A face parte din soluție

Inspirată de activitatea lui Dorothy Day, Sheri Wohlfert se gândește la modul în care a fi parte a soluției nu trebuie să însemne rezolvarea întregii probleme.

[Plini] de bucurie în speranţă, statornici în încercare, stăruiţi în rugăciune! (Romani 12,12)

Sunt sigură că am auzit cu toții replica: „dacă nu faci parte din soluție, înseamnă că faci parte din problemă”. Sunt cuvinte înțelepte, dar poate puțin neînțelese. Cred că a fi parte a soluției nu înseamnă neapărat să rezolvi problema de unul singur, ci mai degrabă să faci o încercare sinceră de a lucra pentru ceva mai bun.

Există câteva probleme grave în această lume care trebuie rezolvate și cu siguranță că nu eu le-am cauzat, plus că știu sigur că nu sunt în poziția de a le rezolva. Așa că ar trebui să arunc prosopul și să mă duc să plâng în dulap? Nu! Citeam un articol despre o femeie extraordinară pe nume Dorothy Day, iar ea a avut o mică idee care a pus totul în perspectivă pentru mine.

Dorothy Day a fost un har salvator pentru atât de mulți oameni care au fost rămași schilodiți fizic, spiritual și emoțional de devastarea Marii Depresiuni. Motivele și acțiunile ei au fost autentice, pline de compasiune și care au schimbat vieți. Ea a oferit un far de speranță într-o perioadă în care nu era prea multă.

Nu a rezolvat problemele financiare ale vremii, dar a lucrat în felul ei pentru a fi parte a soluției, pe rând câte o persoană și câte o familie. Ea nu a oferit bani, ci mai degrabă a asigurat cele mai elementare nevoi pentru cei care sufereau. Ea a oferit demnitate, adăpost, speranță și bucurie – atât de multă bucurie. Nu a oferit foarte mult, dar ceea ce a oferit a contat foarte mult. Ea a spus, contribuim la mizeria lumii dacă ignorăm frumusețea și bucuria în viață. Dacă căutăm voința Celui care l-a trimis pe Isus, trebuie să ne deschidem inimile spre bucurie.

Nu este greu să găsim problemele, dar ne aflăm într-o mare încurcătură atunci când ne este și mai greu să găsim frumusețea din jurul nostru. Nu vedem prea des un bebeluș zâmbitor sau o lună de recoltă superbă pe prima pagină a ziarului sau în newsfeed-ul nostru, dar când le vedem, ne ridică moralul. Cine nu iubește un videoclip bun cu un bebeluș chicotind împărtășit pe rețelele de socializare? Ele ne lasă să evadăm pentru câteva minute.

După ce am citit despre Dorothy Day, mi-am dat seama că rolul meu în această soluție este mai ușor decât credeam. Este treaba mea să mă conectez cu frumusețea și bucuria. John Ruskin a fost un celebru critic de artă din Anglia care obișnuia să spună: „Avem datoria de a ne încânta”. Această replică m-a făcut să realizez că uneori vedem bucuria, frumusețea și lucrurile pașnice ca fiind frivole și neproductive. Credem că trebuie să muncim, să luăm lucrurile în serios și să medităm la chestiuni serioase pentru a fi cetățeni responsabili și informați. Ați auzit asta? Cred că Dumnezeu tocmai a râs! Am încurcat atât de mult lucrurile încât nici măcar nu este amuzant.

Dumnezeu este creatorul bucuriei și al frumuseții, nu creatorul a ceea ce este rău, cinic, corupt sau absurd – așa că de ce să nu ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le-a făcut El și să lăsăm restul mizeriei în pace? Dorothy Day nu a rezolvat problemele Marii Depresiuni, dar cu siguranță a fost o soluție pentru cei cărora a reușit să le aducă bucurie. Sună ca un mod mult mai bun de a-mi petrece ziua. Ce părere aveți?

Foto: www.freepik.com

Sursa: catholicmom.com

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Declaraţia COMECE în vederea votului Parlamentului European

„Promovarea şi facilitarea avortului contravine adevăratei promovări a femeilor şi a drepturilor lor”: reafirmă aceasta Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) în vederea votului despre Rezoluţia „cu privire la includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, prevăzut pentru 11 aprilie 2024. Într-o declaraţie adresată membrilor Parlamentului European şi cetăţenilor europeni, preşedinţia comisiei subliniază importanţa de a lucra „pentru o Europă în care femeile să poată trăi sarcina lor în mod liber şi ca un dar pentru ele şi pentru societate şi în care a fi mamă să nu fie în niciun mod o limitare pentru viaţa personală, socială şi profesională”.

Citește mai mult »

Misiuni populare la Torino despre fericirea în familie

Comunitatea catolică românească din Torino a avut din nou marea bucurie şi onoare de a primi învăţăturile împărtăşite de către părintele Cristinel Fodor, director spiritual al Institutului Teologic din Iaşi, în cadrul misiunilor populare desfăşurate în perioada 21-24 martie 2024 la Biserica „Madonna del Carmine”. Tema generală a misiunilor a fost: „Vreau ca familia mea să fie fericită! Vreau din suflet!”

Citește mai mult »

Congresul Internațional al Familiilor 2024 va avea loc în Mexic

Cu tema „Toate familiile pot fi mai bune”, orașul Guadalajara din statul Jalisco, Mexic, va găzdui în perioada 1-3 martie Congresul Internațional al Familiilor (CIFAM). CIFAM 2024, o oportunitate de întâlnire, învățare și colaborare intersectorială și interreligioasă, urmărește să unească și să echipeze liderii, organizațiile și familiile pentru a afirma, celebra și consolida instituția familiei ca fundament natural al societății.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA