Întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor, la Timișoara

În aceste zile, pe 12-13 martie a.c., se desfășoară la Casa Kolping Timișoara Întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor din cele 12 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din România. Întâlnirea, care se dorește a fi moment de consfătuire și reflecție, se desfășoară sub patronajul Preasfinției Sale Iosif Csaba Pál episcop de Timișoara, responsabil al Comisiei pentru Familie din partea Conferinței Episcopilor din România, reunind câte trei familii animatoare din fiecare eparhie/dieceză, însoțite de preoții spirituali responsabili. Din Eparhia Greco-Catolică de Oradea participă pr. Mihai Tegzeș,  Vicar cu Pastorația Familiei, împreună cu pr. Vicar General Mihai Vătămănelu, alături de familiile Muntean, Holhoș și familia Cobe. „Formarea familiilor formatoare” este prelegerea care se află în centrul reflecțiilor din aceste zile, având la bază documentul „Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială”. 

„La individualismul lumii, uneori chiar al Bisericii, un răspuns poate să fie viața comunitară” – a subliniat Preasfinția Sa în cuvântul adresat la deschiderea oficială pe care a prezidat-o. „Pentru aceasta, familia este un răspuns. Pastorația «fragmentată» – a copiilor, adulților, vârstnicilor – este bună și aceasta, dar și mai bine este a fi evanghelizată împreună familia. Pastorația familiei, fiind un sector nou, este bine să accentuăm ca aceasta să crească, pentru a fi un echilibru. (…)”. În acest sens, nu trebuie să ne fie teamă dacă suntem puțini – a subliniat episcopul Iosif Csaba Pál, reiterând un studiu care relevă că Sf. Iacob când a ajuns în Spania a convertit șapte persoane. Iar acele șapte persoane au convertit întreaga țară. Pareasfinția Sa a vorbit apoi despre exemplul unor țări, precum Ungaria, unde pastorația familiilor este foarte puternică, cât și despre metoda cea mai eficientă în pastorația familială:

„Dacă suntem puțini nu trebuie să ne speriem. Uneori suntem constrânși să ne ocupăm de puține familii, dar să facem aceasta cu iubire și multă înflăcărare. Mărturia – este un aspect fundamental în bisericile noastre, iar exemplul bun nu este singura metodă, ci unica metodă care reușește să educe!”. În acest sens, este importantă mărturia prin cuvinte, dar mai presus de toate este fundamentală mărturia vieții de familie.

„Este nevoie de amândouă – spune ierarhul. Dacă folosim toate întâlnirile din eparhiile și diecezele noastre ca prilej de a vorbi despre pastorația familiilor, oamenii se vor plictisi. Atunci, să dăm prilej familiilor în a mărturisi despre cum trăiesc, iar atunci nu se va plictisi nimeni. (…) În a da mărturie consider că este foarte importantă rugăciunea comunitară în familie. Nu este suficientă rugăciunea de la masă, este necesară rugăciunea familiei, a tuturor membrilor împreună. Atât este șansa pentru viitorul nostru, cât se vor ruga în familii, pentru că aceasta este mărturia cea mai naturală și pentru copii – ei văd că tata se roagă, mama se roagă și vor face același lucru. Eu consider că aceasta este extrem de importantă.”

De asemenea, viața spirituală a familiilor nu trebuie să se rezume la participarea la Sf. Liturghie duminicală, ci și la mărturia faptelor concrete. Modul în care sunt utilizate resurse financiare, modul în care lucrăm, în care ne raportăm la ceilalți oameni când suntem la serviciu sau în familie, sunt câteva exemple. „Până acolo unde ajung părinții, pănă acolo vor ajunge și copiii, în cel mai fericit caz…” – consideră PS Iosif Csaba Pál. Vorbind la final despre familiile animatoare sau formatoare, care au rolul de a evangheliza la rândul lor alte familii, episcopul consideră că există două pericole care trebuie luate în considerare: pericolul de a rămâne într-un cerc restrâns ca pastorație a familiilor și pericolul de a dori să facem să facem totul, neintrând în profunzimea misterului sacramental.

„Să fim asemeni inimii – cum ne-a ajutat să înțelegem itinerariul spiritual de anul trecut – care se strânge și se deschide. Adică, să existe grupuri care merg spre profunzime, dar și se deschid totodată spre ceilalți.”

În cadrul Întâlnirii naționale a operatorilor pentru pastorația familiilor 2024 au fost prezentate activitățile desfășurate în ultimul an în fiecare eparhie/dieceză, iar trei dieceze au prezentat pe larg planul pastoral. De asemenea, fiecare participant are prilejul de a pune întrebări în legătură cu situațiile concrete cu care se confruntă în formarea familiilor animatoare. Discuțiile pe grupuri mici, precum și mărturiile cuplurilor participante sunt momente prețioase din cadrul întâlnirii, contribuind la planificarea pe viitor a activităților pastorale dedicate familiilor.

La Întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor nu au lipsit momentele spirituale, precum participarea la Sfânta Liturghie celebrată de PSS Iosif Csaba Pál în a doua zi a întâlnirii, împreună cu toți preoții spirituali și famiile participante din toată țara. Întreg evenimentul poate fi urmărit LIVE pe pagina de Facebook «Episcopia Romano-Catolică Timișoara/Bistum Temeswar/Temesvári Egyházmegye».

Biroul de Presă EGCO

Sursa: egco.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Exercițiile spirituale pentru adulți și familii: numai iertarea poate reface fraternitatea

Modul de refacere al fraternității, modul prin care putem să ne relaționăm cu frații noștri încercând să îi iertăm și – cel mai greu uneori – să acceptăm iertarea lor… stă la baza modului în care ne relaționăm cu cei din jurul nostru. De aceea, vorba din popor «te iert, dar nu te uit» este doar un mod de a face «comerț cu iertarea». Iosif ne arată însă o cale prin care putem să ne iertăm frații fără să îi ținem minte, ba chiar să trăim fericiți împreună mulți ani de zile .Să acceptăm greu iertarea celuilalt, fără să ne punem întrebarea «oare de ce mă iartă?»”.

Citește mai mult »

Începutul perioadei Triodului și întâlnirea parohială a familiilor în comunitatea greco-catolică din Băile „1 Mai”

„Rădăcina oricărui păcat, a oricărui rău este imaginea falsă pe care o avem despre Dumnezeu.” a subliniat părintele Mihai Vătămănelu, Vicar General al Eparhiei de Oradea, în cuvântul de învățătură adresat la Sfânta Liturghie celebrată duminică, 25 februarie a.c., în parohia greco-catolică Haieu – Băile „1 Mai”, la începutul perioadei Triodului.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA