Conferință despre „Pastorația vieții umane”

În data de 18 aprilie 2024, la invitația Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață a avut loc conferința cu titlul „Pastorația vieții umane”. La acesta s-au conectat online 160 participanți din întreaga lume printre care: referenți și responsabili pentru pastorația familiilor, membri ai unor mișcări și asociații care se ocupă cu familiile și nu în ultimul rând membri ai unor universități catolice.

În cuvântul de deschidere doamna doctor subsecretar al Dicasterului, Gabriela Gambino a subliniat „demnitatea infinită, inalienabilă a fiecărei persoane, întemeiată în însăși ființa sa, care prevalează în și dincolo de orice circumstanță, stare sau situație în care persoana ar putea fi vreodată. Biserica reiterează și confirmă cu hotărâre demnitatea ontologică a persoanei umane, creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și răscumpărată în Isus Cristos. Din acest adevăr, Biserica își extrage motivele angajamentului său față de cei slabi, insistând întotdeauna asupra primatului persoanei umane și apărarea demnității sale dincolo de orice împrejurare.” (DIGNITAS INFINITA nr.1. )

A continuat domnul Leonardo Nepi cu tema „Promovarea și protecția vieții umane: Probleme concrete care decurg din pastorația familiei”.

Toate problemele care pun sub semnul întrebării valoarea vieții și demnitatea persoanei, asupra cărora familia nu mai este în măsură să aibă o acțiune educativă, necesită un angajament pastoral reînnoit.”

Dacă oficiile de pastorație familială și de pastorație a vieții sunt distincte în Bisericile locale, din motive organizatorice, o strânsă colaborare este totuși necesară. Sinergia este fundamentală.”

Părintele Michal Vojtáš a vorbit despre planificarea pastorală. Modul modern de planificare cuprinde identificarea problemei, apoi prin abordare logică hotărârea de obiective. Acestea devin activități al căror rezultat se măsoară. Acest mod are nevoie să includă, legătura cu Dumnezeu, credința, vocația, misiunea, sinergia între diferite ramuri ale pastorației.

A urmat prezentarea doamnei Clare Jiayann Yeh și a domnului Joseph Teyu Chou din Taiwan despre „Hărțuirea cibernetică, dependențe, sinucideri”. Au vorbit despre rata de sinucideri din Asia datorate hărțuirii cibernetice și a dependențelor de dispozitive care e a doua cauză a mortalității din rândul tinerilor. Din acest motiv au creat un program care se desfășoară de-a lungul a 4 ani prin care tineri „să găsească sensul și scopul în cadrul credinței, care să încurajeze stima de sine și o viață împlinită.”

A urmat familia Ngamo din Camerun care a vorbit despre soluții pentru eliminarea violenței domestice. În acest sens cursurile de pregătire la căsătorie includ o temă despre violența domestică.

Doamna Maria Luisa Di Pietro, membru al Dicasterului a explicat riscurile pentru sănătatea femeilor care recurg la avort sau inseminare artificială.

Următoarea prezentare: „Interconectarea pastorației vieții umane” a fost prezentată de părintele Ortiz. Pastorația vieții umane include: formare în metode naturale de reglare a fertilității, protecția și însoțirea vieții umane fragile cu inițiative care să țină cont de nevoile individului, însoțirea în timpul sarcinii, prevenirea avortului și vindecare post avort, promovarea unei culturi a îngrijirii persoanelor în vârstă și a celor în fază terminală. „Este urgent să se propună un parcurs de formare pentru laici care este accesibil în pedagogia sa, în valoarea sa economică, în care aceștia să poată fi introduși în funcție de nivelul lor academic și dinamica muncii lor. Este important să insistăm asupra unor campanii permanente care să ajute credincioșii să meargă la fundamente pentru a putea explica celorlalți credința lor și speranța lor în demnitatea vieții umane.

Cuvintele de încheiere ale conferinței au aparținut doamnei Gabriela Gambino care ne-a îndemnat „să respectăm, apărăm, iubim și slujim viața, fiecare viață umană (EV,5)”.

Helena Costescu, referent național în cadrul Pastorației familiilor

Foto: Dicastery for Laity, Family and Life

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa Francisc: Discurs adresat responsabililor internaţionali ai Mişcării Équipes Notre-Dame

Astăzi se crede că buna reuşită a unei căsătorii depinde numai de forţa de voinţă a persoanelor. Nu este aşa. Dacă ar fi aşa, ar fi o povară, un jug pus pe umerii a două creaturi sărmane. În schimb, căsătoria este un „pas în trei”, în care prezenţa lui Cristos între soţi face posibil drumul, iar jugul se transformă într-un joc de priviri: privire între cei doi soţi, privire între soţi şi Cristos.

Citește mai mult »

Fragilitatea vârstnicilor este un „magisteriu” capabil să învețe fără să aibă nevoie de cuvinte

În primul rând: dragostea ne face mai buni. Și voi arătați acest lucru, că vă faceți mai buni unii pe alții iubindu-vă. Și vă spun acest lucru ca „bunic”, cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile. Și eu am primit-o de la bunica mea, de la care am aflat pentru prima dată despre Isus care ne iubește, care nu ne lasă niciodată singuri și care ne îndeamnă și pe noi să fim aproape unii de alții și să nu excludem niciodată pe nimeni.

Citește mai mult »

Rugăciunea în familie – Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea a IV-a

Familia, în cadrul căreia copilul va face primii pași și va rosti primele cuvinte, cum ar fi „mamă” sau „tată”, „mulțumesc” și „te rog”, este, de asemenea, locul de învățare a rugăciunii și de a spune „mulțumesc” Domnului. Pe măsură ce copilul crește, el sau ea se va dedica rugăciunii urmărind exemplul părinților săi, învățând să se bazeze pe Domnul chiar și în cele mai dificile momente, fiind sigur de sprijinul Său.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA