Document al Vaticanului despre tranziția de gen, maternitatea surogat și avort

Cel mai înalt birou doctrinar al Vaticanului a publicat luni o declarație pe tema demnității umane, care abordează subiecte tot mai îngrijorătoare precum teoria genului, schimbările de sex, maternitatea surogat și eutanasia, pe lângă avort, sărăcie, trafic de persoane și război. „În fața atâtor încălcări ale demnității umane care amenință grav viitorul familiei umane, Biserica încurajează promovarea demnității fiecărei persoane umane, indiferent de caracteristicile ei fizice, mentale, culturale, sociale și religioase”, se arată în declarația Vaticanului emisă de Dicasterul pentru Doctrina Credinței. Declarația, intitulată „Dignitas Infinita”, care înseamnă „demnitate infinită”, afirmă că Biserica evidențiază aceste preocupări „cu speranță, încrezătoare în puterea care izvorăște din Cristos înviat, care a dezvăluit pe deplin demnitatea integrală a fiecărui bărbat și a fiecărei femei”.

În declarație, Dicasterul avertizează împotriva amenințărilor la adresa demnității umane care încep din momentul concepției, care există în procesul de procreare și care amenință umanitatea spre sfârșitul vieții. Declarația citează enciclica „Evangelium Vitae” a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea cu privire la avort, menționând că Pontiful a învățat că „avortul provocat este uciderea deliberată și directă, prin orice mijloace ar fi, a unei ființe umane în faza inițială a existenței sale”. Potrivit exortației apostolice „Evangelii Gaudium” a Papei Francisc, citată de asemenea în declarație, copiii născuți înainte de naștere sunt „cei mai lipsiți de apărare și mai inocenți dintre noi” și, în prezent, „se fac eforturi pentru a le nega demnitatea umană și pentru a face cu ei ceea ce se dorește, luându-le viața și adoptând legi care să împiedice pe oricine să stea în calea acestui lucru”. Declarația avertizează, de asemenea, că eutanasia și sinuciderea asistată de medici „câștigă rapid teren” în unele părți ale lumii, despre care spune că este „unică prin modul în care utilizează o înțelegere greșită a demnității umane pentru a întoarce conceptul de demnitate împotriva vieții însăși”. „Chiar și în stare de suferință, viața umană poartă o demnitate care trebuie întotdeauna susținută, care nu poate fi pierdută niciodată și care cere un respect necondiționat”, se afirmă în declarație. „Într-adevăr, nu există circumstanțe în care viața umană încetează să mai fie demnă și poate, ca urmare, să fie terminată.”

Practica maternității surogat este o altă preocupare remarcată de document, menționând că „copilul de o valoare imensă devine un simplu obiect” în acest proces. „Datorită acestei demnități inalienabile, copilul are dreptul la a avea o origine pe deplin umană (și nu indusă în mod artificial) și de a primi darul unei vieți care să manifeste atât demnitatea celui care o dăruiește, cât și pe cea a celui care o primește”, adaugă declarația. „În plus, recunoașterea demnității persoanei umane implică și recunoașterea fiecărei dimensiuni a demnității uniunii conjugale și a procreației umane. Având în vedere acest lucru, dorința legitimă de a avea un copil nu poate fi transformată într-un «drept la un copil», care nu respectă demnitatea acelui copil ca destinatar al darului vieții.”

În timp ce multe națiuni occidentale continuă să promoveze ideologia de gen și să dezbată dacă minorii ar trebui să aibă acces la medicamente și operații pentru transsexuali, Vaticanul afirmă că ideologia „intenționează să nege cea mai mare diferență posibilă care există între ființele vii: diferența sexuală”. Declarația subliniază că „toate încercările de a ascunde referința la diferența sexuală de neeliminat dintre bărbat și femeie trebuie respinse” și că „numai prin recunoașterea și acceptarea acestei diferențe în reciprocitate se poate fiecare persoană descoperi pe deplin pe sine, demnitatea și identitatea sa”. Un trup uman, notează Vaticanul, împărtășește, de asemenea, demnitatea de chip al lui Dumnezeu, iar oamenii sunt chemați să accepte și să respecte trupul așa cum a fost creat: „Trupul participă la această demnitate, deoarece este înzestrat cu semnificații personale, în special în condiția sa sexuată”. „Orice intervenție de schimbare de sex, ca regulă, riscă să amenințe demnitatea unică pe care persoana a primit-o din momentul conceperii”, adaugă Vaticanul.

Pentru a respecta demnitatea umană, declarația condamnă și discriminarea nedreaptă, agresiunea și violența îndreptate împotriva persoanelor pe baza orientării sexuale. „Trebuie denunțat ca fiind contrar demnității umane faptul că, în unele locuri, nu puține persoane sunt încarcerate, torturate și chiar private de bunul trai numai din cauza orientării lor sexuale”, afirmă Vaticanul.

Sursa: catholica.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa Francisc: Discurs adresat responsabililor internaţionali ai Mişcării Équipes Notre-Dame

Astăzi se crede că buna reuşită a unei căsătorii depinde numai de forţa de voinţă a persoanelor. Nu este aşa. Dacă ar fi aşa, ar fi o povară, un jug pus pe umerii a două creaturi sărmane. În schimb, căsătoria este un „pas în trei”, în care prezenţa lui Cristos între soţi face posibil drumul, iar jugul se transformă într-un joc de priviri: privire între cei doi soţi, privire între soţi şi Cristos.

Citește mai mult »

Fragilitatea vârstnicilor este un „magisteriu” capabil să învețe fără să aibă nevoie de cuvinte

În primul rând: dragostea ne face mai buni. Și voi arătați acest lucru, că vă faceți mai buni unii pe alții iubindu-vă. Și vă spun acest lucru ca „bunic”, cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile. Și eu am primit-o de la bunica mea, de la care am aflat pentru prima dată despre Isus care ne iubește, care nu ne lasă niciodată singuri și care ne îndeamnă și pe noi să fim aproape unii de alții și să nu excludem niciodată pe nimeni.

Citește mai mult »

Rugăciunea în familie – Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea a IV-a

Familia, în cadrul căreia copilul va face primii pași și va rosti primele cuvinte, cum ar fi „mamă” sau „tată”, „mulțumesc” și „te rog”, este, de asemenea, locul de învățare a rugăciunii și de a spune „mulțumesc” Domnului. Pe măsură ce copilul crește, el sau ea se va dedica rugăciunii urmărind exemplul părinților săi, învățând să se bazeze pe Domnul chiar și în cele mai dificile momente, fiind sigur de sprijinul Său.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA