Timişoara: Întâlnirea naţională a reprezentanţilor pentru pastoraţia familiilor din diecezele şi eparhiile din România

În zilele de 12 şi 13 martie 2024, la Casa Kolping din Timişoara, a avut loc întâlnirea naţională a reprezentanţilor pentru pastoraţia familiilor din cele 12 dieceze romano-catolice şi eparhii greco-catolice din România. La întâlnire a fost prezentă şi Dieceza de Chişinău. Tema întâlnirii s-a intitulat „Formarea familiilor formatoare”. Din Dieceza de Iaşi a participat pr. Felician Tiba, responsabilul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei, însoţit de familia Andreia şi Vasile Tudosca din Paşcani şi de familia Alexandra şi Gabriel Măriuţ din Iaşi.

Întâlnirea a fost organizată şi găzduită de Dieceza de Timişoara sub atenta îndrumare şi coordonare a PS Iosif-Csaba Pál, episcop de Timişoara, responsabil al Comisiei pentru Familie din partea Conferinţei Episcopilor din România.

Întâlnirea naţională a operatorilor pentru pastoraţia familiilor din diecezele şi eparhiile din România a fost deschisă de PS Iosif-Csaba Pál, prin salutul de bun venit adresat participanţilor sosiţi la Timişoara şi rugăciunea rostită împreună. Cu acest prilej, PS Pál a subliniat importanţa momentului prezent şi a conştientizării că „acum” pe care îl avem reprezintă un moment de har: „Să pornim acum în misiune, acum să ne iubim unii pe alţii”.

A urmat apoi ca fiecare dieceză şi eparhie să prezinte în cinci minute activitatea desfăşurată în ultimul an şi persoanele care fac parte din delegaţia prezentă la întâlnire.

Pentru a se oferi şi mai mult spaţiu împărtăşirii acestor activităţi, iar ele să nu rămână doar o simplă listă trecută în revistă, trei dieceze au prezentat pe larg activităţile din ultimul an legate de pastoraţia familiilor: Eparhia de Cluj-Gherla, Dieceza de Iaşi şi Dieceza de Satu Mare. Fiecare dintre acestea a prezentat atât evenimentele şi activităţile pe care le organizează pentru familii, cât şi diferitele mişcări sau proiecte prezente pe teritoriul lor, cum ar fi: Echipele Tandem, Echipele Maicii Domnului, Familii Noi, Căi de Lumină, Exod 90, Magnify 90, Mişcarea Marriage Encounter, Comunitatea Magnificat ş.a. Dintre punctele comune pe care toţi vorbitorii le-au prezentat ca fiind importante în activitatea cu familiile putem aminti pastoraţia logodnicilor, însoţirea cuplurilor pe termen lung, nevoia de formare a familiilor animatoare, atenţia sporită faţă de cei marginalizaţi ş.a.

Seara s-a încheiat cu cina şi cu un moment de socializare şi de discuţii libere.

A doua zi a întâlnirii s-a deschis cu Sfânta Liturghie romano-catolică prezidată de PS Iosif-Csaba Pál, la care au participat preoţii şi familiile prezente la Timişoara. După un scurt program de cântece a urmat prima parte a zilei moderată de pr. Fabian Măriuţ din Arhidieceza de Bucureşti. În cadrul acestui moment, pr. István-Barnabás Szénégető, din Arhidieceza de Alba-Iulia, a ţinut prelegerea cu titlul „Formarea familiilor formatoare”, pornind de la documentul „Itinerare catecumenale pentru viaţa matrimonială”.

Discuţiile în grupurile mici care au urmat le-au dat ocazia participanţilor să aprofundeze mai bine temele ascultate pornind de la trei întrebări care le-au fost încredinţate spre discuţie: Care sunt carismele mele, pe care le-am primit de la Dumnezeu şi le pot oferi celorlalţi? Cea mai recentă experienţă în care am simţit că Isus este lângă mine/noi? Avem în dieceza noastră ceva în concret pentru formarea cuplurilor?

Au fost prezentate concluzii ale grupurilor în plen, iar fiecare dieceză a putut interveni cu întrebări sau completări despre situaţii cu care se confruntă în legătură cu formarea familiilor formatoare.

Programul de după-amiază a fost moderat de pr. Călin Sechelea din Eparhia de Cluj-Gherla şi a cuprins mărturii din viaţa de familie. Teodora şi Mircea Fernea (Dieceza de Cluj-Gherla), Szabolcs Rugină (Arhidieceza de Alba-Iulia) şi Andreia şi Vasile Tudosca au împărtăşit cu cei prezenţi câteva dintre bucuriile şi încercările pe care le-au întâmpinat şi cum Dumnezeu a lucrat în familia lor şi a fost mereu cel în care şi-au pus încrederea şi care le-a dat puterea.

Discuţiile pe cele trei regiuni au reprezentat, de asemenea, un moment de creştere şi îmbogăţire reciprocă, întrucât s-au discutat atât detalii despre următoarele activităţi comune, cât şi punctul la care fiecare eparhie sau dieceză se află cât priveşte identificarea şi formarea familiilor formatoare.

La finalul zilei, s-a stabilit ce urmează pentru anul viitor, iar întâlnirea s-a încheiat cu câteva concluzii trase de PS Iosif-Csaba Pál, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru participare şi pentru entuziasmul cu care lucrează în pastoraţia familiilor. Episcopul de Timişoara a subliniat faptul că nu se poate să motivăm familiile din exterior, ci doar din interior, iar prima întrebare pe care e bine să o avem mereu în minte este dacă Isus este prezent (în inima mea, în familia mea, în comunitatea mea). PS Pál a mai remarcat faptul că apartenenţa la un grup sau la o mişcare aduce un plus familiilor, căci diversele carisme alimentează familiile şi le încurajează pe drumul lor.

Următoarea întâlnire naţională a reprezentanţilor pentru pastoraţia familiilor din diecezele şi eparhiile din România va avea loc în zilele de 11 şi 12 martie 2025 şi va fi găzduită de Eparhia de Oradea.

Alexandra Măriuţ

Sursa: ercis.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Traian: Invitaţie la întâlnirea de iarnă cu familiile

Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, începând cu ora 10.00, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian, Oficiul pentru Pastoraţia Familiei organizează întâlnirea de iarnă cu familiile, „Un weekend cu familiile în familie”. Tema întâlnirii este aceeaşi cu a anului pastoral în curs: „Biserica, familia lui Dumnezeu”.

Citește mai mult »

Oficiul pentru Pastoraţia Familiei: Cursuri pentru logodnici în anul 2024

Cursul pentru logodnici pe care îl propune Oficiul pentru Pastoraţia Familiei nu suplineşte pregătirea pe care orice cuplu o face în cadrul parohiei de provenienţă, ci o completează. Ceea ce face diferenţa este chiar modalitatea de abordare a anumitor realităţi antropologice şi/sau biologice care privesc familia şi căsătoria, realităţi care sunt propuse de către o echipă de specialişti.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA