Papa: Consumismul, nu suprapopularea, este de vină pentru foametea din lume

Vorbind la o conferință din Roma despre creșterea natalității, Papa Francisc spune că „Problema nu este câți dintre noi suntem în această lume, ci mai degrabă ce fel de lume construim”.

Foto: Vatican Media

De Joseph Tulloch

Papa Francisc s-a adresat vineri Statelor Generale ale Natalității, o conferință anuală organizată la Roma de guvernul italian pentru a discuta despre declinul natalității din țară.

Întâlnirea din acest an a avut ca titlu „A fi acolo: Mai mulți tineri, mai mult viitor”.

Bebeluși, consumism și foamete în lume

Papa Francisc și-a început discursul la conferință menționând că, în trecut, „nu au lipsit studiile” care avertizau asupra pericolelor suprapopulării.

„Am fost întotdeauna frapat”, a spus Papa, „de modul în care aceste teze, care acum sunt depășite, vorbeau despre ființele umane ca și cum ar fi fost probleme”.

Poluarea și foametea în lume, a subliniat Papa, nu sunt cauzate de nașterea de copii, ci mai degrabă de „alegerile celor care se gândesc doar la ei înșiși, de delirul unui materialism dezlănțuit, orb și dezlănțuit și al consumismului”.

„Problema”, a remarcat Papa Francisc, „nu este cât de mulți suntem în această lume, ci mai degrabă ce fel de lume construim”.

El a continuat prin a observa că, în Italia – care are una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din Europa – vârsta medie este acum de 47 de ani. Papa a avertizat că această țară, ca și restul Europei, „își pierde încet-încet speranța în ziua de mâine”.

„Bătrânul continent”, a spus Papa Francisc, „devine un continent bătrân”.

Căi de urmat
Papa a recomandat două soluții la criză, una instituțională și cealaltă socială.

„La nivel instituțional”, a spus el, „este nevoie urgentă de politici eficiente, de alegeri curajoase, concrete și pe termen lung, pentru a semăna astăzi, astfel încât copiii să poată culege mâine. Este nevoie de un angajament mai mare din partea tuturor guvernelor, pentru ca tinerele generații să fie puse în situația de a-și realiza visele legitime.”

De asemenea, a adăugat Papa, este important să se promoveze „o cultură a generozității și a solidarității între generații”.

Acest lucru ar implica, a spus el, „reconsiderarea obiceiurilor și a stilurilor de viață” și „renunțarea la ceea ce este de prisos”, pentru a „da celor mai tineri speranța pentru ziua de mâine”.

Curaj
Papa a trecut apoi la subiectul speranței, adresând cuvintele sale pe această temă în special tinerilor.

„Știu că pentru mulți dintre voi”, a spus el, „viitorul poate părea amenințător și că, în mijlocul prăbușirii ratei natalității, a războaielor, a pandemiilor și a schimbărilor climatice, nu este ușor să păstrezi vie speranța.”

„Dar nu vă dați bătuți”, i-a îndemnat Papa, „aveți credință, pentru că ziua de mâine nu este ceva ineluctabil: o construim împreună”.
Abandonarea persoanelor în vârstă, o „sinucidere culturală
Spre finalul discursului său, Papa a lăsat deoparte comentariile pregătite și a vorbit pe neașteptate pe tema modului în care societatea îi tratează pe cei în vârstă.

„Bunici singuri, bunici abandonați: aceasta este o sinucidere culturală”, a spus el.

„Viitorul este construit de tineri și bătrâni, împreună”, a continuat Papa. „Vă rog, când vorbim despre natalitate, care este viitorul, să vorbim și despre bunici, care nu sunt trecutul, ci ajută viitorul”.

„Faceți copii, mulți copii”, a concluzionat Papa Francisc, „dar aveți grijă și de bunicii voștri”.

 

Sursa: vaticannews.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa Francisc: Discurs adresat responsabililor internaţionali ai Mişcării Équipes Notre-Dame

Astăzi se crede că buna reuşită a unei căsătorii depinde numai de forţa de voinţă a persoanelor. Nu este aşa. Dacă ar fi aşa, ar fi o povară, un jug pus pe umerii a două creaturi sărmane. În schimb, căsătoria este un „pas în trei”, în care prezenţa lui Cristos între soţi face posibil drumul, iar jugul se transformă într-un joc de priviri: privire între cei doi soţi, privire între soţi şi Cristos.

Citește mai mult »

Fragilitatea vârstnicilor este un „magisteriu” capabil să învețe fără să aibă nevoie de cuvinte

În primul rând: dragostea ne face mai buni. Și voi arătați acest lucru, că vă faceți mai buni unii pe alții iubindu-vă. Și vă spun acest lucru ca „bunic”, cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile. Și eu am primit-o de la bunica mea, de la care am aflat pentru prima dată despre Isus care ne iubește, care nu ne lasă niciodată singuri și care ne îndeamnă și pe noi să fim aproape unii de alții și să nu excludem niciodată pe nimeni.

Citește mai mult »

Rugăciunea în familie – Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea a IV-a

Familia, în cadrul căreia copilul va face primii pași și va rosti primele cuvinte, cum ar fi „mamă” sau „tată”, „mulțumesc” și „te rog”, este, de asemenea, locul de învățare a rugăciunii și de a spune „mulțumesc” Domnului. Pe măsură ce copilul crește, el sau ea se va dedica rugăciunii urmărind exemplul părinților săi, învățând să se bazeze pe Domnul chiar și în cele mai dificile momente, fiind sigur de sprijinul Său.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA