India: Împărtășirea bibliei în familiile din Madhya Pradesh

În nordul Indiei, în statul Madhya Pradesh, credința în familii este foarte vie. Sora Rita George Thykootam, PHJC, împărtășește povestea demarării unui proiect de împărtășire a Bibliei în familii și modul în care acesta a afectat Dieceza de Indore.

Înainte de a demara proiectul de împărtășire a bibliei în familii, familiile credincioase din parohia Dhar, dieceza de Indore din Madhya Pradesh, obișnuiau să se adune și să se roage în parohie împreună cu surorile din ordinul Slujitoare Sărace ale lui Isus Cristos.

Rugăciunea se încheia de obicei cu citirea cu voce tare de către cineva a unui pasaj din biblie. Cu toate acestea, comunitatea noastră a simțit că nu era suficient și că sesiunile de rugăciune lăsau Cuvântul lui Dumnezeu inactiv.

Prin urmare, surorile au invitat familiile să citească biblia și să o facă împreună, în grupuri mici, în casele lor.

Dieceza de Indore încurajează împărtășirea bibliei ca o cale de formare a credinței în familiile din fiecare parohie, astfel că întreaga parohie este împărțită geografic în grupuri numite „MCC-s”, adică Mici Comunități Creștine.

Fiecare comunitate este formată din câteva familii. Acestea se adună în casa uneia dintre familiile membre la fiecare două săptămâni și se roagă împreună.

Cei 7 pași ai împărtășirii bibliei

Așa cum a fost stabilită de surori, împărtășirea bibliei în familii constă în câțiva pași simpli.

Rugăciunea începe cu invocarea de către liderul grupului a prezenței Duhului Sfânt, apoi anunță pasajul din biblie și îl citește încet. Membrii reuniți sunt invitați să împărtășească cuvinte inspirate și reflecțiile lor.

După reflectarea asupra Cuvântului lui Dumnezeu, fiecare familie vorbește despre rezoluțiile pe care le-a luat și le-a obținut, pe baza împărtășirii anterioare a bibliei.

Ultimul pas este luarea unei noi rezoluții pe baza pasajului biblic împărtășit de grup. De asemenea, bilanțul împărtășirii bibliei este publicat în mod regulat în buletinul de știri al Diecezei de Indore.

Biblia transformă familiile

După ce familiile au început cu acest tip de rugăciune, comunitatea noastră a fost mai mult decât surprinsă de roade.

Am observat că părinții și bătrânii din familie devin responsabili în cultivarea semințelor de credință sădite în harul baptismal. Ei trăiesc cuvântul lui Dumnezeu și îi invită pe tineri să meargă pe aceeași cale. Credința devine o experiență trăită, nu doar citită sau predicată.

Călătoria spirituală a poporului lui Dumnezeu în Indore a devenit o realitate incluzivă care construiește legături cu tatăl și mama, fratele și sora, prietenul și vecinul.

Credem că este inevitabil ca sabia cu două tăișuri să continue să taie barierele de distribuție, culoare, credință și religie.

În același timp, experiența împărtășirii bibliei ajută familiile să facă față dificultăților, făcându-le mai ușor să experimenteze prezența lui Dumnezeu în orice situație dureroasă a vieții.

Acest tip de formare în credință acționează ca un combustibil care face ca familiile noastre să înainteze pentru a fi ceea ce Dumnezeu le cheamă să fie, având încrederea de a încorpora realitatea dătătoare de viață a bibliei în viața de zi cu zi.

Provocări pentru creștinii din India

Surorile ordinului Slujitoare Sărace ale lui Isus Cristos invită, de asemenea, familiile să ducă cu ele experiențele trăite ale Cuvântului lui Dumnezeu pentru a sfida lumea neiertătoare, vecinul indiferent și societatea nepăsătoare.

Familiile care se roagă împreună sunt provocate să întindă cortul credinței lor și să devină mai apropiate de ceilalți, ceea ce este deosebit de important într-o țară multireligioasă precum India.

Surorile consideră că țara se confruntă cu o situație tensionată, în care rugăciunea împreună în grupuri comune a fost uneori etichetată drept un comportament amenințător ca fiind o „activitate de convertire creștină”.

Credința face viața comună mai ușoară

În ciuda situației, comunitatea noastră a realizat că cea mai valoroasă lecție pe care am învățat-o din împărtășirea bibliei în familii a fost realizarea faptului că credința merge dincolo de suprafață.

Nu este vorba despre cum vrei să pari în fața celorlalți; este în a crede chiar și atunci când nimeni nu se uită. Este, de asemenea, modul în care alegi nu doar să trăiești, ci să răspândești lumina tuturor celor din jurul tău.

Din acest motiv, familiile creștine din Indore împărtășesc esența credinței lor invitându-și vecinii de alte credințe să sărbătorească împreună cu ei festivitățile creștine.

În același timp, Surorile ordinului Slujitoare Sărace ale lui Isus Cristos participă și la festivalurile altor religii, precum Eid și Diwali.

În toate locurile de muncă, educație și socializare, familiile susțin valorile pe care le mărturisesc prin credința lor creștină.

Sursa: vaticannews.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Nu te teme, nu te judec!

„Când simțim că suntem copleșiți de pierderile noastre, de furie,de plânsul care nu se mai termină; când situația este fără speranță și ne pierdem încrederea, vedem dușmani peste tot, chiar și în Dumnezeu, redeschiderea rănilor, chiar dacă ne împinge mai în jos, este primul pas către vindecare; poate asta este cel mai dificil: să ne confruntăm cu pierderile, apoi să lăsăm Lumina să intre, să iertăm.”

Citește mai mult »

Să îndrăznim să vorbim despre sentimentele noastre!

Mișcarea „Worldwide Marriage Encounter” a sărbătorit recent print-un eveniment major aniversarea de 40 de ani în Ungaria. Cuplul responsabil la nivel național este Körmendi Gábor și Zsófia din anul 2022. Ei sunt căsătoriți din 1993 și trăiesc în Budapesta. Au trei copii și trei nepoți. Fiica lor a decedat de cancer la vârsta de 18 ani.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA