Traian: Întâlnirea de iarnă cu familiile

Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian, jud. Neamţ, a avut loc o întâlnire cu familii din Dieceza de Iaşi. Tema întâlnirii a fost: „Biserica, familia lui Dumnezeu”. Organizatori au fost: Oficiul pentru Pastoraţia Familiei, în colaborare cu Asociaţia „Familiaris consortio” şi cu Centrul „Gaudium et Spes” din Traian.

Întâlnirea a debutat cu salutul părintelui Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei, care şi-a arătat satisfacţia pentru răspunsul pe care l-am dat, noi, cele câteva familii participante.

A urmat prezentarea temei: „Biserica familia lui Dumnezeu”, inspirată din tema anului liturgic în curs şi prezentată atât de frumos şi profund de către părintele.

„Dumnezeu l-a creat pe om privind la sine şi văzând că în sine e comuniune de persoane. În consecinţă şi Dumnezeu l-a voit pe om deschis spre comuniune, spre iubire şi spre dăruire. Aşa cum armonia la nivelul Sfintei Treimi este dată de diversitatea persoanelor şi de implicarea lor directă în actul creaţiei, al răscumpărării şi al sfinţirii, la fel se va realizat armonia şi la nivelul familiei, dacă fiecare persoană, parte din familie, îşi va face partea şi o va face bine. Nu ezitaţi să vă scoateţi în evidenţă, a subliniat părintele, nu vă marginalizaţi reciproc, din contra, respectându-vă, daţi-vă sens unul celuilalt”.

În cadrul predicii de la Sfânta Liturghie, urmând aceeaşi temă şi folosindu-se de textul sacru proclamat, părintele Felician a continuat spunând: „Prin minunea pe care Isus o face în favoarea apostolilor, respectiv potolirea furtunii şi liniştirea mării, Dumnezeu a voit să manifeste măreţia şi atotputernica Fiului său în faţa ucenicilor. Ucenicii aveau nevoie să-l vadă în Isus pe Mesia, să ştie că este atotputernic. Dumnezeu a acceptat un moment de criză în viaţa lor, respectiv teama că se vor scufunda, pentru a trezi în ei credinţa în Fiul său, Isus Cristos. Prin urmare, greutăţile vieţii nu sunt simple acţiuni distructive în sine, ci sunt mijloace pedagogice prin care Dumnezeu ne ajută să ne îndreptăm faţa către el, să credem în el”.

După prânz a urmat conferinţa doamnei Eugenia Dămătăr, colaborator la Oficiul pentru Pastoraţia Familiei, în cadrul cărei a subliniat importanţa „Familiei ca realitate eclezială în viaţa cotidiană”. Folosindu-se de textul din evanghelie cu privire la copii şi la nevoia de a ierta „de şaptezeci de ori câte şapte”, doamna Eugenia a insistat spunând că pentru a avea o familie frumoasă, după voinţa lui Dumnezeu, din ea nu trebuie să lipsească atitudinea de copil, adică una bazată pe încrederea reciprocă dintre soţi şi mai ales, nu trebuie să lipsească iertarea.

Finalul întâlnirii a fost caracterizat de o mare surpriză, şi anume: prezenţa PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, şi a PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi. Ce doi episcopi şi-au manifestat recunoştinţa faţă de familiile prezente încurajându-le să meargă mai departe în alegerea pe care Dumnezeu a făcut-o prin ele. După o scurtă rugăciune cei doi episcopi au oferit binecuvântarea tuturor celor prezenţi.

La capătul unei astfel de întâlniri, în care nu aveai cum să nu te încarci din conţinutul celor prezentate, vrem să mulţumim organizatorilor, echipei administrative de la Centrul „Gaudium et Spes”, precum şi episcopilor pentru frumoasa surpriză făcută la final!

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!

Clara şi Dumitru Aştefănoaie


Sursa: ercis.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Fericitul Anton Durcovici şi familia: mărturia lui Cristi şi a Irinei la Ziua Tineretului de la Iaşi

Ce îmi doresc să vă transmit, dragi tineri, este că de multe ori e posibil să dăm cu piciorul unor oportunităţi pe care Dumnezeu ni le scoate în cale: pe plan spiritual, uman, profesional. Vă încurajez să priviţi dincolo de evenimente, să citiţi printre rândurile poveştii voastre personale şi să încercaţi să desluşiţi puzzle-ul vieţii voastre, dar mereu cu Dumnezeu alături, ca sfătuitor şi însoţitor.

Citește mai mult »

Traian: Întâlnirea de primăvară cu familiile

„În viaţa de familie, spunea părintele, Dumnezeu alătură doi oameni, un bărbat şi o femeie, iar cei doi sunt invitaţi să-l vadă şi să-l slujească pe Dumnezeu unul în celălalt. Ce a făcut Isus pe drumul către Emaus, sunt invitaţi să facă soţii pe parcursul vieţii de familie: să-şi stea alături, să-şi vorbească la inimă, să ia masa împreună şi să înveţe să-şi mulţumească, aluzie la Euharistie, care înseamnă mulţumire”.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA