Comunitate, discuții, ascultare, mărturii, rugăciune, formare – La Timișoara a avut loc întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor

„La originea acestui document este, înainte de toate, dorinţa de a oferi cuplurilor o pregătire mai bună şi mai aprofundată la căsătorie, printr-un itinerar, inspirat din catecumenatul baptismal, suficient de amplu, care să permită primirea unei formări adecvate la viaţa conjugală creştină pornind de la o experienţă de credinţă şi de întâlnire cu Isus; aşadar, care să nu se limiteze la puţine întâlniri în preajma celebrării, ci să facă să se perceapă caracterul aproape «permanent» al pastoraţiei vieţii conjugale, pe care Biserica intenţionează s-o ducă înainte.” – se poate citi în documentul intitulat „Itinerare catecumenale pentru viaţa matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare”, editat de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viaţă, document care se afla în centrul programelor din cadrul Întâlnirii naționale a operatorilor pentru pastorația familiilor organizat în zilele de 12 și 13 martie a.c. la Casa Kolping din Timișoara. La eveniment au fost prezenți resonsabili, referenți și colaboratori din cele 12 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din România, respectiv responsabilul cu pastorația familiilor din Republica Moldova. Întâlnirea a fost prezidată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timișoara, responsabil al Comisiei pentru Familie din partea Conferinței Episcopilor din România.


În cuvântul său introductiv Episcopul Diecezan a menționat: „La individualismul lumii, uneori chiar al Bisericii, un răspuns poate să fie familia. Pastorația «fragmentată» – a copiilor, adulților, vârstnicilor – este bună și aceasta, dar și mai bine este a fi evanghelizată împreună familia. Pastorația familiei, fiind un sector nou, este bine să accentuăm ca aceasta să crească, pentru a fi un echilibru.” Întâlnirea a continuat cu prezentarea mai scurtă a activităților în dieceze și eparhii, iar trei dieceze au prezentat pe larg aspecte din planul lor pastoral. De asemenea, fiecare participant a avut ocazia să pună întrebări în legătură cu situațiile concrete cu care se confruntă în formarea familiilor animatoare.
În cea de-a doua zi a întâlnirii, după Sf. Liturghie celebrată de Păstorul Diecezei de Timișoara a urmat prelegerea intitulată „Formarea familiilor formatoare” susținut de Pr. Szénégető István. Programul a mai cuprins discuții în grupuri mici, respectiv discuții pe cele trei regiuni. Un moment emoționant a constituit mărturiile cuplurilor căsătorite participante.

Prima familie care a dat mărturie a fost familia Fernea din eparhia de Cluj Gherla care au împărtășit cu mare deschidere drumul lor spre Dumnezeu și biserică. Inițial nu doreau să participe la întâlnirile pentru familii așteptându-se că acolo vor da de oameni habotnici. Din admirație față de familia părintelui Sechelea au acceptat invitația de a participa o dată și au fost foarte surprinși să descopere că la întâlniri veneau oameni ca și ei și cu probleme la fel de „unice” ca și ale lor.
A urmat domnul Rugină Szabolcs care a impresionat prin sinceritate și prin atenția cu care își înconjoară soția și copiii. În viața sa, tatăl nu a fost prezent, și mult timp și-a pus întrebarea dacă el va putea să fie un tată așa cum și-ar fi dorit: iubitor, ferm și nostim. Răspunsul a venit când și-a asumat că Domnul este stăpânul vieții sale.
Ultima mărturie a fost a familiei Tudosca. Pe cei prezenți i-a impresionat în mod deosebit mărturia lor de abandonare în mâinile lui Dumnezeu. Urmează să aibă al treilea copil, iar la un control medicul i-a înștiințat că sunt șanse ca copilul să se nască cu malformații. După ce primul șoc a trecut, prin rugăciune au primit pace în suflet și ne împărtășeau că așteaptă să-l primească și să-i ofere toată iubirea. Vă invităm să vă rugați și dumneavoastră pentru ei, pentru ca Domnul să-i țină în continuare aproape de El și totul să fie bine. (Pentru mărturii accesați link-ul: https://www.facebook.com/episcopiaTM/videos/1844528252642758)
„Prima întrebare este dacă în mine, în comunitatea mea, în familia mea, în relațiile noastre este prezent Isus, fiindcă dacă este prezent, atunci putem avea toată încrederea în El” – s-a adresat celor prezenți Excelența Sa Iosif Csaba Pál în momentele finale ale întâlnirii.


Evenimentul s-a încheiat cu câteva propuneri, cum ar fi:
– Anul viitor întâlnirea națională a colaboratorilor în pastorația familiilor va fi organizată în data de 11 și 12 martie de către Eparhia Greco-Catolică de Oradea. Propuneri pentru tema întâlnirii: misiunea cuplurilor căsătorite, respectiv îndrumarea și însoțirea spirituală a tinerilor căsătoriți.
– În anul jubiliar 2025 fiecare dieceză și eparhie va organiza individual pelerinajul la Roma, unde urmează să se întâlnească și să participe la programe comune.
– O întâlnire pe platforma Zoom în cursul anului.
Pentru încheiere Episcopul Diecezan a împărtășit câteva experiențe de la prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor la care a participat în luna octombrie 2023: „Comunitatea poate să fie un spațiu autentic penru a ne întâlni cu Dumnezeu, unde dăm spațiu Sfintei Treimi. Ceva asemănător putem și experimenta și noi în grupurile noastre. Pe mine personal m-a atins foarte mult stilul catecumenal, adică cum reușim noi să lucrăm împreună cu Duhul Sfânt, care ne cheamă la convertire.”

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara

Sursa: gerhardus.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Curs de formare pentru familii

Acest curs își propune în primul rând, ca pe parcursul celor doi ani, familiile să-și întărească viața spirituală și să învețe cum să transmită mesajul autentic al propriilor trăiri, experienţele dobândite în cadrul vieţii matrimoniale, păstrând în același timp unitatea căsătoriei proprii.

Citește mai mult »

Spiritualitate conjugală – Curs de formare spirituală pentru familii formatoare

Între 25-27 octombrie a.c. în „Casa Calfelor“ – Casa Kolping din Timișoara a avut loc un curs de formare spirituală pentru familii formatoare, organizat de Oficiul Diecezan pentru Pastorația familiilor, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. La această întâlnire au participat 83 de persoane din Eparhiile Greco-Catolice de Oradea și Lugoj, respectiv Diecezele Romano-Catolice de Oradea și de Timișoara, avându-l ca invitat pe pr. Renzo Bonetti fost director al Oficiului Național pentru Familii al Conferinței Episcopale din Italia

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA