Fără Duhul Sfânt nu este mărturie – Curs de formare pentru familii

Episcopia de Timișoara prin Biroul diecezan pentru pastorația familiilor organizează de-a lungul a doi ani un curs de formare pentru familiile care se implică mai mult în viața parohiei lor și în organizarea grupurilor de familii. Acest curs își propune în primul rând, ca familiile să-și întărească viața spirituală și să învețe cum să transmită mesajul autentic al propriilor trăiri, experienţele dobândite în cadrul vieţii matrimoniale, păstrând în același timp unitatea căsătoriei proprii. Totodată, în cadrul cursului primesc şi colectează materiale, dobândesc competențe organizatorice în implementarea şi moderarea unui grup de familii în cadrul unei parohii, în organizarea diferitelor întâlniri şi evenimente ale familiilor, logodnicilor, sau tinerilor.

 

În perioada 5-6 aprilie 2024 a avut loc în casa comunitară a Surorilor Mariane de Schönstatt din Timișoara întâlnirea cu tema „Dumnezeu și familia mea” din cadrul cursului de formare a familiilor animatoare.

Programul a început cu jocuri de cunoaștere a participanților. A continuat cu tema „Timpul de calitate și comunicarea” prezentată de familia Dotterer-Kiszely. S-a discutat despre timpul de calitate petrecut de soți împreună. E important să existe momente în care cei doi soți să poată avea grijă de relația lor prin clipe petrecute doar în doi. S-a amintit de cartea „Cele cinci limbaje ale iubiriidr. Gary Chapman care ne ajută la identificarea modului în care soțul /soția se simte iubit.

După-masă programul a continuat cu mărturia familiei Costescu despre cum trăiesc ecumenismul în familia lor.

Sora M. Böbe Tari a prezentat tema „Cum ne pregătim pentru liturghie, ca familie?” în care a recomandat ca sâmbătă seara să ne adunăm întreaga familie și să privim împreună săptămâna care a trecut:

  • Să ne cerem scuze unul altuia dacă am greșit și să iertăm pe cei care ne-au greșit.

  • Să citim lecturile duminicii care urmează.

  • Să pregătim rugăciunile noastre pentru rugăciunea comună.

  • Să îi oferim lui Dumnezeu o suferință de-a noastră, căci Isus a mântuit lumea prin cruce nu prin minuni.

  • Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru momentele din săptămâna care a trecut.

A continuat familia Ciubotaru cu prelegerea „Rugăciunea în familie”. Ziua să fie o rugăciune continuă, dacă Isus ne-a numit prieteni înseamnă că dorește să vorbească cu noi.

Liturghia a fost celebrată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan și părintele Macedon Valentin Hiticaș, responsabil pentru pastorația familiilor în dieceză. În cadrul omiliei, părintele episcop a vorbit despre caracteristicile importante ale unei familii animatoare în lumina evangheliei:

  • Sfinții Petru și Ioan aveau „îndrăzneală” pentru că erau plini de Duhul Sfânt. Trebuie să ne predăm Lui, fără El nu este mărturie. Doar cu el devenim animatori, altfel devenim eventual propagandiști, manageri.

  • Sfinții Petru și Ioan erau „oameni fără învățătură”. Deci esențialul nu este învățătura ci Duhul Sfânt și trăirea cu El. Învățătura poate fi un instrument. Sfântul Paul a avut învățătură, dar fără Duhul Sfânt învățătura nu ne ajută să fim oameni ai lui Dumnezeu.

  • Pe Sfinții Petru și Ioan „Îi recunoșteau că fuseseră cu Isus”. Oamenii văd că suntem cu Isus? Animatorul nu este animator doar când conduce/animă o grupă ci și acasă în fața copiilor, în fața altor familii, în piață, la locul de muncă, etc..

  • Dacă vom fi plini de Duhul Sfânt nu înseamnă că toți ne vor aprecia, că nu va trebui să suferim. Și faptele Sfinților Petru și Ioan le erau cunoscute, „le este cunoscut tuturor celor care locuiesc în Ierusalim că prin ei s-a săvârșit un semn evident și nu-l putem nega”.

  • Mărturia cu fapte să fie însoțită de mărturia cu cuvinte precum cei doi apostoli : „noi nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit”.

Programul s-a încheiat cu cina.

Mulțumim foarte mult domnișoarei Ioana Oprișa pentru activitățile realizate cu copiii și celor două doamne care ne-au gătit.

Următoarea întâlnire va avea loc în perioada 17-18 mai.

Helena Costescu

Sursa: profamiliatm.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Ce este o comunitate creștină? – Curs de formare pentru familii

Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcopul nostru diecezan, a deschis întâlnirea prin prelegerea „Ce este o comunitate creștină?”. Este un loc în care Cristos e prezent cu adevărat în mijlocul oamenilor: „Unde doi sau trei se aduna în numele meu, sunt prezent și eu în mijlocul lor”. Comunitatea are rol evanghelizator, sărbătorește, slujește, pune în comun și e misionară. De ce e important să facem parte dintr-o comunitate? Pentru a putea reuși în mijlocul atâtor ispite să rămânem creștini.

Citește mai mult »

Hramul Domului Sf. Gheorghe și întâlnirea preoților, diaconilor, persoanelor consacrate și a colaboratorilor în pastorația familiilor

Episcopia Romano-Catolică de Timişoara celebrează în data de 23 aprilie 2024 hramul Domului Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, consacrat, în cinstea Sf. martir Gheorghe, în data de 24 aprilie 1803 de către episcopul de Cenad Ladislau Kőszeghy. Cu prilejul aniversării consacrării Episcopia de Timișoara va organiza o întâlnire pentru preoți, diaconi, persoane consacrate și colaboratori în pastorația familiilor, în data de 23 aprilie, la Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum. Invitat: Msgr. Renzo Bonetti, fost director al Oficiului Național pentru Familii al Conferinței Episcopale din Italia.

Citește mai mult »

Comunitate, discuții, ascultare, mărturii, rugăciune, formare – La Timișoara a avut loc întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor

„La individualismul lumii, uneori chiar al Bisericii, un răspuns poate să fie familia. Pastorația «fragmentată» – a copiilor, adulților, vârstnicilor – este bună și aceasta, dar și mai bine este a fi evanghelizată împreună familia. Pastorația familiei, fiind un sector nou, este bine să accentuăm ca aceasta să crească, pentru a fi un echilibru.” Întâlnirea a continuat cu prezentarea mai scurtă a activităților în dieceze și eparhii, iar trei dieceze au prezentat pe larg aspecte din planul lor pastoral. De asemenea, fiecare participant a avut ocazia să pună întrebări în legătură cu situațiile concrete cu care se confruntă în formarea familiilor animatoare.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA