János Tibor Peck, informatician și profesor universitar a vorbit despre efectele spațiului online care ajunge să ne reglementeze viața. Episcopul diecezan László Felföldi a atras atenția asupra faptului că astfel dispozitivele inteligente ne distrag atenția de la vocația dată de Dumnezeu.
În luna februarie a acestui an, Tibor János Peck a susținut deja o prelegere despre avantajele și dezavantajele utilizării informaticii, întrucât spațiul online a intrat și în sfera noastră privată și a preluat controlul aproape fără limite.
Profesorul a evidențiat mesajul Papei Francisc adresat tinerilor în timpul vizitei sale la Budapesta, în aprilie, la Arena Papp László: „Tăcerea nu are ca scop să stăm și să butonăm conectați la rețelele sociale; nu, vă rog: viața este reală, nu virtuală, nu se desfășoară doar pe un ecran, ci în lume!
Viața se desfășoară în lume! Vă rog să nu virtualizați viața! Repet: nu virtualizați viața, care este concretă.”
Situația actuală este însă un motiv de îngrijorare serioasă, întrucât datele statistice demonstrează că în 2018 s-au înregistrat în țara noastră mai multe abonamente la internet decât numărul populației, iar în cei 5 ani care au trecut de atunci, această discrepanță s-a accentuat, a explicat profesorul. Astăzi, toți cei cu vârsta între 16 și 64 de ani petrec în medie 6,5 ore pe zi pe calculatoare sau dispozitive inteligente, în detrimentul celorlalte activități.
La fel ca revoluția industrială în secolul al XIX-lea, în zilele noastre inteligența artificială ne transformă complet viața. Dacă ne opunem rămânem pe dinafară, dar dacă reușim să o integrăm corect, nu va fi nicio problemă – de aceea scopul este să ne putem mișca inteligent în pas cu tehnologia.
Dacă nu reușim să folosim inteligența artificială și dispozitivele inteligente cu înțelepciune în viața noastră, sau dacă nu reușim să preluăm ritmul dictat de acestea, atunci pasul înainte a tehnicii de calcul va aduce un pas înapoi în civilizație – a avertizat specialistul IT.
Inteligența artificială funcționează foarte bine în anumite domenii, precum utilizarea bazelor de date sau a sistemelor de stocare a informațiilor, dar, în același timp, utilizarea acesteia trebuie reglementată, mai ales în viața de zi cu zi a copiilor, care, datorită utilizării continue a dispozitivelor inteligente nu observă frumusețile din realitatea vieții. În loc să trăiască realitatea ei o privesc pe ecrane, transformându-și astfel în mod nefiresc relația cu semenii lor și cu Dumnezeu.
Găsirea drumului potrivit este o responsabilitate uriașă a părinților, deoarece de asta depinde ce fel de adulți vor fi copiii noștri. Calea corectă nu este excluderea dispozitivele inteligente, ci stabilirea unui sistem de reguli în viața copiilor. De exemplu putem introduce regula că la masa de familie nu este loc pentru telefoane, a subliniat János Tibor Peck.
În această lume galopantă ne agățăm cu îndărătnicie de dispozitivele noastre inteligente, pentru care facem sacrificii mai mari, uitând în același timp care este voia lui Dumnezeu pentru viața noastră?
La această întrebare există un singur răspuns corect și acesta este familia, ai cărei membri i-am primit de la Dumnezeu, și nimic nu poate fi mai important pentru noi decât acest lucru – și-a încheiat prezentarea János Tibor Peck.
Familia ori face copiii mai protejați, ori mai vulnerabili, a subliniat arhiereul. – În familie, tatăl fie își învață copilul puterea de neclintit a caracterului bărbătesc, care mai târziu îl face să fie protejat la provocările vieții, fie va fi iremediabil tras în jos de greutăți.
Lipsa relațiilor interumane caracteristică zilelor noastre se reflectă și în relația cu Dumnezeu, dar să recunoaștem planul lui Dumnezeu în viața noastră este o sarcină vitală. Dumnezeu a dorit existența noastră cu care are un scop și un mesaj: iubirea.
„În confuzia babiloniană a vremurilor noastre, când vorbim în continuu în surdină, trebuie să ne auzim și să ne înțelegem unii pe alții și pe Dumnezeu.”
Conform mărturiei Vechiului Testament (cf. 1 Sam 3:1-21), Eli l-a învățat pe Samuel să asculte și să-L înțeleagă pe Dumnezeu, „acordându-și” inima și sufletul până când a putut distinge între cuvântul omului și cuvântul lui Dumnezeu.
Trebuie să auzim când Dumnezeu vorbește și dacă nu înțelegem atunci să punem întrebări.
„Numai ascultând propria noastră voce interioară și cuvântul lui Dumnezeu putem experimenta miracolul înțelegerii celuilalt”
– a subliniat episcopul de Pécs.
Nimeni nu e perfect. Dumnezeu nu a creat această lume pentru perfecțiune, ci pentru iubire, pentru viață, al cărei ultim scop este ca iubirea și mila divină care pătrunde și inundă totul să se nască în noi. Dacă noi luăm timpul destinat familiei și îl petrecem pe un telefon, se poate vedea încotro ne duce această viață.
Se poate vedea că din cauza statului excesiv pe ecranele inteligente pierdem și masa de familie, apoi pierdem totul, pentru că nu se realizează apropierea inimilor și dorințelor. Nu poți trăi această viață fără relații interumane și iubire. Existăm unul pentru celălalt, trebuie să ne ajutăm și să trăim unul pentru celălalt – a spus László Felföldi.
Întâlnirea s-a încheiat ca de obicei cu rugăciune și cântare.
„Când simțim că suntem copleșiți de pierderile noastre, de furie,de plânsul care nu se mai termină; când situația este fără speranță și ne pierdem încrederea, vedem dușmani peste tot, chiar și în Dumnezeu, redeschiderea rănilor, chiar dacă ne împinge mai în jos, este primul pas către vindecare; poate asta este cel mai dificil: să ne confruntăm cu pierderile, apoi să lăsăm Lumina să intre, să iertăm.”
Duminică, 27 octombrie 2024, comunitatea catolică din Padova a avut parte de un eveniment memorabil la Biserica „San Lazzaro”, dedicat aniversării căsătoriei a 11 familii. Această celebrare a marcat un moment deosebit, reunind cupluri care au împlinit 10, 15, 20, 25, 30, 35 şi 40 de ani de viaţă comună.
Mișcarea „Worldwide Marriage Encounter” a sărbătorit recent print-un eveniment major aniversarea de 40 de ani în Ungaria. Cuplul responsabil la nivel național este Körmendi Gábor și Zsófia din anul 2022. Ei sunt căsătoriți din 1993 și trăiesc în Budapesta. Au trei copii și trei nepoți. Fiica lor a decedat de cancer la vârsta de 18 ani.