Fără Duhul Sfânt nu este mărturie – Curs de formare pentru familii

Episcopia de Timișoara prin Biroul diecezan pentru pastorația familiilor organizează de-a lungul a doi ani un curs de formare pentru familiile care se implică mai mult în viața parohiei lor și în organizarea grupurilor de familii. Acest curs își propune în primul rând, ca familiile să-și întărească viața spirituală și să învețe cum să transmită mesajul autentic al propriilor trăiri, experienţele dobândite în cadrul vieţii matrimoniale, păstrând în același timp unitatea căsătoriei proprii. Totodată, în cadrul cursului primesc şi colectează materiale, dobândesc competențe organizatorice în implementarea şi moderarea unui grup de familii în cadrul unei parohii, în organizarea diferitelor întâlniri şi evenimente ale familiilor, logodnicilor, sau tinerilor.

 

În perioada 5-6 aprilie 2024 a avut loc în casa comunitară a Surorilor Mariane de Schönstatt din Timișoara întâlnirea cu tema „Dumnezeu și familia mea” din cadrul cursului de formare a familiilor animatoare.

Programul a început cu jocuri de cunoaștere a participanților. A continuat cu tema „Timpul de calitate și comunicarea” prezentată de familia Dotterer-Kiszely. S-a discutat despre timpul de calitate petrecut de soți împreună. E important să existe momente în care cei doi soți să poată avea grijă de relația lor prin clipe petrecute doar în doi. S-a amintit de cartea „Cele cinci limbaje ale iubiriidr. Gary Chapman care ne ajută la identificarea modului în care soțul /soția se simte iubit.

După-masă programul a continuat cu mărturia familiei Costescu despre cum trăiesc ecumenismul în familia lor.

Sora M. Böbe Tari a prezentat tema „Cum ne pregătim pentru liturghie, ca familie?” în care a recomandat ca sâmbătă seara să ne adunăm întreaga familie și să privim împreună săptămâna care a trecut:

  • Să ne cerem scuze unul altuia dacă am greșit și să iertăm pe cei care ne-au greșit.

  • Să citim lecturile duminicii care urmează.

  • Să pregătim rugăciunile noastre pentru rugăciunea comună.

  • Să îi oferim lui Dumnezeu o suferință de-a noastră, căci Isus a mântuit lumea prin cruce nu prin minuni.

  • Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru momentele din săptămâna care a trecut.

A continuat familia Ciubotaru cu prelegerea „Rugăciunea în familie”. Ziua să fie o rugăciune continuă, dacă Isus ne-a numit prieteni înseamnă că dorește să vorbească cu noi.

Liturghia a fost celebrată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan și părintele Macedon Valentin Hiticaș, responsabil pentru pastorația familiilor în dieceză. În cadrul omiliei, părintele episcop a vorbit despre caracteristicile importante ale unei familii animatoare în lumina evangheliei:

  • Sfinții Petru și Ioan aveau „îndrăzneală” pentru că erau plini de Duhul Sfânt. Trebuie să ne predăm Lui, fără El nu este mărturie. Doar cu el devenim animatori, altfel devenim eventual propagandiști, manageri.

  • Sfinții Petru și Ioan erau „oameni fără învățătură”. Deci esențialul nu este învățătura ci Duhul Sfânt și trăirea cu El. Învățătura poate fi un instrument. Sfântul Paul a avut învățătură, dar fără Duhul Sfânt învățătura nu ne ajută să fim oameni ai lui Dumnezeu.

  • Pe Sfinții Petru și Ioan „Îi recunoșteau că fuseseră cu Isus”. Oamenii văd că suntem cu Isus? Animatorul nu este animator doar când conduce/animă o grupă ci și acasă în fața copiilor, în fața altor familii, în piață, la locul de muncă, etc..

  • Dacă vom fi plini de Duhul Sfânt nu înseamnă că toți ne vor aprecia, că nu va trebui să suferim. Și faptele Sfinților Petru și Ioan le erau cunoscute, „le este cunoscut tuturor celor care locuiesc în Ierusalim că prin ei s-a săvârșit un semn evident și nu-l putem nega”.

  • Mărturia cu fapte să fie însoțită de mărturia cu cuvinte precum cei doi apostoli : „noi nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit”.

Programul s-a încheiat cu cina.

Mulțumim foarte mult domnișoarei Ioana Oprișa pentru activitățile realizate cu copiii și celor două doamne care ne-au gătit.

Următoarea întâlnire va avea loc în perioada 17-18 mai.

Helena Costescu

Sursa: profamiliatm.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Curs de formare pentru familii

Acest curs își propune în primul rând, ca pe parcursul celor doi ani, familiile să-și întărească viața spirituală și să învețe cum să transmită mesajul autentic al propriilor trăiri, experienţele dobândite în cadrul vieţii matrimoniale, păstrând în același timp unitatea căsătoriei proprii.

Citește mai mult »

Spiritualitate conjugală – Curs de formare spirituală pentru familii formatoare

Între 25-27 octombrie a.c. în „Casa Calfelor“ – Casa Kolping din Timișoara a avut loc un curs de formare spirituală pentru familii formatoare, organizat de Oficiul Diecezan pentru Pastorația familiilor, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. La această întâlnire au participat 83 de persoane din Eparhiile Greco-Catolice de Oradea și Lugoj, respectiv Diecezele Romano-Catolice de Oradea și de Timișoara, avându-l ca invitat pe pr. Renzo Bonetti fost director al Oficiului Național pentru Familii al Conferinței Episcopale din Italia

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA