. Petru, în prezența a 8.000 de credincioși, printre care mulți bătrâni și bunici alături de nepoții și familiile lor. Gândindu-se la bunici și bătrâni, „de ale căror rădăcini au nevoie tinerii pentru a ajunge la maturitate”, Papa Francisc a propus o nouă lectură a trei povești ale Evangheliei zilei, începând cu un aspect pe care îl au toate în comun: creșterea împreună.
În cadrul Anului Familia Amoris laetitia Sf. Părinte Papa Francisc a instituit Ziua Mondială a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice, care are loc anual în a patra duminică a lunii iulie, în preajma sărbătorii Sf. Joachim și Sf. Ana (26 iulie). Ca și în anii precedenți, Oficiul Diecezan pentru Pastorația Familiilor a organizat și în acest an…