A face parte din soluție

Inspirată de activitatea lui Dorothy Day, Sheri Wohlfert se gândește la modul în care a fi parte a soluției nu trebuie să însemne rezolvarea întregii probleme.

[Plini] de bucurie în speranţă, statornici în încercare, stăruiţi în rugăciune! (Romani 12,12)

Sunt sigură că am auzit cu toții replica: „dacă nu faci parte din soluție, înseamnă că faci parte din problemă”. Sunt cuvinte înțelepte, dar poate puțin neînțelese. Cred că a fi parte a soluției nu înseamnă neapărat să rezolvi problema de unul singur, ci mai degrabă să faci o încercare sinceră de a lucra pentru ceva mai bun.

Există câteva probleme grave în această lume care trebuie rezolvate și cu siguranță că nu eu le-am cauzat, plus că știu sigur că nu sunt în poziția de a le rezolva. Așa că ar trebui să arunc prosopul și să mă duc să plâng în dulap? Nu! Citeam un articol despre o femeie extraordinară pe nume Dorothy Day, iar ea a avut o mică idee care a pus totul în perspectivă pentru mine.

Dorothy Day a fost un har salvator pentru atât de mulți oameni care au fost rămași schilodiți fizic, spiritual și emoțional de devastarea Marii Depresiuni. Motivele și acțiunile ei au fost autentice, pline de compasiune și care au schimbat vieți. Ea a oferit un far de speranță într-o perioadă în care nu era prea multă.

Nu a rezolvat problemele financiare ale vremii, dar a lucrat în felul ei pentru a fi parte a soluției, pe rând câte o persoană și câte o familie. Ea nu a oferit bani, ci mai degrabă a asigurat cele mai elementare nevoi pentru cei care sufereau. Ea a oferit demnitate, adăpost, speranță și bucurie – atât de multă bucurie. Nu a oferit foarte mult, dar ceea ce a oferit a contat foarte mult. Ea a spus, contribuim la mizeria lumii dacă ignorăm frumusețea și bucuria în viață. Dacă căutăm voința Celui care l-a trimis pe Isus, trebuie să ne deschidem inimile spre bucurie.

Nu este greu să găsim problemele, dar ne aflăm într-o mare încurcătură atunci când ne este și mai greu să găsim frumusețea din jurul nostru. Nu vedem prea des un bebeluș zâmbitor sau o lună de recoltă superbă pe prima pagină a ziarului sau în newsfeed-ul nostru, dar când le vedem, ne ridică moralul. Cine nu iubește un videoclip bun cu un bebeluș chicotind împărtășit pe rețelele de socializare? Ele ne lasă să evadăm pentru câteva minute.

După ce am citit despre Dorothy Day, mi-am dat seama că rolul meu în această soluție este mai ușor decât credeam. Este treaba mea să mă conectez cu frumusețea și bucuria. John Ruskin a fost un celebru critic de artă din Anglia care obișnuia să spună: „Avem datoria de a ne încânta”. Această replică m-a făcut să realizez că uneori vedem bucuria, frumusețea și lucrurile pașnice ca fiind frivole și neproductive. Credem că trebuie să muncim, să luăm lucrurile în serios și să medităm la chestiuni serioase pentru a fi cetățeni responsabili și informați. Ați auzit asta? Cred că Dumnezeu tocmai a râs! Am încurcat atât de mult lucrurile încât nici măcar nu este amuzant.

Dumnezeu este creatorul bucuriei și al frumuseții, nu creatorul a ceea ce este rău, cinic, corupt sau absurd – așa că de ce să nu ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le-a făcut El și să lăsăm restul mizeriei în pace? Dorothy Day nu a rezolvat problemele Marii Depresiuni, dar cu siguranță a fost o soluție pentru cei cărora a reușit să le aducă bucurie. Sună ca un mod mult mai bun de a-mi petrece ziua. Ce părere aveți?

Foto: www.freepik.com

Sursa: catholicmom.com

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Să îndrăznim să vorbim despre sentimentele noastre!

Mișcarea „Worldwide Marriage Encounter” a sărbătorit recent print-un eveniment major aniversarea de 40 de ani în Ungaria. Cuplul responsabil la nivel național este Körmendi Gábor și Zsófia din anul 2022. Ei sunt căsătoriți din 1993 și trăiesc în Budapesta. Au trei copii și trei nepoți. Fiica lor a decedat de cancer la vârsta de 18 ani.

Citește mai mult »

Torino: Zilele Familiei împreună cu pr. Felician Tiba

Iar bucuria în familie trebuie căutată în mod constant, după exemplul Nunţii din Cana: „Mirii au rămas fără vin, simbol al bucuriei, al harului, iar transformarea apei (lichid incolor, inodor şi fără gust) în vin (în har, în bucurie) trasează vocaţia familiei, aceea de a căuta adevăra bucurie, pace şi linişte sufletească, în fidelitate (eu sunt acolo când tu ai nevoie), în rugăciune şi prin actul conjugal”.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA