Alençon aminteşte căsătoria sfinţilor soţi Martin, părinţi ai Terezei de Lisieux
Familie în Duh
de Donatella Coalova
Providenţa divină, care se ocupă cu duioşia infinită a fiecărei creaturi, într-o zi luminoasă din aprilie 1858 a condus şi paşii unei tinere femei franceze, Azélie-Marie Guérin, numită de toţi simplu Zélie, care, trecând pe podul Saint-Léonard la Alençon, a întâlnit un domn al cărui aspect a impresionat-o. Era Louis Martin, ceasornicar şi bijutier, cu o istorie foarte asemănătoare cu aceea a lui Zélie. Amândoi erau copii de militari şi aveau un sentiment religios puternic. O soră a lui Guérin, Marie-Louise, intrase în rândul călugăriţelor vizitandine luând numele de sora Marie-Dosithée, iar Zélie ar fi voit să se consacre Domnului în rândul Fiicelor carităţii ale Sfântului Vincenţiu de Paul, dar n-a fost acceptată din cauza sănătăţii sale delicate. Astfel s-a dedicat fabricării de dantele minunate, demarând o activitate înfloritoare şi angajantă. Şi Martin a dorit viaţa călugărească în rândul canonicilor regulari din Congregaţia spitalicească a Marelui Sfânt Bernard, dar n-a fost primit.
De la acea primă întâlnire pe pod s-a născut o intensă şi delicată istorie de iubire, facilitată, în fazele iniţiale, de mama lui Louis care, la un curs despre dantele, a avut ocazia de a cunoaşte şi a aprecia calităţile umane şi spirituale ale lui Zélie. Căsătoria civilă a avut loc la 12 iulie 1858, la ora 22.00. După două ore, la miezul nopţii, în reculegere în Biserica „Notre-Dame”, a fost ceremonia religioasă. Căsătoria soţilor Martin, caracterizată de o profundă unire spirituală şi de o puternică iubire reciprocă, a fost pentru amândoi izvor de mare fericire, chiar dacă nu au lipsit încercări, dolii, boli. Au avut nouă copii, dar au supravieţuit numai cinci fete. Din epistolarul lui Zélie ştim cu câtă grijă şi înţelepciune ea şi soţul au însoţit educaţia fiicelor, mărturisind şi învăţând o credinţă profundă, atenţia faţă de ceilalţi, caritatea faţă de săraci, manierele gentile. Rezultatele acestei activităţi pedagogice au fost excelente: o fiică, Thérèse, Sfânta Tereza a Pruncului Isus şi a Sfintei Feţe (sau de Lisieux), la 19 octombrie 1997 a fost proclamată învăţătoare a Bisericii; pentru o altă fiică, Léonie, vizitandină la Caen cu numele de sora Françoise-Thérèse, este în curs procesul de canonizare.
Azélie-Marie Guérin a murit din cauza unui cancer la sân la 28 august 1877; Louis Martin a murit la 29 iulie 1894 după o boală dureroasă. Papa Francisc i-a canonizat în Piaţa „Sfântul Petru” la 18 octombrie 2015. La Alençon sanctuarul adiacent casei unde a trăit familia Martin din 1871 până în 1877, unde s-a născut Sfânta Tereza cea Mică şi a murit Zélie, este un centru important pentru pastoraţia familială care de-a lungul întregului an atrage pelerini din Franţa şi din diferite ţări ale lumii, inclusiv Italia. Graţie angajării rectorului sanctuarului, părintele Thierry Hénault-Morel, a fraţilor şi a surorilor carmelite mesagere ale Duhului Sfânt, precum şi a voluntarilor laici formaţi înadins pentru slujirea primirii, este dusă înainte o intensă activitate de formare spirituală şi de întâlniri de rugăciune pentru logodnici, cupluri, familii, grupuri, dar şi pentru mame singure, persoane singure, despărţite, divorţate. La sanctuar a apărut „Familia lui Louis şi Zélie”, deschisă oricui doreşte să facă parte din ea. Membrii săi „formează o adevărată familie spirituală şi se susţin reciproc în rugăciune. Iau la inimă intenţiile reciproce şi se angajează să se roage pentru familii”. În fiecare lună primesc o scrisoare de legătură.
Programul din 12 şi 13 iulie, în sărbătoarea care aminteşte căsătoria sfinţilor soţi Martin, prevede un parcurs propriu pentru bărbaţi care după-amiază vor fi invitaţi să scrie o scrisoare propriilor soţii. Pentru femei este stabilit un itinerar diferit, cu etapa de după-amiază pentru a scrie un mesaj soţului. La ora 18.00 perechile se vor reuni pe Podul întâlnirii. La 20.30 veghe de rugăciune în Bazilica „Notre-Dame” la Alençon, cu intervenţii ale lui Bruno Feillet, episcop de Séez. La 13 iulie, în Biserica „Saint-Pierre de Montsort”, la ora 10.00, învăţătură spirituală a Monseniorului Feillet, la 11.00 Liturghia cu reînnoirea promisiunilor matrimoniale şi binecuvântarea unei icoane dedicate sfinţilor soţi Martin, operă a lui Laurence Pierso-Bonenberger.
Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian va avea loc o întâlnire cu persoanele văduve. Tema propusă spre meditare este „Discipoli misionari cu «regim» special”, cu aluzie directă la statutul specific persoanelor văduve, şi va fi propusă de către o persoană de la Oficiul pentru Pastoraţia Familiei.
„Către fraţii mei şi surorile mele bătrâni!”: aşa se adresa Sfântul Ioan Paul al II-lea destinatarilor Scrisorii sale către bătrâni, la 1 octombrie 1999. Papa avea deja 79 de ani şi a scris celor de vârsta sa la sfârşitul unui an pe care Naţiunile Unite îl declaraseră „Anul Internaţional al Bătrânului”.
Sâmbătă, 3 august 2024, în Parohia Lespezi a avut loc cea de-a XI-a Întâlnire Diecezană a Familiilor. Tema a fost: „Biserica, familia lui Dumnezeu”. Invitatul special, care a ţinut şi cateheza zilei, a fost pr. Emil George Kouveglo, originar din Republica Benin, profesor la Universitatea Pontificală din Lateran-Roma şi colaborator la Dicasterul pentru Preoţi din Vatican. Din partea Diecezei de Iaşi a fost prezent PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi.