„Dilexit Nos” extinde la nivel mondial devoțiunea față de Preasfânta Inimă
Impactul enciclicii asupra vieții de familie…
Foto: Vatican Media
De Joseph Tulloch
Papa Francisc s-a adresat vineri Statelor Generale ale Natalității, o conferință anuală organizată la Roma de guvernul italian pentru a discuta despre declinul natalității din țară.
Întâlnirea din acest an a avut ca titlu „A fi acolo: Mai mulți tineri, mai mult viitor”.
Bebeluși, consumism și foamete în lume
Papa Francisc și-a început discursul la conferință menționând că, în trecut, „nu au lipsit studiile” care avertizau asupra pericolelor suprapopulării.
„Am fost întotdeauna frapat”, a spus Papa, „de modul în care aceste teze, care acum sunt depășite, vorbeau despre ființele umane ca și cum ar fi fost probleme”.
Poluarea și foametea în lume, a subliniat Papa, nu sunt cauzate de nașterea de copii, ci mai degrabă de „alegerile celor care se gândesc doar la ei înșiși, de delirul unui materialism dezlănțuit, orb și dezlănțuit și al consumismului”.
„Problema”, a remarcat Papa Francisc, „nu este cât de mulți suntem în această lume, ci mai degrabă ce fel de lume construim”.
El a continuat prin a observa că, în Italia – care are una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din Europa – vârsta medie este acum de 47 de ani. Papa a avertizat că această țară, ca și restul Europei, „își pierde încet-încet speranța în ziua de mâine”.
„Bătrânul continent”, a spus Papa Francisc, „devine un continent bătrân”.
Căi de urmat
Papa a recomandat două soluții la criză, una instituțională și cealaltă socială.
„La nivel instituțional”, a spus el, „este nevoie urgentă de politici eficiente, de alegeri curajoase, concrete și pe termen lung, pentru a semăna astăzi, astfel încât copiii să poată culege mâine. Este nevoie de un angajament mai mare din partea tuturor guvernelor, pentru ca tinerele generații să fie puse în situația de a-și realiza visele legitime.”
De asemenea, a adăugat Papa, este important să se promoveze „o cultură a generozității și a solidarității între generații”.
Acest lucru ar implica, a spus el, „reconsiderarea obiceiurilor și a stilurilor de viață” și „renunțarea la ceea ce este de prisos”, pentru a „da celor mai tineri speranța pentru ziua de mâine”.
Curaj
Papa a trecut apoi la subiectul speranței, adresând cuvintele sale pe această temă în special tinerilor.
„Știu că pentru mulți dintre voi”, a spus el, „viitorul poate părea amenințător și că, în mijlocul prăbușirii ratei natalității, a războaielor, a pandemiilor și a schimbărilor climatice, nu este ușor să păstrezi vie speranța.”
„Dar nu vă dați bătuți”, i-a îndemnat Papa, „aveți credință, pentru că ziua de mâine nu este ceva ineluctabil: o construim împreună”.
Abandonarea persoanelor în vârstă, o „sinucidere culturală
Spre finalul discursului său, Papa a lăsat deoparte comentariile pregătite și a vorbit pe neașteptate pe tema modului în care societatea îi tratează pe cei în vârstă.
„Bunici singuri, bunici abandonați: aceasta este o sinucidere culturală”, a spus el.
„Viitorul este construit de tineri și bătrâni, împreună”, a continuat Papa. „Vă rog, când vorbim despre natalitate, care este viitorul, să vorbim și despre bunici, care nu sunt trecutul, ci ajută viitorul”.
„Faceți copii, mulți copii”, a concluzionat Papa Francisc, „dar aveți grijă și de bunicii voștri”.
Sursa: vaticannews.va
Impactul enciclicii asupra vieții de familie…
Părinții care plâng moartea propriului copil – cărora trebuie să le oferim ascultare, apropiere, iubire și sprijin – sunt destinatarii rugăciunilor din luna noiembrie a acestui an, ale căror intenții sunt încredințate rețelei mondiale de rugăciune intitulată Apostolatul Rugăciunii. Ca de obicei, intențiile au fost exprimate de pontif prin intermediul unui mesaj video, realizat de Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei.
Lucrarea Spiritului Sfânt în sacramentul căsătoriei a fost în centrul catehezei prezentată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 23 octombrie a.c., în Piața Sfântul Petru, cu participarea a zeci de mii de romani și pelerini care au sfidat vremea răcoroasă și cerul plumburiu din cursul dimineții.
Cateheza a fost precedată de lectura unei pericope din Prima Scrisoare a Sfântului Apostol Ioan (4,7-8), în care citim: „Iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii, pentru că iubirea este de la Dumnezeu şi oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi-l cunoaşte pe Dumnezeu! Cine nu iubeşte nu l-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire”.