Întâlnirea Familiilor și adulților din parohiile protopopiatului de Beiuș

La Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” Beiuș, a avut loc duminică, 31 martie a.c., Întâlnirea Familiilor și adulților din parohiile protopopiatului de Beiuș. Tema întâlnirii prezente a fost salutul Papei Francisc de la Întâlnirea Mondială a Familiilor: „Biserica este cu voi, mai mult, Biserica este în voi!” (2022). Inițiativa, adresată preoților și enoriașilor de aici a dorit să fie prilej de cateheză și comuniune în contextul Postului Mare. Întâlnirea a cuprins celebrarea Binecuvântării euharistice de pr. paroh Zorel Zima, protopop de Beiuș, o cateheză și un moment interactiv pentru aprofundare a acesteia, împărtășirea de experiențe și alte discuții între participanți, încheindu-se cu o agapă comunitară în Oratoriul „Colț de Rai”.

În cateheza susținută, pr. Zorel Zima a pornit de la „Liturghia familiei, mica Biserică”, material propus de Vicariatul pentru pastorația familiilor și adulților al EGCO, ca parcurs de reflecție și rugăciune despre marele dar pe care soții îl primesc în sacramentul căsătoriei. „Soţii – familia, aşezată în interiorul marii acţiuni liturgice, de cult a Bisericii – au ei înşişi un minister şi o datorie „liturgică” a lor . Pr. Renzo Bonetti, autorul cărții catehetice – „Liturghi familiei, cuplul -sacrament al iubirii” – , afirmă despre Căsătorie că este „un mare mister care nu se oprește la ușile bisericii – după oficierea ritului căsătoriei – ci continuă printr-o celebrare liturgică, printr-un cult propriu” (Cf.). Cu binecuvântarea PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, Întâlnirea Familiilor și adulților din parohiile protopopiatului de Beiuș a făcut parte din seria întâlnirilor inițiate de Vicariatul pentru familii în Eparhia de Oradea. Acest moment catehetic comunitar se înscrie în efortul pastoral zonal, urmând întâlnirii recente din 21 noiembrie 2023 și dorind să se stabilească trimestrial.

Considerând că această bucurie și lumină trebuie menținută și hrănită constant, familiile sunt chemate să fie ele însele „biserică” acasă, o comuniune de iubire și dăruire, model și ferment al comunității și societății întregi. Ne străduim așadar ca, printr-o pastorație complexă și personalizată fiecărei vârste și fiecărui grup, să conducem poporul creștin la cunoașterea lui Dumnezeu, la o trăire constantă după bună-plăcerea Sa. Copii, tineri, adulți – familii au această oportunitate prin astfel de momente catehetice găzduite într-un „Colț de Rai”.

Protopopiatul de Beiuș

Sursa: egco.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Exercițiile spirituale pentru adulți și familii: numai iertarea poate reface fraternitatea

Modul de refacere al fraternității, modul prin care putem să ne relaționăm cu frații noștri încercând să îi iertăm și – cel mai greu uneori – să acceptăm iertarea lor… stă la baza modului în care ne relaționăm cu cei din jurul nostru. De aceea, vorba din popor «te iert, dar nu te uit» este doar un mod de a face «comerț cu iertarea». Iosif ne arată însă o cale prin care putem să ne iertăm frații fără să îi ținem minte, ba chiar să trăim fericiți împreună mulți ani de zile .Să acceptăm greu iertarea celuilalt, fără să ne punem întrebarea «oare de ce mă iartă?»”.

Citește mai mult »

Întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor, la Timișoara

În aceste zile, pe 12-13 martie a.c., se desfășoară la Casa Kolping Timișoara Întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor din cele 12 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din România. Întâlnirea, care se dorește a fi moment de consfătuire și reflecție, se desfășoară sub patronajul Preasfinției Sale Iosif Csaba Pál episcop de Timișoara, responsabil al Comisiei pentru Familie din partea Conferinței Episcopilor din România, reunind câte trei familii animatoare din fiecare eparhie/dieceză, însoțite de preoții spirituali responsabili. Din Eparhia Greco-Catolică de Oradea participă pr. Mihai Tegzeș, Vicar cu Pastorația Familiei, împreună cu pr. Vicar General Mihai Vătămănelu, alături de familiile Muntean, Holhoș și familia Cobe. „Formarea familiilor formatoare” este prelegerea care se află în centrul reflecțiilor din aceste zile, având la bază documentul „Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială”.

Citește mai mult »

Începutul perioadei Triodului și întâlnirea parohială a familiilor în comunitatea greco-catolică din Băile „1 Mai”

„Rădăcina oricărui păcat, a oricărui rău este imaginea falsă pe care o avem despre Dumnezeu.” a subliniat părintele Mihai Vătămănelu, Vicar General al Eparhiei de Oradea, în cuvântul de învățătură adresat la Sfânta Liturghie celebrată duminică, 25 februarie a.c., în parohia greco-catolică Haieu – Băile „1 Mai”, la începutul perioadei Triodului.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA