Întâlnirea Familiilor și adulților din parohiile protopopiatului de Beiuș

La Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” Beiuș, a avut loc duminică, 31 martie a.c., Întâlnirea Familiilor și adulților din parohiile protopopiatului de Beiuș. Tema întâlnirii prezente a fost salutul Papei Francisc de la Întâlnirea Mondială a Familiilor: „Biserica este cu voi, mai mult, Biserica este în voi!” (2022). Inițiativa, adresată preoților și enoriașilor de aici a dorit să fie prilej de cateheză și comuniune în contextul Postului Mare. Întâlnirea a cuprins celebrarea Binecuvântării euharistice de pr. paroh Zorel Zima, protopop de Beiuș, o cateheză și un moment interactiv pentru aprofundare a acesteia, împărtășirea de experiențe și alte discuții între participanți, încheindu-se cu o agapă comunitară în Oratoriul „Colț de Rai”.

În cateheza susținută, pr. Zorel Zima a pornit de la „Liturghia familiei, mica Biserică”, material propus de Vicariatul pentru pastorația familiilor și adulților al EGCO, ca parcurs de reflecție și rugăciune despre marele dar pe care soții îl primesc în sacramentul căsătoriei. „Soţii – familia, aşezată în interiorul marii acţiuni liturgice, de cult a Bisericii – au ei înşişi un minister şi o datorie „liturgică” a lor . Pr. Renzo Bonetti, autorul cărții catehetice – „Liturghi familiei, cuplul -sacrament al iubirii” – , afirmă despre Căsătorie că este „un mare mister care nu se oprește la ușile bisericii – după oficierea ritului căsătoriei – ci continuă printr-o celebrare liturgică, printr-un cult propriu” (Cf.). Cu binecuvântarea PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, Întâlnirea Familiilor și adulților din parohiile protopopiatului de Beiuș a făcut parte din seria întâlnirilor inițiate de Vicariatul pentru familii în Eparhia de Oradea. Acest moment catehetic comunitar se înscrie în efortul pastoral zonal, urmând întâlnirii recente din 21 noiembrie 2023 și dorind să se stabilească trimestrial.

Considerând că această bucurie și lumină trebuie menținută și hrănită constant, familiile sunt chemate să fie ele însele „biserică” acasă, o comuniune de iubire și dăruire, model și ferment al comunității și societății întregi. Ne străduim așadar ca, printr-o pastorație complexă și personalizată fiecărei vârste și fiecărui grup, să conducem poporul creștin la cunoașterea lui Dumnezeu, la o trăire constantă după bună-plăcerea Sa. Copii, tineri, adulți – familii au această oportunitate prin astfel de momente catehetice găzduite într-un „Colț de Rai”.

Protopopiatul de Beiuș

Sursa: egco.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

INVITAȚIE

INVITAȚIE

Dragi părinți parohi, dragi familii din Eparhia de Oradea,

Soții creștini sunt chipul și asemănarea lui Dumnezeu, un dar prețios al bisericii particulare, iar familia, mica biserică, este chemată să manifeste și să ducă la fiecare om mântuirea în propriul ambient de viață.

În acest sens, vă invităm la ÎNTÂLNIREA EPARHIALĂ A FAMILIILOR, cu tema „EUHARISTIA ŞI „LITURGHIA” FAMILIEI”, care va avea loc la Parohia Greco-Catolică Sfântul apostol Andrei din Carei, strada Ignișului nr. 11, duminică, 2 iunie 2024…

Citește mai mult »

„Ziua de Spiritualitate” în Familia Miezul Zilei: O experiență de comuniune și împărtășire

Și în acest an am răspuns invitației la „Ziua de spiritualitate”, care s-a desfășurat duminică, 21 aprilie a.c., în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea. Aici noi, ca și „Familie”, ne întâlnim în fiecare duminică de la ora 12.00 la „Liturghia copiilor”. Copiii noștri au crescut în Biserică, sub ochii noștri, unii dintre ei sunt deja adolescenți, dar vin în continuare alături de frații lor mai mici și de alți copii care ni se alătură, duminică de duminică să primească cuvântul Domnului!

Citește mai mult »

Plantare de puieți la Centrul spiritual Făgetu: împreună familii cu copii și tineri din Protopopiatul de Șimleu

La invitația pr. protopop Nicolae Bodea, peste 50 de tineri și credincioși din Protopopiatul de Șimleu au participat sâmbătă, 6 aprilie a.c., o campanie de plantare de puieți, la Centrul spiritual de la Făgetu. Inițiativa, susținută de domnul Bogdan Pop, inginer silvic la Direcția Silvică Sălaj, a fost deschisă tuturor, bucurându-se în mod special de participarea tinerilor și a familiilor cu copii din Protopopiat. Acestora li s-au alăturat un grup de participanți din parohia greco-catolică Bocșa (Protopopiatul de Zalău), însoțiți de pr. paroh Florian Gui. Activitatea, care a durat aproximativ două 2 ore, a adus împreună participanți de toate vârstele, cel mai mic dintre ei având puțin peste vârsta de doi ani. Ideea care a stat la baza acestei activități a fost aceea de a transforma inițiativa comunitară într-un momente educațional, în mod special pentru copii și tineri, care au degustat foarte mult activitatea. Prin plantarea de puieți s-a dorit crearea unei zone verzi, cu pădure întinerită, în jurul casei de la Făgetu, loc dedicat activităților recreative și spirituale cu tinerii (și nu numai).

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA