Sâmbătă, 28 octombrie 2023, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian-Roman a avut loc întâlnirea de toamnă a familiilor. Au fost prezente familii din mai multe parohii ale diecezei.
Întâlnirea s-a deschis cu salutul pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei şi directorul Centrului „Gaudium et Spes” Traian, după care a continuat cu o conferinţă pe tema: „Roade pe câmp, roade în familie”.
În desfăşurarea temei, părintele Felician ne-a amintit de vocaţia noastră la rodnicie. „Fiind creaţi de un Dumnezeu-Rodnicie, fiecare dintre noi, pentru a corespunde Creatorului, este chemat să fie rodnic asemenea lui. Familia este prin excelenţă locul rodniciei. Aici, prin iubirea şi respectul reciproc dintre soţi, prin deschiderea spre viaţă, prin construirea împreună a anumitor bunuri materiale, prin aportul pe care cei doi îl aduc în favoarea binelui comun, fiecare dintre cei doi soţi, dar şi copii, reflectă în ei acest atribut al lui Dumnezeu, de a fi rodnic. Lenea, mai spunea părintele, este împotriva naturii omului! Dumnezeu este harnic, deci şi omul trebuie să fie harnic!”
A urmat Sfânta Liturghie în cadrul căreia i-am mulţumit împreună lui Dumnezeu pentru darul rodniciei din familii şi de pe câmpiile noastre mănoase. Folosindu-se de imaginea celor doi apostoli sărbătoriţi, Sfântul Simon (Zelotul) şi Sfântul Iuda (Tadeu), mai puţin „vizibili” în grupul celor doisprezece, părintele ne-a încurajat spunând că nu trebuie neapărat să facem lucruri extraordinare pentru a fi sfinţi. E suficient că răspundem chemării lui Dumnezeu, în cazul nostru la viaţa de familie, doar că trebuie să o facem din toată inima şi doar conform voinţei lui Dumnezeu.
După prânz, prof. Loredana Cojan, profesor de religie la Bacău, a dezvoltat o temă legată de relaţia părinţi-copii, susţinând că orice copil învaţă din ceea ce vede la părinţi, nu neapărat din ceea ce aude! Sunt părinţi care investesc energii infinite în copii lor aşteptând în zadar roade. Important e ca părinţii să fie conştienţi că un copil nu e un „bun” în sine care să răspundă unei exigenţe a părinţilor, ci e un „fiu al lui Dumnezeu” încredinţat părinţilor spre a-l ajuta pe drumul mântuirii, drum care trece inevitabil şi prin viaţa socială, şcoală, societate etc.
În ansamblul ei, ziua dedicată întâlnirii de toamnă a familiilor a fost o reuşită, părintele Felician împreună cu echipa pe care o coordonează la Centrul „Gaudium et Spes” dându-şi toată silinţa ca toate lucrurile să meargă bine.
„Sărut-mâna” pentru masă, mulţumim pentru disponibilitate, pentru deschidere, pentru modul „haios” de a ne spune ce am făcut ca soţi şi părinţi şi ce mai avem de făcut, mulţumim pentru cafea, mulţumim lui Dumnezeu că la Centrul „Gaudium et Spes” am găsit şi găsim mereu o casă pentru noi familiile, pentru marea familie a Diecezei de Iaşi.
A IV-a Zi Mondială a Bunicilor şi a Bătrânilor a fost marcată în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi printr-o sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, duminică, 28 iulie 2024, la ora 11.00. Cântarea a fost susţinută de Corul mare al catedralei.
După prânz am avut posibilitatea să privim împreună filmul „Festinul Babettei”, recomandat şi de Papa Francisc, un film din care am putut să extragem necesitatea de a nu rămâne „încarceraţi” într-o mentalitate farizaică a vieţii de credinţă, ci să fim sinceri şi autentici, creştini model pentru o lume în continuă derivă, vârstnici şi bunici, modele pentru tinerele generaţii.
Într-adevăr, ce frumos sublinia papa: bunicii visează atunci când nepoţii lor cresc, când merg înainte, iar nepoţii au curaj atunci când îşi trag rădăcinile de la bunici.