Pastorația adulților și a familiilor în 2024

Departamentul pentru pastorația adulților și familiilor al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea împreună cu pr. Vicar General Mihai Vătămănelu, ne îndeamnă să acordăm o atenție deosebită familiilor din Eparhia noastră.

În acest sens, ne stau la dispoziție mai multe propuneri de activități pastorale dedicate familiilor, precum și materiale informative traduse în limba română de pr. Mihai Tegzeș, Vicar Eparhial cu Pastorația Familiilor în EGCO. Nu în ultimul rând, în acest an dedicat Rugăciunii, părinții parohi sunt invitați să organizeze întâlniri cu familiile în Biserică, oratoriu sau în casa parohială, care să pornească de la rugăciunea familiei, a unui psalm sau a unui verset biblic. Pe lângă cuvântul de învățătură care le va fi transmis, familiile vor avea astfel prilejul să petreacă împreună un timp de calitate și comuniune. La nivel eparhial sunt programate Exercițiile spirituale eparhiale pentru familii din Postul Paștelui, care vor avea loc în perioada 22-24 martie 2024, la Vila Sântana din Sânmartin, iar pe 2 iunie 2024 va avea loc Întâlnirea Eparhială a Familiilor.

Alte propuneri de întâlniri și materiale utile sunt următoarele:

1. Pregătirea la Căsătorie:
Materiale formative: „Taina Căsătoriei” – Renzo Bonetti, „Mulțumesc pentru că exiști” –Comunitatea Caresto, „Familia, Amoris laetitia” – curs logodnici EGCO

2. Întâlniri săptămânale cu credincioșii adulți din parohie după modelul Comunităților Familiale de Evanghelizare (CFE)

  1. Rugăciunea orelor (psalmi și rug. de laudă și mulțumire) – 10 min.
  2. Citirea Cuvântului – transmis de paroh (materiale găsiți pe: catehezebiblice.ro; Cateheze CFE – lumea.catholica.ro) – 15 min.
  3. Aprofundarea Cuvântului (reflecții personale) – 15 min.
  4. Anunțuri din parohie – 3 min.
  5. Invocarea Spiritului Sfânt și binecuvântarea finală – 10 min.

3. Întâlniri lunare pentru familii, fie în oratoriu, fie în Biserică:

Materiale: Cărțile pentru familii pregătite de Departamentul pentru pastorația familiilor, publicate la Ed. Surorilor Lauretane (Autori p. Renzo Bonetti, Comunitatea Caresto, etc…)

Model întâlnire: Rugăciunea soților
                                    Prezentarea temei de către preot
                                    Discuții personale între soți
                                    Împărtășire în plen
                                    Rugăciunea Tatăl nostru și binecuvântarea finală.
4. Diverse
Momente de întâlniri și comuniune între familii – fie la nivel parohial, fie la nivel de protopopiat o dată sau de două ori pe an.

5. Exercițiile spirituale eparhiale
În Postul Paștelui (22-24 martie 2024, Sânmartin, Vila Sântana) – ocazie favorabilă în vederea aprofundării unor teme de spiritualitate pentru adulți și familii.

6. Întâlnirea Eparhială a Familiilor – în luna 2 iunie 2024, Carei

7. Două întâlniri pe an cu familiile tinere însoțite de familia preotului.

Pr. Mihai Valentin Tegzeș
Vicar Eparhial cu pastorația familiilor

Pr. Mihai Vătămănelu
Vicar general

Sursa: egco.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Plantare de puieți la Centrul spiritual Făgetu: împreună familii cu copii și tineri din Protopopiatul de Șimleu

La invitația pr. protopop Nicolae Bodea, peste 50 de tineri și credincioși din Protopopiatul de Șimleu au participat sâmbătă, 6 aprilie a.c., o campanie de plantare de puieți, la Centrul spiritual de la Făgetu. Inițiativa, susținută de domnul Bogdan Pop, inginer silvic la Direcția Silvică Sălaj, a fost deschisă tuturor, bucurându-se în mod special de participarea tinerilor și a familiilor cu copii din Protopopiat. Acestora li s-au alăturat un grup de participanți din parohia greco-catolică Bocșa (Protopopiatul de Zalău), însoțiți de pr. paroh Florian Gui. Activitatea, care a durat aproximativ două 2 ore, a adus împreună participanți de toate vârstele, cel mai mic dintre ei având puțin peste vârsta de doi ani. Ideea care a stat la baza acestei activități a fost aceea de a transforma inițiativa comunitară într-un momente educațional, în mod special pentru copii și tineri, care au degustat foarte mult activitatea. Prin plantarea de puieți s-a dorit crearea unei zone verzi, cu pădure întinerită, în jurul casei de la Făgetu, loc dedicat activităților recreative și spirituale cu tinerii (și nu numai).

Citește mai mult »

Exercițiile spirituale pentru familii cu copii 2024

În perioada 29-31 martie a.c., la Vila Sântana din Sânmartin, douăzeci de familii cu copii din Eparhia de Oradea au participat la exercițiile spirituale cu tema „A vesti iubirea cu trupul și sufletul”. Organizate de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, la inițiativa Sr. M. Claudia-Vianeia (CMD), acestea au fost ocazia pentru familiile participante, printre care și doi logodnici, să aprofundeze teme precum: „Ce vrea Isus să ne spună nouă, soților?”, „A trăi căsătoria împreună cu Isus”, „Puterea iertării”, „Soții: un singur trup, păstrând diversitatea” …

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA